Recenze: Garmin Epix se vydal mezi profíky. Fenomenální výdrž baterie a další benefity

Garmin rozšířil stáj svých vlajkových modelů o Epix Pro, které ukazují, jakým směrem se bude ubírat další vývoj špičkových sportovních hodinek. Řada Epix se velmi silně vyprofilovala už předchozím modelem, který spojil sílu a odolnost outdoorových hodinek se skvělým designem a technologií. Nový model Epix Pro na tuto koncepci úspěšně navazuje a přináší další vylepšení v podobě nových senzorů a funkcí. 

Jedna duše ve třech tělech

U Garmin Epix Pro je možné vybrat si ze tří různých velikostí, které by měly sednout na jakékoliv zápěstí, ať už pro silného chlapa, nebo jemnou ženu. Velikosti pouzdra jsou 42 mm, 47 mm a 51 mm a my jsme měli k testu právě rozměrově největší variantu. Jde o masivní, outdoorové hodinky, které ale na ruce dobře sedí a nemusí se jich bát ani uživatel s útlejším zápěstím. Všechny tři velikosti nabízejí stejné funkce, a to včetně zabudované svítilny, takže se nemusíte bát, že s menší verzí dostanete méně schopné hodinky. S menšími rozměry však klesá výdrž baterky, která je samozřejmě také drobnější. Ve všech provedeních pak můžete vybírat verzi Sapphire s odolnějším safírovým sklíčkem, nebo klasiku, která využívá Corning Gorilla Glass. My jsme v testu měli verzi se safírovým sklem.

Pastva pro oči

Designovou dominantou modelu Epix Pro je samozřejmě špičkový AMOLED displej, který je jemný a s vynikajícím kontrastem. Rozlišení displeje je u největšího modelu 454×454 px. Čitelnost je opravdu skvělá, a to jak při zobrazení číselných údajů, tak v grafech a samozřejmě i v mapách. Zajímavou funkcí displeje je Red Shift, která přepne celé barevné schéma do červených tónů.  Jestli má tahle funkce reálné využití je trochu sporné, ale vypadá to dobře a možná tak trochu snížíte množství modrého světla, které dopadá na sítnici vašeho oka ve večerních hodinách. Hodinky umí režim Red Shift aktivovat automaticky pro noční zobrazení, pokud si to budete přát a nastavíte to v menu.

Samotná AMOLED technologie stále trochu rozděluje uživatele na dva tábory. Buď je milujete pro jejich jemnost a kontrast, nebo stále preferujete klasické MIPS displeje. Já osobně nemám s  AMOLEDem žádný problém a to ani při intenzivních aktivitách, nebo na plném slunci. Displej je velmi dobře čitelný i při továrním nastavení nižšího kontrastu, a pokud potřebujete trochu přidat, stačí nastavit vyšší úroveň svítivosti. Drobnou výhradu bych měl k aktivaci displeje gestem, které občas musím trochu přehnat, aby se obrazovka probudila ze spánku, ale to lze snadno vyřešit zapnutím stálého zobrazení na úkor mírně zvýšené spotřeby energie.

Ovládání a svítilna

Ovládání Epix Pro využívá osvědčenou kombinaci dotykového displeje a pěti tlačítek v klasickém rozvržení. Tlačítka reagují přesně a spolehlivě a možnost ovládat hodinky kompletně  tlačítky je prostě skvělá hlavně při aktivitách, kdy si uživatel velmi rychle osvojí kombinace a počet stisků pro přístup k jednotlivých funkcím. Samozřejmě i u Epix Pro fungují tlačítkové zkratky, které si navíc můžete v případě potřeby přenastavit. Já jsem asi nejčastěji využíval dvojité stisknutí levého horního tlačítka, které aktivuje svítilnu vestavěnou do těla hodinek. Ta je opravdu užitečná v překvapivě velkém množství situací a dokáže nejen posvítit na cestu, ale taky na vás třeba upozorní ostatní účastníky provozu.

Dotykový displej reaguje velmi rychle a přesně a dá se využít zejména ve spojení s mapovými funkcemi. Jak a kde budete dotyk využívat si můžete celkem detailně nastavit a je tak možné mít dotykové ovládání aktivní jen pro některé typy aktivit, zatímco jinde se plně spolehnete na tlačítka. Případně můžete nastavit dotyk aktivní jen na mapové obrazovky v rámci aktivity a na ostatních datových obrazovkách ho ponechat vypnutý, abyste předešli náhodným posunům obrazovek nebo jiným nechtěným zásahům do běžící aktivity. Displej jsem testoval v dešti, ve sprše a v bazéně a nikdy se nenechal zmást tekoucí vodou nebo kapkami na dotykovém povrchu. Trochu problémů působila vlhká manžeta běžecké bundy, ale stačilo displej zamknout a bylo to vyřešené.

Nové funkce v mapách

Vysoká jemnost a detailní zobrazení skvěle vynikne, když si zobrazíte mapy. A právě v mapách přináší Epix Pro celou řadu vylepšení.

Nejvíc mě zaujala možnost zobrazení srážek, oblačnosti, teploty a větru přímo v mapách. Hodinky se tak mění ve skutečný osobní počítač na vašem zápěstí, který vám pomůže nejen najít a naplánovat cestu, ale taky v reálném čase ukáže, jestli vás potká přeháňka, nebo jestli musíte počítat s větrem, který vám bude vytrvale foukat do tváře. Tyhle mapové vrstvy s počasím jsou zatím dostupné pouze z widgetu Počasí a pokud používáte mapu v běžící aktivitě, nemůžete je zatím aktivovat přímo. Je to škoda a doufám, že tuhle funkci Garmin vylepší, protože hlavně u delších aktivit může být hodně užitečné podívat se, jak se bude počasí vyvíjet a podle toho případně upravit trasu. Naštěstí je možné i z běžící aktivity rychle přepnout do widgetu Počasí přes tlačítkovou zkratku, ale přímý přístup z mapové obrazovky běžící aktivity by byl uživatelsky přívětivější.

Lepší měření tepu

Na spodní straně Epix Pro najdeme nový senzor pro optické měření srdečního tepu. Nese označení Garmin Elevate V5 a měl by přinést vyšší přesnost a lepší konzistenci měření při aktivitách, kdy je zápěstí ve více nebo méně neobvyklých pozicích. Zlepšení bychom tak měli zaznamenat například u cvičení s činkami, ale i při jízdě na kole, kdy dochází k velkému množství otřesů. Senzor má vyšší počet světelných zdrojů a měl by mít lepší odolnost proti pronikání postranního světla. Kvalita měření mě velmi příjemně překvapila a Epix Pro jsou první hodinky, které jsem dlouhodobě používal bez připojení hrudního pásu. Měření byla bez výpadků a odpovídala hodnotám s hrudním pásem.

Optický senzor odpovídá za měření celé řady metrik, a tak je opravdu zásadní, abychom se na naměřené hodnoty mohli spolehnout. Měření probíhá nepřetržitě a Epix Pro samozřejmě zaznamenává nejen frekvenci srdečního tepu, ale také například dechovou frekvenci, okysličení krve, úroveň stresu a nebo variabilitu srdečního tepu (HRV). Právě variabilita srdečního tepu je velmi zajímavá metrika, kterou Garmin měří v průběhu spánku, a která nám může ledacos napovědět o tom, jak naše tělo regeneruje a nakolik je připravené na další trénink a zátěž. 

Senzor Garmin Elevate V5, který se stará o optické měření srdečního tepu, by měl být schopný zaznamenat i křivku srdeční činnosti EKG. Samotné Epix Pro ale zatím tuhle funkci nenabízejí a je to zřejmě dané certifikačním procesem, který je pro podobná zařízení nutné absolvovat. Měření EKG by mohlo poskytovat informace o případných anomáliích srdeční činnosti a upozorňovat na možné odchylky od normální srdeční křivky. V tuhle chvíli je tedy nutné zdůraznit, že Epix Pro zatím měření EKG nenabízí a budeme doufat, že Garmin tuto funkci aktivuje v některé z budoucích aktualizací softwaru hodinek.

Obrovská výdrž baterie

Výdrž baterky je u Garmin Epix Pro prostě fenomenální a na nabíječku je budete připojovat přibližně jednou za měsíc. Tento model sice nemá variantu se solárním dobíjením, ale myslím, že to vůbec nevadí, protože kapacita baterie a spotřeba hodinek vás v pohodě podrží i při velmi dlouhých aktivitách. Výrobce uvádí, že Epix Pro (51 mm) vydrží v režimu chytrých hodinek až 31 dní (11 dní při trvale zapnutém displeji) a měření aktivity s maximální přesností (všechny satelitní systémy a více pásem může běžet až 38 hodin. Pokud mírně snížíte přesnost měření a necháte aktivní pouze systém GPS v jednom pásmu, pak může aktivita trvat celých 82 hodin nebo dokonce 145 hodin při nastavení maximálně úsporného režimu měření. Pro aktivní cestovatele je tu pak expediční režim, který může zaznamenávat vaši polohu až 27 dní. Pro menší velikosti hodinek Epix Pro se výdrž na jedno nabití zkracuje, protože jejich baterie je menší. Nejmenší model Epix Pro 42 mm tak podle výrobce vydrží v režimu chytrých hodinek až 10 dní. Neměl jsem možnost tento konkrétní model testovat, ale nemám důvod o těchto hodnotách pochybovat.

Při testování jsem nabíjení úplně pustil z hlavy a jen jsem se vždycky před delší aktivitou přesvědčil, že Epix Pro mají dostatek energie pro měření. Hodinky jsem dobíjel přibližně po třech týdnech, kdy jsem jsem je používal v továrním nastavení a se záznamem aktivity téměř každý den. 

Dobíjení Epix Pro se výrazně zrychlilo oproti předchozímu modelu a z prázdné na plnou se baterka nabije zhruba za hodinu. Pro rychlé oživení pak stačí 5 minut, které vám přidají nějakých 10 % baterky a to je dost na záznam běžné aktivity v trvání do dvou hodin. 

Život s Epix Pro

K mému vlastnímu překvapení jsem u Epix Pro poměrně často využíval i vestavěnou svítilnu. Tu je možné snadno aktivovat dvojitým stiskem levého horního tlačítka a je možné regulovat intenzitu i barvu světla. Sporttester si pak pamatuje poslední nastavení, takže opravdu stačí dvakrát stisknout tlačítko a můžete si snadno posvítit na cestu nočním bytem, nebo do poliček v temném sklepě. Při pozdně večerním venčení psa jsem si zvykl zapínat blikající světlo, které dobře upozorní cyklisty a běžce, že se někdo pohybuje po sdílené stezce. Když Garmin přišel s vestavěnou svítilnou poprvé, trochu jsem pochyboval o její užitečnosti. Postupně jsem si ji ale velmi oblíbil a patří mezi mnou často využívané funkce nejen u Epix Pro.

Garmin Epix Pro jsou stále především sportovní hodinky a Garmin s jejich vydáním výrazně rozšířil počet sportů a činností, které můžete měřit a zaznamenat. Přibylo tak 30 nových sportů a z nabídky si už vybere téměř každý. U některých sportů jde spíš o správnou kategorizaci měřené aktivity, protože u nich nenajdete žádné specifické metriky. Tento přístup by se dal označit za určitou změnu filozofie, protože doposud Garmin přidával hlavně sporty, kde uměl nabídnout právě specifická měření a metriky. Z uživatelského pohledu je to vítaná změna, která pomůže lépe zařadit a vyhodnotit naměřená data.

Data nás samozřejmě zajímají už v průběhu aktivity a Epix Pro nabídne plně konfigurovatelné datové obrazovky, na které se vejde až 8 číselných údajů. Samozřejmě je možné na obrazovku umístit i grafické ukazatele (např. zóna srdečního tepu, běžecký výkon, navigace atd.). Novinkou je pak možnost umisťovat datová pole i na obrazovku s mapou. Můžete tak sledovat důležité údaje i ve chvíli, kdy potřebujete mít mapu stále na očích a nemusíte přepínat mezi datovou a mapovou stránkou. Datová pole si můžete umístit na kruh kolem mapy a nebo zvolit zobrazení na rozdělené obrazovce, kde na jedné půlce jsou data a na druhé mapa. Já osobně jsem využíval zobrazení kolem mapy, protože při rozdělené obrazovce už mi mapa přišla dost malá.

Garmin Epix Pro umí aktivity nejen dobře změřit a zaznamenat, ale taky naplánovat. Pokud plánujete běžecký nebo cyklistický závod, stačí ho zadat do kalendáře v aplikaci Garmin Connect a Epix Pro vám každý den navrhne optimální trénink tak, abyste byli co nejlépe připravení podat životní výkon. Hodinky navíc berou v potaz i to, jak dobře jste se vyspali, jaký je trend variability srdečního tepu, stresu a samozřejmě i výsledky z předchozích tréninků. Pár týdnů jsem se nechal vést navrženými tréninky a můžu potvrdit, že poměrně přesně odpovídaly tomu, co bych si do tréninkového plánu zařadil sám. Pro většinu rekreačních běžců a cyklistů můžou Garmin Epix Pro představovat virtuální alternativu živého trenéra. 

Při tréninku dlouhodobě využívám službu LiveTrack, která v reálném čase odesílá vaši polohu na předem vybrané kontakty. Vaši blízcí tak můžou snadno sledovat, kde zrovna jste a taky třeba předpokládaný čas vašeho návratu, pokud se pohybujete po předem nahrané trase. Epix Pro samozřejmě tuto funkci nabízí také a stejně jako u dalších zařízení si ji můžete konfigurovat odlišně pro různé typy aktivit.

Z pokročilých metrik nejčastěji využívám Připravenost k tréninku, která kombinuje spánek, dobu regenerace, stav VST, krátkodobou zátěž a historii spánku a stresu. Myslím, že zobrazované hodnoty relativně dobře odpovídají subjektivní připravenosti na trénink a opakovaně se mi osvědčilo přeplánovat težké tréninky na lehčí ve chvíli, kdy Připravenost k tréninku nebyla zrovna ideální. Pro správné vyhodnocení je samozřejmě potřeba mít kvalitní podkladová data a to hlavně u doby regenerace a krátkodobé zátěže, které jsou velmi náchylné na přesnost měření srdečního tepu. Jak už jsem ale zmínil výše, Epix Pro mají asi nejpřesnější optické měření tepu, jaké jsem doposud testoval, a tak i odvozené metriky mohou být dostatečně přesné.

Nové metriky

Nově přináší Epix Pro metriky Skóre do kopce a Skóre vytrvalosti. Skóre do kopce je složená metrika, pod kterou najdeme: Vytrvalost do kopce, Síla do kopce a VO2Max. Skóre vytrvalosti je pak vyjádřené grafem, který ukazuje vývoj v čase za poslední 4 týdny a hlavní typy aktivit, které k rozvoji vaší vytrvalosti přispívají. 

Skóre vytrvalosti se určuje jako kombinace celkové délky aktivity a také její intenzity ve vztahu k hodnotě VO2max. Pokud tedy chcete hodnotu skóre vytrvalosti navyšovat, můžete buď prodlužovat trvání aktivit, jejich intenzitu a nebo obojí. Dobře si ale pamatujte, co říkají staré dobré poučky: „Nikdy nenavyšujte objem a intenzitu najednou.“ Žádné číslo na hodinkách totiž nestojí za případné zranění z přetížení. A pokud vás zajímá, kam se vlastně dá skóre vytrvalosti posunout, pak Garmin říká, že teoreticky nemá limit, ale je velmi nepravděpodobné, že by se někdo dostal přes hodnotu 12 000. Dohledal jsem, že blíže nespecifikovaní elitní triatlonisté se pohybují na hodnotách kolem 11 000. Každopádně zatím je tohle skóre opravdu spíš taková hříčka pro špičkování s kamarády a uvidíme, kam se bude její využití dál vyvíjet. 

Skóre do kopce se zaměřuje pouze na pěší a běžecké aktivity a netýká se tedy cyklistiky. Vytrvalost do kopce se zaměřuje na celkovou dobu strávenou ve stoupání, přičemž za stoupání se považuje sklon aspoň 2 % a vyšší. Nezáleží na tom, jak rychle stoupáte, nebo o jak prudký výstup se jedná, ale počítá se celková délka strávená ve stoupání a vzdálenost, kterou urazíte. Takže dlouhá horská tůra v relativně nízké intenzitě vám vytrvalost do kopce zlepší víc, než intenzivní intervaly proti kopci.

Naproti tomu Síla do kopce se zaměřuje na to, jak rychle si umíte s kopcem poradit. Důležitá tedy je rychlost stoupání a dobrým způsobem, jak tuhle hodnotu posunout směrem nahoru, budou právě intenzivní intervaly proti kopci. Dává to smysl, protože právě tento typ aktivity buduje hrubou sílu, která vám pomůže zdolávat prudké kopce rychleji. A aby byla metrika Skóre do kopce kompletní, přidává Garmin ještě VO2max, protože je jasné, že (nejen) proti kopci můžeme běžet jen tak rychle, jak stačíme dýchat.

Mapy a navigace

Jak už je u top modelů Garmin dobrým zvykem, mají i Epix Pro předem nahrané mapové podklady a dovolují tak uživateli plánovat trasu přímo na hodinkách bez nutnosti připojovat telefon, počítač, nebo jiný zdroj dat. Samozřejmostí je pak navigace krok za krokem po předem nahrané trase a velmi detailní údaje v mapových podkladech. Epix Pro nově přidává do map stínovaný relief a určitě stojí za zmínku, že tahle nová mapová vrstva nezvyšuje velikost mapových dat, ale dopočítává se přímo v hodinkách z existujících dat. Aktualizace mapových podkladů si Epix Pro může stáhnout přes WiFi nebo případně po připojení přes USB kabel. 

Navigaci po předem nahrané trase využívám poměrně často pro trailové běhy v neznámém terénu a Epix Pro je v tomto směru velmi spolehlivý parťák. V průběhu testování jsem neměl žádný problém s navigací ani na menších horských cestičkách a pod hustými korunami stromů nebo blízko skalních stěn. Při pohybu po předem nahrané trase se můžete snadno podívat na profil kopce, který vás čeká, nebo na odhad času, který ještě budete potřebovat na zdolání trasy. Tyhle informace jsou užitečné pro rozvržení sil a plánování přestávek na doplnění energie. Navigace a plánování tras je na top modelech od Garminu absolutní špička a zatím jsem na trhu nenašel hodinky jiných výrobců, které by poskytovaly stejné možnosti, i když třeba Apple Watch se s aplikacemi třetích stran značně zlepšily a přiblížily Garminu na dohled.

Přesnost záznamu GPS je u Epix Pro vynikající a upřímně to není žádné překvapení, protože tuhle disciplínu má většina modelů od Garminu prostě zmáknutou na jedničku. Uživatel si může vybírat z několika režimů GPS, nebo nechat rozhodování na inteligentním systému SatIQ, který automaticky vybírá, jestli bude aktivní vícepásmový režim, nebo se spokojí s jednopásmovým. Vybírá na základě síly signálu a měl by zaručit optimální poměr přesnosti a spotřeby energie. Při testování jsem neměl žádné problémy s výpadky signálu nebo nepřesným záznamem a to ani v situaci, kdy jsem se pohyboval v úzkých soutěskách skalního města nebo ve vysokém hustém lese. 

Hodnocení

Celkově jsou Epix Pro opravdu špičkové sportovní hodinky nadupané funkcemi a senzory, které můžou poskytnout užitečné informace pro lepší trénink a zdravý životní styl. Zároveň jde o designově povedený kousek, za který se nebudete muset stydět ani na obchodním jednání. Možnost výběru ze tří velikostí zpřístupnilo Epix Pro i ženám a mužům, kteří preferují subtilnější kousky, které nezabírají na zápěstí tolik prostoru. Užitečným vylepšením je svítilna, kterou najdete ve všech velikostech pouzdra a na první pohled určitě zaujme krásný, barevný a detailní AMOLED displej. Nové metriky a jejich využití jsou zatím trochu sporné a určitě se sluší dodat, že Garmin je přidal i na starší modely Epix a Fénix 7, takže sami o sobě nejsou důvodem pro upgrade na řadu Epix Pro. Pokud ale vybíráte chytré sportovní hodinky a chcete to nejlepší, co je aktuálně na trhu, pak jsou Epix Pro rozhodně jedním z nesilnějších kandidátů. Jen je potřeba počítat s tím, že za špičkovou kvalitu a funkce se platí a cena Epix Pro není zrovna nejnižší.

Garmin Epix Pro 51mm Sapphire

  • materiál rámečku: titan
  • materiál sklíčka: safírové sklo
  • řemínek: Quickfit 26 mm
  • hmotnost: 88 g
  • vodotěsnost: 10 ATM
  • displej: AMOLED 1,4“, 454×454 px
  • baterie: až 31 dní v režimu chytrých hodinek, 38h záznam s nejvyšší přesností
  • doporučená cena 26 990,- korun

Pozitiva

  • nový přesný senzor pro měření tepu
  • nové funkce v mapách včetně počasí
  • výběr ze tří velikostí pouzdra
  • výdrž baterie a rychlé nabíjení
  • datová pole přímo na mapové obrazovce aktivity

Negativa

  • vrstva počasí zatím není přístupná na mapové obrazovce aktivity

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2