V květnu si vyšviháme formu! Jak správně na pohyb, který spaluje kvanta kalorií, prozradila fyzioterapeutka

Rungo výzva květen

Zatímco většina předešlých výzev byla převážně o síle, v květnu si dáme trochu toho kardia. Tentokrát budeme potřebovat pomůcku, kterou má většina z nás doma ještě z dob dětství. Švihadlo je základní vybavení snad každého tělocvikáře a tedy i dětí. Jak vést správně pohyb osvětlila fyzioterapeutka Mgr. Hana Willmannová z Centra rehabilitační a sportovní péče.

Venku je teplo a plavková sezóna je za rohem, tudíž je ten pravý čas se trochu zapotit. Vezměte si švihadlo, jděte na sluníčko a skákejte! 

Každé pondělí začneme na půl minutě a každý den pět sekund přidáme. To znamená, že v neděli budeme na rovné minutě. První týden bude rozehřívací, tudíž nám bude stačit pouze jedna půlminutka až minutka denně.

Druhé květnové pondělí začneme zase na půlminutě, ale v průběhu dne si ji dáme dvakrát a dva cykly skákání zachováme po zbytek týdne. A jak jste asi pochopili, třetí týden budeme skákat třikrát denně, čtvrtý čtyřikrát a pátý pětkrát. A protože poslední květnový týden má jen tři dny, dáme si rovnou pětkrát denně minutu skákání. Vše shrnuje kalendář.

Rungo výzva květen. Foto: Adéla Ptašková

K čemu je švihadlo vlastně dobré? Skákání přes švihadlo je skvělým kardiovaskulárním cvičením, kterým spálíte kalorie (v tomto ohledu patří mezi nejefektivnější sporty, žebříček najdete v tomto článku), zlepšíte koordinaci i flexibilitu, posílíte zejména nohy a břicho a rozhodně si zlepšíte náladu a zmírníte stres.

Fyzioterapeutka Mgr. Hana Willmannová z Centra rehabilitační a sportovní péče nám poskytla návod, jak skákat přes švihadlo správně:

Skákání se řadí do plyometrického tréninku a hlavní svalovou skupinou jsou lýtkové svaly, které se dynamicky kontrahují a naopak brzdí pohyb těla dolů. Skákání přes švihadlo by tedy mělo začínat jednoduchými výpony na špičky, abychom si uvědomili, že směr, kterým chceme jít, je nahoru. Někteří lidé totiž vypadají jako kdyby neustále „dopadali“, než že by se opakovaně „odráželi“. Dopad by měl být na přední část nohy zatímco pata je neustále ve vzduchu. Ruce které zajišťují, že švihadlo stihne projít pod nohama, musí mít určitou frekvenci a dostatečnou rychlost. Hlavním motorem je zde zápěstí. Čím větší pohyby děláme lokty nebo snad rameny, tím více se zbržďujeme a unavujeme a pak hrozí, že pohyb nestihneme. Naše tělo by mělo být vzpřímené, střed těla zpevněný, ale dolní končetiny jsou naopak měkké a pružné, jelikož zpracovávají kinetickou energii, kterou vytváříme při výskoku i doskoku.  

Shrnutí:

  • dopadáme na přední část nohy, paty jsou ve vzduchu
  • dopad je měkký a pružný
  • švihadlo poháníme zápěstím
  • tělo držíme vzpřímeně, střed těla je zpevněný

A jaký bude květnový Rungo hec? Zkusme vědomě strávit nějaký čas ve dřepu. Každý den pár minut – ne v kuse, ale v průběhu celého dne. Když si budete čistit zuby, když budete čekat na autobus, když si budete hrát s dítětem – zkuste si na chvilku dřepnout. Uvidíte, že na konci měsíce to pro vás bude mnohem jednodušší, navíc se vám zlepší flexibilita kyčlí a uvolníte si páteř.

Podobné příspěvky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Cvičení doma, díl druhý: co je doma, to se počítá! Zítra to rozcvičíme, drahoušku!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa