Recenze: Chcete jedny minimalistické boty na všechno? Xero Prio Neo jsou na to ideální

Značka Xero Shoes patří ke stálicím na hvězdném nebi stále oblíbenější barefoot obuvi. Xero Prio Neo je modernizovaná verze oblíbeného modelu, která vzdává hold svým kořenům a zároveň přináší několik svěžích vylepšení. Je lehčí, pružnější a může se pochlubit elegantními překryvy v oblastech, které potřebují dodatečné zpevnění. Ať už patříte k vyznavačům bosé obuvi, nebo se s tímto trendem teprve seznamujete, Xero Prio Neo stojí za pozornost.

Pokud jste už někdy obuli některou z bot Xero Shoes Prio, u modelu Prio Neo budete mít silný pocit déjà vu. Zachovává si atmosféru hluboké boty s mírnou šířkou uprostřed chodidla a prostornou špičkou. Šířka střední části chodidla se sice o něco zmenšila, ale pružný materiál svršku je dostatečně shovívavý na to, abyste si mohli velikost doladit šněrováním.

Model Prio Neo je vynikající volbou, pokud hledáte jen jednu minimalistickou botu, která zvládne všechno. Je všestranná, pohodlná a umožní vám užít si pocit bosé nohy a zároveň poskytne dostatečnou ochranu.

Na noze se přizpůsobí

Svrchní materiál modelu Prio Neo je jako příjemná ponožka, která se přizpůsobí vašemu chodidlu. Je měkký, poddajný a středně silný, takže je vhodný jak do horkých, tak do chladných podmínek (pokud jej spárujete se správnými ponožkami). Jeho pružnost navíc zaručuje, že bota nebude vaši nohu stahovat – pokud jste si nepořídili špatnou velikost.

Jednou z výrazných vlastností bot Xero je systém pásků, inspirovaný sandály. Model Prio Neo pokračuje v této tradici díky několika páskům vedoucím uvnitř i vně boty. Tyto řemínky udrží střed chodidla bezpečně na místě a zabrání sklouznutí paty. Dobře navržené překryvy svršku dodávají botě strukturu a zajišťují, že vaše noha zůstane na místě i při bočních pohybech. Díky tomu je obuv Prio Neo vynikající volbou pro běh a různé sportovní aktivity.

Prostor pro prsty je opravdu velkorysý a většině lidí nabídne dostatek místa. Pozor si dejte, pokud máte spíš čtvercový tvar přední části nohy, mohla by vám malíková strana připadat příliš agresivně skosená. V takovém případě by vás mohla zachránit o kousek větší velikost, nebo jiný model, který více odpovídá tvaru vašich prstů.

Výška svršku působí poněkud těsněji než původní model Prio, ale materiál je příjemně měkký a poddajný a neměl jsem pocit, že by mi bránil v pohybu prstů, nebo příliš stahoval nárt. Boty Xero Prio Neo jsou dostatečně hluboké a mohou být dokonce hlubší, pokud se dokážete obejít bez vyjímatelné stélky.

Nyní si povíme něco o podrážce. Je ohebná ve všech směrech, což je oproti původnímu modelu Prio výrazné zlepšení. Podrážka je tenčí, což vám umožní těsnější spojení se zemí, zejména když vyjmete vložku. Tím se zlepšuje proprioceptivní zpětná vazba, kterou vaše chodidlo dostává, což zlepšuje vaši chůzi a celkový požitek z běhu.

Zaměříme-li se na jazyk, zjistíme, že nejde o běžný střih. Je z větší části klínovitý, což znamená, že nebude nepříjemně klouzat. Okraje svršku jsou chytře vykrojené, čímž se eliminují přebytečné záhyby kolem kotníkového límce. Podle mých zkušeností byly jazyky Xero Shoes vždy spolehlivé a totéž očekávám i od modelu Prio Neo.

V podrážce si Xero Shoes věří

A teď si podíváme na tvarování patního kalíšku a na to, jak dobře dokáže Prio Neo podržet vaši patu. Já osobně jsem naprosto spokojený, protože mám širší patu a nemám problém s vyzouváním boty v exponovaných situacích. Pata sedí jako ulitá a zároveň bez odřenin nebo otlaků. Lidé s úzkou patou ale mohou mít opačnou zkušenost. Překvapivě se Xero Shoes rozhodlo u modelu Prio Neo vynechat druhé vysoké očko pro lepší a pevnější šněrování. Kvůli tomu je utažení manžety boty kolem kotníku trochu složitější a může vést k přílišnému utažení nad středem chodidla. Pokud jste náchylní k vyklouzávání z bot, vyzkoušejte model Xero Shoes HFS, který drží patu opravdu skvěle.

Vzhledem k tomu, že Prio Neo je zcela nová konstrukce, neproběhlo zatím mnoho dlouhodobých testů. Společnost Xero Shoes ale lecos naznačuje svojí zárukou na podrážku v délce 5000 mil. Ano, slyšíte správně! Pokud opotřebujete podrážku na 1 mm, vymění vám ji za 60 % ceny nové. Když to zkombinujete s velkorysou dvouletou zárukou výrobce, získáte solidní pojistku proti rychlému opotřebení.

Model Prio Neo si pojistil odolnost díky svařovaným překryvům, které chrání důležité části boty. Některé části sice mohou utrpět, pokud se zachytí o větev (smůla!), ale obecně je bota stavěná tak, aby vydržela nástrahy každodenního nošení. Jen buďte obezřetní, pokud vyrážíte do terénu, protože odhalené zadní pásky by se mohly potenciálně zachytit o nějaké nástrahy.

Pokud jde o velikost, většina lidí by měla zůstat u své běžné velikosti. Mám obvykle velikost 46 a boty Prio Neo ve velikosti 46 mi umožnily roztáhnout prsty a užívat si života. Nadměrek v této velikosti je pro mě dostatečně komfortní a zároveň bota dobře drží. Pokud si zvolíte větší nadměrek, můžete mít problémy s dostatečně pevným šněrováním a zajištěním proti vyzouvání.

Takže když to shrneme, boty Xero Shoes Prio Neo jsou všestrannou botou, která si poradí se vším a je vhodná pro většinu situací. Ať už rádi běháte, chodíte do posilovny, věnujete se sportu, nebo jen hledáte pohodlnou botu na každý den, model Prio Neo vás uspokojí.

Xero Prio Neo

  • svršek: prodyšná syntetická tkanina
  • stélka: 2 mm, vyjímatelná
  • podrážka: 5,5 mm protiskluzová gumová podrážka FeelTrue®
  • hmotnost: 272 g (velikost 42)
  • doporučená cena: 2 990,- Kč

Pozitiva

  • prostor pro prsty
  • flexibilita
  • vysoká odolnost podrážky

Negativa

  • pro někoho volnější šněrování a široká pata
  • lepená konstrukce se může rozlepovat


Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa