Vykloubené rameno: tipy na doma od fyzioterapeutky a návrat ke sportu

Rameno. Vytvořenou umělou inteligencí Microsoft Bing

Při běhání, případně sportu obecně, vás nemusí potkat pouze zranění dolních končetin, ale v ohrožení jsou i končetiny horní. Dnes se podíváme na vykloubené rameno. S fyzioterapeutkou Hanou Slovákovou z Centra rehabilitační a sportovní péče jsme probrali závažnost zranění, jak dlouho může trvat rekonvalescence a co je možné udělat pro to, aby se toto nepříjemné zranění neopakovalo.

Způsoby luxace

Ramenní kloub je relativně náchylný k luxacím (vykloubení). Existují různé druhy luxace ramene, ale nejčastější je přední luxace, která se obvykle vyskytuje při pádu na loket s natočenou paží ven. Tato zranění jsou častá také při kontaktních sportech nebo pádech z kola, lyží a podobně. 

K vykloubení však může dojít i jiným způsobem, například při cvičení. „Rameno by pak opustilo jamku ve směru dopředu a dolů (pokud byste na ramenní kloub z boku položili směrovou růžici, pak je to na jihozápad).”  Zde by však fyzioterapeutka Hana Slováková hledala příčinu v dlouhodobějším přetěžování, v přecenění vlastní síly či v přítomnosti funkční poruchy v oblasti ramenního pletence. „V těchto případech opakovaně dochází k výpadku aktivních stabilizátorů ramene, tedy svalů, a stabilita je zajišťována především kloubním pouzdrem, které na takovou zátěž není stavěné.”

Rekonvalescence

Na první pohled by se vykloubení ramene mohlo zdát jako poměrně jednoduché (ač bolestivé) zranění, které se snadno napraví. Pravda je však taková, že poté, co vám lékař rameno vrátí na původní místo, zmizí sice ta největší bolest, ale samotná léčba je teprve v úplném začátku. A musíte se připravit na to, že bude dlouhá. 

Průběh léčby samozřejmě závisí na stupni poranění a dalších faktorech, nicméně očekávat můžete minimálně třítýdenní fixaci ramene pomocí speciální ortézy. Ani poté však nemáte vyhráno. Vlivem fixace bude rozsah pohybu ramene značně omezen a kloub musíte začít postupně rozhýbávat. „Komplexní léčba po luxaci ramenního kloubu v sobě vždy zahrnuje i absolvování rehabilitace. Ta je zacílena na návrat k plné mobilitě a síle v ramenním pletenci. Fyzioterapeut je tedy klíčovou osobou pro doléčení zranění a návrat k předchozím aktivitám,” upozorňuje Hana Slováková.

Jak ulevit tělu

Mít několik týdnů zafixovanou ruku není příliš pohodlné. Co můžeme dělat, abychom si alespoň trochu zpříjemnili život? Základní tipy a triky nám prozradila opět Hana Slováková: „Prakticky už v prvních dnech po zranění je možné začít s protahováním pomocí záklonů, úklonů a kroužení hlavy. Trapézový sval protáhněte za pomoci čistého úklonu hlavy – to znamená, že váš nos míří během úklonu neustále dopředu před vás a ucho se sklání k ramennímu kloubu. Zdvihač lopatky je možné protáhnout pomocí předklonů s hlavou otočenou o 45° vpravo či vlevo. Během strečinku byste se měli snažit o napřímení v hrudní páteři a cítit příjemný tah, který nezpůsobuje bolest v rameni nebo brnění do horní končetiny. Je také možné uvolnit napětí bicepsu, tricepsu, trapézových a prsních svalů lehkým tlakovým ošetřením.“

Pokud chcete pro své zdraví udělat maximum, můžete dle Slovákové navštívit fyzioterapeuta ještě předtím, než se zbavíte fixační ortézy. Poradí vám cviky na krk nebo třeba hrudní páteř, abyste se cítili lépe. „Můžeme cíleně pracovat na stabilitě lopatky pomocí specializovaných fyzioterapeutických konceptů. Je také možné i v akutní fázi využít možností fyzikální léčby – kryoterapie, laseru nebo elektroléčby. ”

Po ukončení léčby

Ortézu máte sundanou, rameno díky rehabilitacím jakž takž v provozu. Co dál? Rozhodně nelze doporučit vrhnout se po hlavě do sportovních aktivit, které jste za dobu léčby vynechali. Mějte na paměti, že je rameno stále zesláblé a není radno jej přetěžovat, jinak vás úraz může potkat znovu. „Rameno je ohroženo vznikem chronické nestability v kloubu. To znamená, že při větším poranění tkání ramenního kloubu se v zátěžových situacích může luxace opakovat.”

Lze proto opět doporučit návštěvu fyzioterapeuta, který dokáže najít ty správné cviky vám na míru. „V nácviku správné svalové souhry a síly se nám v našem Centru rehabilitační a sportovní péče osvědčilo cvičení v závěsném systému Redcord (o využití pomůcky Redcord jsme psali v tomto článku, pozn. red.), kde lze díky zapojení komplexních svalových řetězců a postupné progresi zátěže velmi účinně pracovat s dysbalancemi, které se projevují až při vyšším stupni zátěže. Terapie v Redcordu je laicky řečeno založena na nácviku práce správných svalů ve správném čase.”

S sebou na fyzioterapii si určitě při první návštěvě vezměte zprávu od lékaře. A co vás čeká dále? „Důležité pro správné vytvoření individuálního plánu cvičení (i s ohledem na sportovní aktivity klienta) je komplexní úvodní vyšetření. To zahrnuje nejen vyšetření rozsahů pohybu v rameni, ale i vyšetření pohybů lopatky, krční a hrudní páteře, testování nestability kloubu, svalové síly a funkce svalstva ramene např. při provedení kliku na nakloněné rovině.”

Fyzioterapeut vás také naučí cviky, které mohou pomoci zranění předejít. „Dobrým komplexním cvikem je například lezení po čtyřech, nebo plank s boční rotací,” uzavírá Hana Slováková s tím, že návrat do plné zátěže je většinou při včasné rehabilitaci a nekomplikovaném průběhu možný po třech měsících od vzniku úrazu.

Podobné příspěvky

Fakt zvládnete dřep? Dokažte to v naší 30 denní výzvě.

Nádech, výdech! Tři dechová cvičení, která zklidní mysl a dostanou z vás to nejlepší!

Úvod do světa Low Carb. Cukry, tuky, bílkoviny. Pochopte svoje tělo a zhubněte

1 komentář

Marek 12. 9. 2023 - 18:44
Zajímavé informace. Mně doktor diagnostikoval rupturu labra s tím, že se to už nesroste a musím pod kudlu...
Add Comment