Recenze: Zapni a zapomeň. Instinct 2X, další Garmin hodinky se svítilnou

Sporttester Garmin Instinct 2X. Foto: Karel Holub

Společnost Garmin v nové modelu sportovních hodinek Instinct 2X kombinuje vysokou odolnost, outdoorové a sportovní funkce do celku, který funguje překvapivě dobře. Tyto hodinky nejsou jen evolucí, ale také působivým vylepšením předchůdců z rodiny Instinct. Díky přidaným funkcím, jako je svítilna, zvětšené rozměry, vylepšené GPS a tréninkové funkce, se jedná o velmi zajímavou volbu pro všechny outdoorové a fitness nadšence.

Co je nového u Garmin Instinct 2X?

Model Instinct 2X je navržen tak, aby rozšířil možnosti řady Instinct 2, která je nyní k dispozici v malé, střední a velké edici. Instinct 2X, který je k mání pouze v jedné velikosti, se stává druhou řadou po Fénix 7X, která obsahuje svítilnu, jež má několik režimů, včetně stroboskopu a režimu červeného světla. Použití nového čipu s využitím vícepásmového/dvoufrekvenčního GNSS/GPS je naprosto zásadní pro ty, kteří hledají vyšší přesnost záznamu a navigace. Oproti ostatním modelům z rodiny Instinct se může pochlubit mimo jiné funkcí Training Readiness, která pomáhá sportovcům lépe určit, kdy jsou připraveni trénovat a kdy je lepší zařadit regeneraci.

Oproti verzi Instinct 2 mají Instinct 2X přepracované některé funkce a také některé součástky ukryté v těle hodinek:

  • Zvětšení velikosti hodinek na 50mm pouzdro (oproti 45mm u Instinct 2).
  • Zvětšení velikosti displeje z 0,9″ na 1,1″.
  • O 50 % více solárních panelů ve srovnání s hodinkami Instinct 2 Solar.
  • Výrazně lepší výdrž baterie.
  • Vícepásmové/duální frekvence GPS/GNSS.
  • Svítilna s bílým a červeným (zeleným u verze Tactical) světlem a možností stroboskopu.
  • Přidána sada ukazatelů připravenosti k výcviku.
  • Přidána metrika sledování solárních luxhodin.
  • Přidáno ranní hlášení.
  • Cena Instinct 2X je 10 990,- Kč, edice Instinct 2X Tactical 11 990,- Kč.

Jak jsem testoval

Hodinky Instinct 2X jsem při testech používal jako primární při denním nošení a hlavně při různých aktivitách, včetně plavání, jízdy na kole, běhu, chůzi, běhu v horách a silovém tréninku. Po několika týdnech testování mi konečně došlo, proč mají v názvu slovo Instinct. Prostě na ně můžete úplně zapomenout a ony tu budou přesně v ten moment, kdy je budete potřebovat. Stačí zapnout měření aktivity a po pár hodinách měření zastavit, záznam uložit a Instinct 2X se postarají o zbytek. 

Tlačítka, řemínek a stavba hodinek

Design Garmin Instinct 2X rozhodně budí emoce. Jsou to masivní velké hodinky, které hned na první pohled člověka přesvědčí, že by snad přežily i pád letadla. Kvůli svému monochromatickému displeji, který je navíc rozdělený na hlavní část a kulatý sekundární displej, mohou Instinct 2X působit poněkud retro dojmem. Nenechte se ale zmást, tyhle hodinky se mohou směle poměřovat s top modely z řad Fénix, Epix, nebo Forerunner. Instinct 2X se vyrábí jen v jedné velikosti a pro dámy s útlým zápěstím to nejspíš nebude úplně jasná volba, ale hodinky sedí na ruce velmi dobře a to i na mém relativně tenkém zápěstí. Při testování jsem neměl problém s tím, že by hodinky na ruce poskakovaly nebo klouzaly.

Instinct 2X je věrný ovládání, na které jsme u top modelů Garmin dobře zvyklí, se třemi tlačítky na levé straně a dvěma na pravé straně. Na zadní straně hodinek se nachází optický snímač srdečního tepu, který poskytuje nejen údaje o tepu, ale také o dechové frekvenci, PulseOx, úrovni stresu a další. Řemínky jsou odnímatelné, bezpečné a vzhledem k velikosti hodinek až překvapivě pohodlné. Šířka řemínku je 26 mm a můžete ho vyměnit za jiné materiály a barvy. Váha hodinek je 67 g a to je srovnatelné například s modelem Fenix 7X Pro.

Hodinky jsou vyrobeny tak, aby byly robustní a odolné, v souladu s filozofií designu řady Instinct. Design je možná až moc členitý a na rámečku kolem displeje se mohou chytat nečistoty stejně jako v některých záhybech a prolisech těla hodinek. Sklíčko, které kryje displej je samozřejmě odolné, ale v průběhu testování se mi zdálo, že víc než ochotně chytá šmouhy. Možná je to tím, že je chráněné zvýšeným rámečkem a nedochází tak k jeho přirozenému čištění rukávem. Tyhle hodinky zkrátka nejsou žádné leštěnky k obleku, ale nástroj pro outdoorové nadšence, kteří na nějakou tu šmouhu nehledí.

Displej Instinct 2X je monochromatický, postavený na osvědčené technologii MIP a nemá dotykové ovládání. Rozlišení displeje je 176 x 176 px a je dostatečně jemné na to, aby hodinky mohly zobrazit nejen číselné údaje, ale i grafické prvky, jako jsou různé ikonky, ale také grafy nebo grafické ukazatele tepu a výkonu. Barevné schéma displeje se mění automaticky podle úrovně okolního osvětlení a hodinky tak přecházejí z černého textu na světlém pozadí do inverzního režimu s tmavým pozadím a světlým textem tak, aby vždy zajistily optimální kontrast a čitelnost. Z pohledu čitelnosti opravdu nemám displeji Instinct 2X co vytknout, a to ani na přímém slunci. 

Ciferník a údaje, které zobrazuje si můžete nastavit podle vlastních potřeb a preferencí. Samotné nastavení je možné jak přímo na hodinkách, tak i v připojené aplikaci Garmin Connect. Instinct 2X také podporují nahrání dalších ciferníků a datových polí z platformy Garmin Connect IQ. Nabídka možná není tak rozsáhlá jako u některých jiných modelových řad, ale i pro Instinct 2X najdete na tržišti zajímavé ciferníky.

Výrazným prvkem ciferníku Instinct 2X jsou samozřejmě solární panely, které zkrátka nejde přehlédnout. Jejich povrch má výrazně vyšší schopnost odrážet okolní světlo a při určitých podmínkách mohou tyto plochy působit až rušivě proti zbytku displeje. Zároveň jsou ale zásadní pro extrémní výdrž Instinct 2X, která jsou díky solárnímu dobíjení (skoro) nekonečná.

Svítilna je součástí hned několika modelů hodinek Garmin a na Instinct 2X ji najdete v horní části pouzdra. Spuštění svítilny je možné delším podržením levého horního tlačítka a intenzitu svícení je možné regulovat. Podobně je možné nastavit i režim svícení, nebo spíš blikání svítilny. Stroboskopické režimy mohou být užitečné v situacích, kdy hodinky použijete jako bezpečnostní prvek nebo jako upozornění pro přivolání pomoci. Samotná svítilna je pak překvapivě užitečná nejen ve chvíli, kdy si potřebujete posvítit na zámek dveří při pozdním návratu domů, ale třeba i při noční cestě přes les. Samozřejmě se nejedná o plnohodnotnou náhradu čelovky a noční etapu trailových běhů s touhle bludičkou asi nepoběžíte, ale pro překonání kratších, neosvětlených úseků může stačit. Jasné využití je pak v tmavých místnostech nebo menších jeskyních, kde svítilna na Instinct 2X poslouží více než dostatečně.

Přesné a spolehlivé měření

Garmin Instinct 2X dostal nový GPS čip, který umí přijímat signál ze všech běžně využívaných satelitních systémů, a to dokonce v duálním režimu, kdy je pro zlepšení kvality signálu hodinky využívají dvě frekvence GPS signálu. Přesnost měření a kvalita záznamu je opravdu velmi vysoká, a to i v tak náročné disciplíně, jako je plavání v otevřené vodě. Kvalitu měření jsem testoval jak při běhu v horách a členitém lesním terénu tak na silničním i horském kole a také při plavání v bazénu a na otevřené vodě a ani v jednom případě jsem nenašel odchylky nebo výpadky měření a záznamu. Režimy GPS je možné měnit a optimalizovat tak spotřebu energie na úkor kvality záznamu. Já jsem při testování používal nejvyšší kvalitu záznamu a ta byla dokonale srovnatelná s ostatními top modely hodinek Garmin (Fenix 7, Forerunner 965) a cyklocomputery (Edge 840). 

Na vysoké úrovni je i měření srdečního tepu a dalších parametrů, které zajišťuje optické čidlo na spodní straně hodinek. Sledování srdečního tepu běží v kontinuálním režimu 24/7 a hodinky tak poskytují detailní informace nejen o úrovni zátěže, ale také vyhodnocují stres, frekvenci dýchání a variabilitu srdečního tepu. Přesnost měření srdečního tepu při aktivitách je dostatečná, ale stejně raději připojuji hrudní pás Garmin HRM Pro, který kvalitu a hlavně spolehlivost měření posouvá o úroveň dál. Navíc přidává údaje o dynamice běhu, které Instinct 2X zatím neumí měřit rovnou ze zápěstí.

Pokročilé metriky a denní report

Instinct 2X nejsou jen robustní hodinky pro drsné zálesáky, ale také sofistikovaný tréninkový nástroj s širokou paletou pokročilých metrik, které mohou uživateli pomoct s tréninkem a regenerací. Užitečným ukazatelem, který združuje hned několik dalších metrik je Připravenost k tréninku, která na stupnici 0 až 100 ukazuje, nakolik je vaše tělo připravené akceptovat další nálož tréninkové zátěže. Připravenost k tréninku se vypočítává z kvality spánku, doby regenerace, stavu VST (variabilita srdečního tepu) a krátkodobé zátěže. Kombinace těchto hodnot má skutečně dobrou vypovídací hodnotu a při pravidelném, strukturovaném tréninku může uživateli napovídat, jaký typ tréninku by měl zařadit a nebo jestli bude lepší jeden nebo více dní odpočívat.

Ranní report je jednou z funkcí, na kterou jsem si za poslední rok u hodinek Garmin opravdu zvyknul a jsem moc rád, že ji můžeme najít i u modelu Instinct 2X. Každé ráno dostane uživatel přehled o kvalitě spánku, variabilitě srdečního tepu předešlé noci, tréninkové připravenosti, počasí a událostech z kalendáře. Na první pohled se to může zdát jako banální funkce, ale věřte mi, že se z toho velmi rychle stane rituál a jde přesně o ten typ funkce, který nejvíc doceníte ve chvíli, kdy se bez ní musíte nějakou dobu obejít.

Navigace Instinct 2X

Hodinky umí uživatele navigovat po předem nahrané trase. Nemají sice mapové podklady, které můžeme najít u některých dalších modelů, ale drobečkovou navigaci, která bývá dostatečná a užitečná hlavně při disciplínách, jako je turistika nebo běh v horách a volné krajině. Nahrání trasy ve formátu gpx je snadné a stačí hodinky připojit k počítači nebo synchronizovat s mobilní aplikací Garmin Connect. Společně s trasou se přenese i výškový profil trasy a můžete si tak prohlédnout, jaká stoupání vás na trase čekají. Využít můžete i nástroj PacePro pro nastavení běžeckého tempa a strategie závodu. Instinct 2X zatím nemá další užitečný nástroj ClimbPro, který umí zobrazit parametry jednotlivých stoupání na trase a sledovat průběh výstupu. 

Navigace funguje spolehlivě a včas vás upozorní na odbočku, nebo na to, že jste se vydali špatným směrem. Funkce má ale jedno nepříjemné omezení a to je počet takzvaných navigačních bodů. Když nahrajete delší trasu, obvykle na tento limit narazíte a pod delší trasou se může skrývat už celkem standardní horský běh s délkou 35 km. Trasa se sice nahraje, ale při spuštění se objeví chybová hláška s upozorněním na překročení počtu navigačních bodů. Hodinky pak sice po trase navigují, ale po nějaké době najednou skončí upozornění na odbočky a vám nezbude než sledovat pohyb šipky na čáře, nebo na rozcestích zpomalit a odhadovat, kam čára ukazuje. Limit počtu navigačních bodů najdeme u všech hodinek Garmin, ale u většiny modelů je omezení na 200 navigačních bodů a to bývá dostatečné i pro trasy nad 100 km. Bohužel Instinct 2X má omezení na 50 navigačních bodů a na tenhle limit narazíte už u tras mezi 30 a 40 km.

Pro navigování a orientaci v terénu je možné využít i vestavěný kompas nebo funkci návratu na začátek. Instinct 2X umí také navigovat na zadané souřadnice vzdušnou čarou po nejkratší spojnici. Výběr průchodu terénem je pak samozřejmě na vás, hodinky netuší, jestli jdete po cestě nebo se prodíráte hustým podrostem.

Perpetuum mobile? Skoro

Jednou z hlavních předností Garmin Instinct 2X je mimořádná výdrž baterie. Ta je samozřejmě posílená solárním dobíjením a dosahuje opravdu výjimečných hodnot. Stále si pamatuju doby, kdy bylo nutné chytré hodinky nabíjet denně. Fanoušci některých značek to dělají dodnes, ale většina sportovních modelů se dnes spokojí s připojením dobíječky každých 10 – 14 dní. Instinct 2X jde ale o pořádný kus dál. V režimu chytrých hodinek nabídnou až 40 dní bez solárního dobíjení nebo připojení ke kabelu. Když na hodinky necháte svítit sluníčko, může se tahle doba protáhnout až na nekonečno. Zkrátka solární panely dokážou hodinky dobíjet rychleji, než se samy vybíjí. Výrobce uvádí, ža aby solární dobíjení stačilo doplnit kapacitu baterie, měli byste strávit aspoň tři hodiny denně na slunečním světle s průměrnou intenzitou 50 000 luxů, což je celkem běžná úroveň osvětlení i během podmračeného dne.

Při spuštěném záznamu aktivity s nejvyšší přesností měření je výdrž baterie 27 hodin bez solárního dobíjení a až 36 hodin s využitím sluneční energie. Instinct 2X lze i přepnout do úsporných režimů záznamu a pak vydrží 150 hodin. Jak už jsme si ale řekli, pokud na ně svítí slunce alespoň zmíněné tři hodiny denně, mají výdrž neomezenou.

Musím říct, že Instinct 2X ze mě udělaly lovce slunečních paprsků. Ukazatel kolik sluneční energie se vám podařilo během dne pochytat je návykovější, než chytání pokemonů. A výdrž hodinek je skutečně mimořádná. Hodinky jsem bral na dlouhé běhy v horách a vlastně mě ani nenapadlo, že by mi mohla dojít baterie.  

Komu Instinct 2X doporučit?

Hodinky Garmin Instinct 2X jsou skvělým přírůstkem do řady Instinct. Díky svým větším rozměrům, svítilně, vylepšené GPS a funkci Training Readiness je mimo jiné zajímavou volbou pro ty, kteří hledají přesnost a řadu praktických funkcí v odolném balení. Ať už jste sportovec, outdoorový nadšenec, nebo někdo, kdo prostě jen má rád hodinky s bohatou výbavou, hodinky Instinct 2X mohou být volba. Jeho robustní konstrukce zaručuje, že obstojí ve zkoušce času, a díky rozšířeným funkcím GPS se na něj můžete spolehnout i v těch nejnáročnějších podmínkách. 

Za cenu 10 990,- korun jsou hodinky rozhodně konkurenceschopné a nabízí dobrý poměr ceny a výkonu. Já sám jsem si na Instinct 2X velmi rychle navyknul a oblíbil si fakt, že je stačí na začátku aktivity zapnout a pak na ně můžu na několik hodin klidně zapomenout. Fungujeme spolu na bázi instinktů a mě to hodně baví.

Garmin Instinct 2X

  • velikost: 50mm pouzdro
  • velikost displeje: 1.1″
  • solární panely: Zvýšený o 50 % oproti Instinct 2 Solar
  • GPS: Vícepásmové / dvojfrekvenční GPS/GNSS
  • svítilna: Bílé a červené světlo a možnost stroboskopu
  • další funkce: Sada metrik tréninkové připravenosti, metrika sledování hodin slunečního svitu v luxech, ranní hlášení, profil aktivity při překážkových závodech, profily aktivity při boxu a MMA.
  • cena: 10 990,- Kč(edice Tactical Instinct 2X je k dispozici za 11 990,- Kč)

Klady

  • robustní provedení a kvalita zpracování
  • vylepšené funkce GPS
  • vestavěná svítilna s několika režimy
  • funkce připravenosti k tréninku
  • solární nabíjení a extrémní výdrž baterie

Zápory

  • nemá dotykový displej
  • omezení počtu navigačních bodů
  • někomu se mohou zdát příliš velké

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa