Příprava na plavkovou sezónu: cvik Píďalka probudí vaše břišáky ze zimního spánku. Březnová výzva je tu

Rungo výzva na březen

Walkout neboli Inchworm neboli Píďalka. Jednoduchý cvik, který v sobě ukrývá mnoho benefitů. Stačí vám jen pár minut času, a kus rovné podlahy. 

Zcela jednoduše řečeno se rovně postavte, poté se předkloňte tak, ať rukama dosáhnete na zem a ručkujte až do planku a zpět. Podrobný návod, jak na správné provedení píďalky a jakých chyb se vyvarovat, nám poskytl fyzioterapeut Vít Horák z Centra rehabilitační a sportovní péče.

A jak z tohoto cviku bude vaše tělo profitovat? Rozhodně posílíte střed těla a břišáky. Dále zpevníte ramena a určitě ucítíte i zádové svalstvo. Jelikož se jedná o cvik, v němž zapojíte celé tělo, poslouží i jako rozcvička a rozehřátí před tréninkem (ať už atletickým či silovým).  Jaro je za rohem, je třeba stavět základ pro plavkovou sezónu!

Fyzioterapeut Vít Horák radí jak na dokonalý walkout:

  • Začínáme stojem na šířku pánve, špičky směřují dopředu
  • Provedeme krátký nádech do břicha a zpevníme střed těla
  • Pokračujeme do předklonu, ruce položíme na zem a ručkujeme do pozice, kdy jsou dlaně pod rameny
  • Při ručkování se stále aktivně vytlačujeme od svých horních končetin (nepropadáme se mezi lopatkami)
  • S výdechem se opět vracíme zpět

Časté chyby

  • Prohnutí v dolní části zad nebo hrbení v hrudní páteři v konečné pozici (v krajní pozic se zátěž ze středu těla opět přesouvá do zad)
  • Kolébání pánve ze strany na stranu při pohybu tam i zpět
  • Jedinci s hypermobilními lokty (při propnutí není paže v rovině, ale prohne se v lokti do druhé strany) by měli držet své loketní klouby stále mírně pokrčené
Rungo výzva na březen

Začneme na prostých dvou opakováních a každý den dvě přidáme. Jinak řečeno, koukněte se do kalendáře, kolikátého zrovna je a číslo vynásobte dvěma. Prvního března se budeme pídit dvakrát, poslední den v měsíci 62 krát. Nebojte – cvičení si rozložte klidně do celého dne, nemusíte se snažit udělat všechna opakování najednou. Ale samozřejmě můžete, proti gustu…

Pamatujete na srpnový Rungo hec, kdy jsme se pokusili jeden den v měsíci přežít bez kofeinu? Tentokrát se pokusíme po celý březen nekonzumovat kofein po poledni. I když si myslíte, že na vás odpolední kávička nemá žádný vliv, zkuste ji vynechat a uvidíte, že se vám zlepší kvalita spánku. Nevěříte? Zkuste!

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl druhý: co je doma, to se počítá! Zítra to rozcvičíme, drahoušku!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Deník robotické cyklistky. Za březen skoro 5000 kilometrů. Ale byl to boj s kropicími vozy nebo „svátečními“ cyklisty