Pohyb

Bolest svalů a léčba

Nový trend: „pohybové svačinky“. Minuta denně a vaše tělo vám poděkuje

Dlouhodobé sezení nás zabíjí. Doslova. Sedavý životní styl se přímo podílí na vzniku nemocí, na které nejčastěji umíráme – například těch kardiovaskulárních. Výmluvám na nedostatek času přitom zřejmě odzvonilo. Podle konceptu „exercise snacks“ neboli „pohybových svačinek“ si na zdraví prospěšné aktivity stačí vyhradit jen minutu několikrát denně.

Více

Hyperaktivita jako prokletí i superschopnost. Jak si ADHD rozumí se sportem?

„Musím pořád něco dělat – asi jsem taky hyperaktivní,“ někdy žertujeme na účet diagnózy, o které se v posledních letech mluví čím dál častěji. Vhodně zvolený pohyb přitom při „skutečném“ ADHD opravdu přináší úlevu. A co víc – v některých sportech lze tuto poruchu dokonce zúročit. Přečtěte si, jak s ADHD (za)cvičit a proč se předem nevzdávat svých sportovních snů.

Více

Dámy, zahoďte podprsenky. Pánové, trenky dolů. Konec kožním trablům při sportu v létě

Léto je tady, teploměr se šplhá k rekordům a vy se chystáte na sportovní dobrodružství. Ale co vaše pokožka? Je lepší se oholit a riskovat podráždění, nebo nechat přírodu být a doufat, že se to obejde bez malérů? V tomto článku se podíváme na to, jak horko a sport ovlivňují naši kůži, jaké kožní problémy mohou nastat a jak se jim vyhnout. Přečtěte si naše tipy a triky, jak zvládnout léto v plné kráse a pohodě, i když teplota stoupá tak vysoko, že byste na chodníku mohli smažit vajíčka!

Více

10 tisíc kroků denně: přežitý mýtus, nebo minimum, které musíte odchodit?

0 tisíc kroků. To je léta tradované optimum, které by měl člověk za den nachodit. Tedy bylo – do doby, než nedávná studie vyvrátila zakořeněnou mantru tohoto kulatého čísla. Teď totiž frčí číslo 4! Přesně 4 tisíce kroků denně! Není to málo, Antone Pavloviči? Kolik tedy musíte nachodit a proč na tuhle otázku neexistuje jednoduchá odpověď?

Více

Rozcvička musí být! Takže jedeme: žabička, kočička, dřep. Domácí cvičení, díl čtvrtý

Auuu! Slyšeli jste to? To bylo rameno toho pána, co před chvílí ještě seděl v kanceláři u počítače a rovnou skočil do fitka zvedat činky. Na co zapomněl? Přece na rozcvičku a rozhýbání před tréninkem. V minulém díle našeho seriálu jsme se podívali na tipy na správné rozehřátí těla. Dnes rozebereme další část předtréninkové rutiny – mobilitu, strečink a aktivaci. 

Více

Fakt zvládnete dřep? Dokažte to v naší 30 denní výzvě.

Dřepkins i po 20 letech? Žádný problém! Když se hluboký dřep dělá správně, na bolavá kolena má dokonce blahodárný účinek! S čím ještě vám může tento cvik pomoci? V článku najdete 5 důvodů, proč se vrhnout na naší dřepovací výzvu. Věděli jste, že umí pomoci i s trávením? Tak čtěte dále!

Více

Jak běhat s rýmou a nezhoršit si zdravotní stav

Jde to vůbec dohromady? Během studeného období roku časté dilema běžců. Otázka totiž není, jestli vůbec tato situace nastane, ale kdy a v jaké míře. Nudle u nosu, plné dutiny, kapesník po ruce. Tréninkový plán říká, že není čas ztrácet čas, tělo volá po odpočinku a hlava panikaří. SOS! Jak poznat, kdy to přeběhat, a kdy si raději dát pauzu?

Více

Jaro bez únavy. Několik osvědčených způsobů, jak znovu nabrat energii

Příroda se probouzí, ale vy jste jako praštění palicí? S nepříjemným rozpoložením, kterému přezdíváme jarní únava, se během března či dubna potýká většina z nás. Mezi typické příznaky patří svalová slabost, snížená chuť k jídlu, poruchy spánku a koncentrace, změny nálad, ztráta motivace, přecitlivělost na světlo, bolest hlavy či kloubů, ale i nevysvětlitelný smutek nebo podrážděnost. Náchylnější na tyto neduhy přitom bývají ženy a lidé trpící alergiemi. Přečtěte si, co za neoblíbeným fenoménem jarní únavy stojí a jak můžete zmírnit její průběh.

Více