Recenze: Narazili jsme na sporttester za zajímavou cenu. Amazfit Cheetah má AMOLED displej a dobrou baterku

Amazfit Cheetah, foto: Karel Holub

Amazfit není na poli chytrých hodinek úplným nováčkem, ale zároveň stále nepatří mezi tradiční velké hráče. Novinka Amazfit Cheetah se zaměřuje hlavně na běžce a snaží se zaujmout hezkým displejem a relativně zajímavou cenou. Podívali jsme se na to, jak tenhle gepard (anglicky cheetah) běhá a hlavně funguje a důkladně ho otestovali na silnici i v terénu. A to jak v běhu tak na kole. Běhá dobře, ale hodnocení by se možná dalo shrnout frází „sliby, (a občas) chyby“.

Designu kraluje AMOLED displej

Design hodinek Amazfit Cheetah opravdu hodně připomíná konkurenční model od značky Coros. Hodinky jsou kulaté s dotykovým displejem velikosti 1,45“ a  dvěma ovládacími tlačítky, z nichž jedno je s otočnou korunkou. Použité materiály odpovídají cenové relaci hodinek. Nečekejte zázraky. Plasty působí trochu jako z obchodu s hračkami a krycí sklo displeje je v krajích zaoblené tak, že lehce zkresluje zobrazení. Řemínek je na omak příjemný a dobře drží na ruce, ale obávám se, že bude mít tendenci po pár letech trhat se nebo praskat. 

Hodinky jsou příjemně lehké (43 g včetně řemínku) a na ruce skoro nejsou cítit. Velikost je vhodná jak pro muže tak ženy; jen v případě, že máte opravdu hodně úzké zápěstí, doporučuju nejdřív vyzkoušet, jestli vám sednou. Celkový dojem z designu výrazně vylepšuje displej. Ten využívá technologii AMOLED a nemusely by se za něj stydět ani hodinky vyšší třídy.

Ovládání hodinek je snadné a intuitivní. Na dotykový displej i tlačítka reagují hodinky bez zaváhání a v uživatelském rozhraní se brzy zorientujete. U značky Amazfit už jsme si zvykli na leckdy svérázný překlad některých funkcí do češtiny. Osobně bych si raději nechal hodinky v angličtině, kde je to přeci jenom výrazně přesnější.

Hodinky pro běžce. GPS měří přesně, ale…

Amazfit Cheetah se profilují jako hodinky zaměřené na běžce a tomu odpovídá i sada nabízených funkcí. Samozřejmostí je možnost vybrat ze širokého spektra aktivit a sportů. V běžeckých aktivitách můžete vybírat například silniční běh, běh v terénu, na okruhu, nebo na páse. Každá aktivita může mít specifické datové obrazovky a nastavení. Podobně je to u cyklistických disciplín nebo třeba plavání. 

Pro kvalitní vyhodnocení aktivit je samozřejmě důležité hlavně přesné měření GPS. Amazfit Cheetah nabízí Multiband/Dual-Frequency GNSS a měl by tak být schopný měřit opravdu přesně. A v tomto bodě hodinky docela dobře dostojí tomu, co slibují. V průběhu testování jsem neviděl výraznější odchylky proti jiným hodinkám ani cyklocomputeru. Záznam odpovídal i při překrytí přes mapové podklady a až na drobná vybočení v některých zatáčkách, nebo pod hustými stromy, nevykazoval výrazné chyby. 

Dalším parametrem, který při tréninku sledujeme, je převýšení. Amazfit Cheetah má barometrický výškoměr a ten by měl poskytovat dostatečně přesné informace o nastoupaných metrech. A tady jsou první sliby a chyby. Měření většinou funguje velmi dobře, ale pak najednou uletí o stovky nebo dokonce tisíce výškových metrů. Když se mi to stalo prvně, pustil jsem kalibraci výškoměru, která proběhla bez problémů. Pár aktivit bylo v pořádku, ale pak přišel zase úlet. Nepodařilo se mi vypozorovat, za jakých situací k chybě docházelo, ale trochu to nahlodalo moji důvěru v měření.

Podobně na tom bylo měření srdečního tepu optickým senzorem přímo na zápěstí. Senzor funguje relativně dobře v průběhu dne i při měření srdečního tepu ve spánku. Umí měřit nejen tep, ale také úroveň okysličení krve a dechovou frekvenci. V průběhu tréninku se na něj ale úplně spolehnout nedá. Měření jsem srovnával proti kvalitnímu hrudnímu pásu a u některých aktivit byla odchylka minimální, u jiných, bohužel, opravdu značná. A tím se celá situace docela komplikuje, protože relativně přesné měření je často kompromitované spolehlivostí. Veškeré výkonnostní a regenerační metriky jsou založené na poměrně přesném měření fyzické zátěže odvozené právě ze srdečního tepu. Pokud vám hodinky 2 z 5 aktivit změří špatně, výrazně klesne informační hodnota metrik jako je doba na regeneraci, VO2max, tréninková zátěž a tréninkový efekt. 

Výdrž je slušná. Hodinky mají i mapy

Hodinky Amazfit Cheetah slibují také velmi slušnou výdrž baterie a tady své sliby plní s odřenýma ušima. Výrobce uvádí výdrž baterie až 14 dní v režimu chytrých hodinek. Přiznávám, že tuhle výdrž jsem neměl možnost vyzkoušet. Proč? Protože jsem hodinky chtěl skutečně používat. Těch 14 dní nejspíš hodinky dají, ale jen za předpokladu, že po celou dobu nepustíte žádnou aktivitu, nebudete používat měření okysličení krve, měření tepu bude v úsporném režimu a displej bude téměř vždy vypnutý. Při běžném používání s každodenní aktivitou  s měřením GPS bude nejspíš dobíjet po 8 až 10 dnech. Ale i to je velmi slušná výdrž baterie a Amazfit Cheetah si v téhle oblasti zaslouží pochvalu.

Pro lepší orientaci v terénu můžete využít navigaci a do hodinek si předem nahrát trasu, na kterou se vydáváte. Amazfit Cheetah mají možnost stáhnout kompletní mapové podklady pro určitou oblast, kterou si vyberete v přiložené aplikaci. Trasu pak můžete nahrát do hodinek ve formě gpx souboru. Po nahrání do hodinek je trasa k dispozici i v off-line režimu a nemusíte tak mít stále připojený telefon. Stahování mapových podkladů obvykle funguje, ale během testování jsem zažil i situace, kde se z nějakého důvodu daná mapová oblast prostě nepřenesla.

Připojená mobilní aplikace je příjemná na ovládání a uživatel v ní najde dostatek informací. Zároveň může pomoct s plánováním tréninků a nebo sestavením tréninkového plánu. V rámci testování jsem si nechal sestavit tréninkový plán na maraton. V aplikaci jsem prošel několika otázkami a výsledkem byl rozumně sestavený plán, který odpovídal zadaným parametrům. Dovedu si představit, že podle plánu budu 18 týdnů trénovat a posunu se ve své výkonnosti o nějaký ten kousek dopředu. 

Tréninkový plán se přenese do hodinek, kde si uživatel může najít, co ho daný den čeká. Při spuštění aktivity se pak může rozhodnout, jestli chce odběhat doporučený trénink, nebo si půjde podle vlastního plánu. Když zvolíte doporučený trénink, budou vás hodinky upozorňovat na odchylky od cílové tepové frekvence a poměrně přehledně ukazovat, v jaké fázi tréninku se nacházíte a na jaké parametry máte běžet. Jak už jsem napsal výše, měl jsem problémy s optickým snímačem tepu, a tak jsem musel tréninky běhat „na pocit“, protože na měření jsem se nemohl spolehnout a hodinky mi na zápěstí pípaly a vibrovaly, protože se možná bály o můj život. 

Dobrý start pro začínající a pohodové běžce

Amazfit Cheetah jsou povedené hodinky pro začínající běžce, které mohou zaujmout hezkým AMOLED displejem a slušnou výdrží baterie. Použité materiály a design odpovídají cenové relaci, ve které se hodinky pohybují, a sada funkcí nabízí poměrně hodně muziky za velmi příznivou cenu. Bohužel ani u modelu Cheetah se výrobce nevyhnul chybám softwaru, které mohou snižovat spolehlivost měření a tím i vypovídací hodnotu některých metrik. Hodinky bych doporučil spíš začínajícím běžcům, kteří chtějí hlavně zaznamenat odběhané trasy a kilometry a přitom nezbořit bank.

Amazfit Cheetah

  • displej 1,45“
  • váha 43 g
  • GPS: Multiband/Dual-Frequency GNSS
  • výdrž baterie: 14 dní v režimu chytrých hodinek
  • cena: 5 690,-

Pozitiva:

  • dobrá přesnost GPS
  • výdrž baterie
  • dobrý poměr cena/výkon
  • AMOLED displej

Negativa:

  • horší spolehlivost měření (výška, tep)
  • plastový design

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

4 komentáře

Tom 2. 9. 2023 - 20:05
Myslím, že se sluší dodat, že Amazfit Cheetah umožňuje připojit externí ECG hrudní pás pro přesné snímání tepové frekvence. (Cyklisté mohou připojit i wattmetr), ale zatím jsem to nezkoušel. Mám verzi PRO a myslím, že vzhled není tolik "laciný" ale stojí cca 1500 Kč více, nicméně podporují připojení WiFi a BT hovory (mají i externí reproduktor).
Karel Holub 4. 9. 2023 - 7:56
Díky za doplnění. Připojení pásu je určitě vhodné a obecně ho doporučuju u všech hodinek s optickým snímačem, protože konzistence měření optikou je stále ještě nižší, než právě u hrudních pásů. Připojení WiFi u vyššího modelu jistě má svůj smysl, BT hovory jsou spíš otázkou osobní preference, já osobně je nevyužívám ani u jiných modelů hodinek. - Karel
Petr K. 1. 9. 2023 - 8:38
No nevím. S uvedenou zkušeností ohledně přesnosti je předstihne kdejaký fitness náramek. To si raději tisícovku nebo dvě přihodit podívat se např. ke Garminu nebo Corosu. Např. Možná nebudou mít tak hezký displej ale pokud jde o přesnost a spolehlivost metrik, obě značky hrají docela jinou ligu.
Karel Holub 4. 9. 2023 - 8:00
Souhlasím. Tenhle typ hodinek si obvykle pořizujeme právě kvůli těm metrikám a jejich spolehlivosti. Pokud jsou naměřené údaje nepřesné, nebo je přesnost kolísává, pak se dá těžko spolehnout na ukazatele jako je tréninková zátěž nebo regenerace. Na druhé straně je možné připojit k nim hrudní pás a kvalitu měření tak výrazně zlepšit aspoň pokud jde o tepovou frekvenci. Konkurence v tomto segmentu sportovních hodinek je relativně velká a je určitě možné porovnávat kvalitu měření i u jiných modelů. - Karel
Add Comment