Úvod VybaveníBěháníBěžecké vybavení TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Tak jsme se konečně dočkali. Garmin přidal další model do multisportovní řady Forerunner a tentokrát se zaměřil na sportovce a aktivní lidi, kteří ocení kombinaci designu a sportovních funkcí. Sportovní hodinky Garmin Forerunner 165 mají AMOLED a slibují dobrý poměr funkcí, kvalitního designu a přívětivé ceny. Jestli se Garmin podařilo tyto sliby naplnit se podíváme v našem testu.

Vzhled a ovládání

Na první pohled ihned zaujme velice líbivý AMOLED dotykový displej o velikostí 1,2“. Hodinky jsou dostupné pouze v jedné velikosti, ale vybírat můžete ze 4 barevných variant, to celé v univerzálním označení unisex. Ať už preferujete konzervativnější nebo odvázanější styl, pro obě varianty jsou tyto hodinky trefou do černého! Jak si hodinky ještě více přizpůsobit na míru? Garmin Forerunner 165 nabízí navíc i edici Music, díky které můžete přehrávat hudbu přímo z hodinek. Tato verze je o 1000,- dražší a mimo zmiňovanou možnost přehrávání hudby se od té základní verze nijak neliší. 

Forerunner 165 disponuje 5 tlačítky typickými pro sportovní hodinky Garmin. Ta na levé straně slouží převážně k navigaci v menu, zatímco dvě na straně pravé jsou primárně určena k potvrzení akcí a návrat zpět nebo ukončení (plus start/stop funkce). Dlouhým podržením libovolného z nich lze aktivovat další funkce, včetně rychlého přístupu k oblíbeným položkám. Ovládání 5 tlačítky je pro mě osobně ideální. Při sportovním využití ho ocením hlavně v porovnání s některými konkurenčními modely, které spoléhají převážně na dotykový displej.

Samozřejmě, že dotykovou obrazovku najdeme i na Forerunner 165. Dotyk funguje rychle a spolehlivě. Nicméně pro mě osobně je důležité, že veškeré funkce lze provádět tlačítky, dotyková obrazovka je volitelná a může být deaktivována ve sportovním režimu. Snadno tak předejdete chaotickému posouvání obrazovek rukávem, nebo dokonce ukončení aktivity náhodným dotykem, jak se tomu může stávat u hodinek, které příliš spoléhají na dotykové ovládání a postrádají tlačítka.

Displej Forerunner 165 je v továrním nastavení přepnutý do režimu aktivace gestem. Zapne se jen při zvednutí zápěstí. Tím šetří nejen baterii, tak samotný displej. Displej můžete přepnout do režimu „stále zapnuto“. Pak bude aktivní ve dvou úrovních jasu, které se opět střídají gestem. Výdrž baterie se tím ale zkrátí na méně než polovinu a budete tak muset častěji dobíjet. Při spánku hodinky přecházejí do režimu nižšího jasu a speciálního spánkového režimu, aby v noci neoslňovaly a nerušily váš klidný spánek. 

Čitelnost displeje Forerunner 165 je velmi dobrá, a to dokonce i na přímém slunci. Díky použité technologii je zobrazení opravdu jemné, kontrastní a s dobrým podáním barev. AMOLED displej může posloužit i jako baterka s třemi nastaveními intenzity bílého světla a jedním červeného. Snadno si tak posvítíte na zámek dveří při odemykání nebo na cestu nočním bytem. Od baterky ale nečekejte převratný výkon, pokud byste ho potřebovali, je lepší sáhnout na modely Garmin hodinek s vestavěnou LED svítilnou, jako jsou například fénixy nebo některé Instincty. Hodinky umožňují vybírat a měnit ciferníky, buď z předinstalovaných, nebo skrze aplikaci Garmin Connect IQ, kde je dokonce možné vytvářet vlastní ciferníky s fotografiemi.

Funkce a doplňky Forerunner 165

Widgety na hodinkách nabízejí rychlé informace o krocích, spánku či výkonnosti a jejich zobrazení i pořadí je možné upravit. Na rozdíl od vyšších modelů neumí  Forerunner 165 vytvářet složky widgetů, ale i tak jsou údaje přehledné a poskytují dost informací. Data z hodinek, včetně kroků nebo spánku, se synchronizují do aplikace Garmin Connect. Stejně jako u jiných zařízení Garmin a je možné sledovat dlouhodobé trendy, analýzy a doporučení. Hodinky umí měřit nejen noční spánek, ale zaznamenají také případný „šlofík“ přes den. Ten pak umí započítat do celkové spánkové bilance a spánkový poradce pak poskytuje doporučení o délce spánku, která je ideální pro vaši plnou regeneraci.

Forerunner 165 sledují celou paletu zdravotních funkcí, a to včetně variability srdečního tepu (HRV), kvality a fází spánku, úroveň stresu, nebo délku regenerace.  Pro detailní vyhodnocení a sledování trendu variability srdečního tepu je potřeba nosit hodinky alespoň 19 nocí, aby si ustanovily základní hodnoty. Osobně beru variabilitu srdečního tepu jako velmi užitečnou metriku, která dokáže odhalit virózu několik dní před propuknutím příznaků. Podobně umí upozornit na přílišnou únavu nebo přetížení ze stresu. 

Podobně jako další modely nabízí Forerunner 165 ranní report, který zahrnuje souhrn dat o spánku, plánovaném tréninku, počasí a další. Tenhle report je docela návykový a velmi rychle se stane první obrazovkou, kterou budete po probuzení kontrolovat.  

Baterie a dobíjení

Garmin slibuje, že Forerunner 165 vydrží na jedno nabití až 11 dní v režimu chytrých hodinek a přibližně 4 dny při stále zapnuté obrazovce. V rámci testování se mi obě hodnoty potvrdily a výdrž kolem 10 dní i při poměrně častém sportovním využití hodnotím v této kategorii jako velmi dobrou. Při zapnutém měření s nejvyšší přesností GPS vydrží baterie přibližně 17 hodin a pokud si k tomu ještě pustíte hudbu, bude vám muset stačit přibližně 6 až 7 hodin. Výdrž měření je tedy pro většinu běžných aktivit více než dostatečná rozhodně nebude hledat nabíječku každý den. Hodinky se nabíjí z prázdné na plnou kapacitu přibližně za hodinu a k nabíječce nebo počítači se připojují se standardním USB-C kabelem.  

Sportovní funkce

Garmin Forerunner 165 nabízí širokou škálu sportovních profilů a metrik, které dokáže při vašich aktivitách zaznamenat. Vybírat tak můžete z několika druhů běžeckých a cyklistických disciplín, plavání, silový trénink, míčové sporty, nebo třeba jógu a pilates. Nicméně některé sportovní profily, které najdeme na vyšších modelech, Forerunner 165 postrádá a to včetně lyžování nebo multisport/triatlonového režimu. Takže triatlon si sice změříte, ale nebude to tak pohodlné, jako u modelů s multisport/triatlon profilem.

Hodinky podporují externí senzory (Bluetooth a ANT+), včetně hrudních pásů pro měření srdečního tepu, teploty, dynamiky běhu, ale nedovolují připojit cyklistické měření výkonu (powermeter) ani inteligentní cyklistické trenažéry. Je vidět, že se zaměřují spíš na běžce a cyklisté nebo triatlonisté by měli sáhnout po vyšších modelech.

Běžcům Forerunner 165 umí sestavit tréninkové plány a to jak na základě cílů, nebo průběžného zlepšování. Nabízí i možnost stažení strukturovaných tréninků z připojené aplikace Garmin Connect, nebo vytváření intervalových tréninků přímo na hodinkách. Tréninkové plány a strukturované tréninky fungují tak, jak jsme u Garmin zvyklí a umí skutečně motivovat a posouvat výkonnost nejen začínajících běžců, ale i ostřílených matadorů, kteří si chtějí občas ozvláštnit tréninkovou rutinu. Trailovým běžcům a hikerům nabídne Forerunner 165 základní navigaci po předem nahrané trase s upozorněním na odchylku od kurzu, ale bez mapových podkladů, což je v této kategorii běžné. 

Přesnost měření

Přesnost měření srdečního tepu a záznam trasy jsou pro sportovní hodinky klíčové. Z testování vyplývá, že Forerunner 165 může v obou oblastech směle konkurovat i zařízením z mnohem vyšších cenových pater. Testoval jsem převážně běžecké a cyklistické aktivity v rozmanitém terénu a jak záznam trasy, tak měření srdečního tepu byly téměř vždy na velmi dobré úrovni.

Optický snímač snímač srdečního tepu použitý ve Forerunner 165 (Garmin ELEVATE V4) je dobře známý a osvědčený z jiných modelů. Při běžném nošení a aktivitách v nižší intenzitě nemá s měřením žádné problémy. Jeho přesnost je srovnatelná s hrudním pásem. U aktivit s velkými výkyvy intenzity, jako jsou třeba intervalové tréninky, se přeci jen nějaké odchylky mohou objevit, ale to je u optického měření běžné . 

Senzor GPS ve Forerunner 165 sice postrádá multiband funkce, které najdeme u dražších modelů, ale i tak je jeho přesnost velmi i dobrá a to i v náročném a členitém terénu. Hodinky jsem testoval při několika delších bězích v horách, vzrostlém lese i městské zástavbě. Nikdy jsem se nesetkal s výpadkem signálu nebo významnou odchylkou záznamu. Senzory GPS udělaly za posledních pár let neuvěřitelný pokrok v přesnosti. Relativně základní modely jako Forerunner 165 v klidu strčí do kapsy několik roků staré zástupce nejvyšší řady.

Hodnocení

Garmin Forerunner 165 je dobrou volbou pro sportovce, kteří hledají povedený design, jednoduché ovládání a funkce, které se zaměřují na základy běžeckého tréninku. Pokud nejste datový maniaci, kteří potřebují desítky metrik a přehršel informací o všech aspektech tréninku, ale vystačíte si s tím, co je pro sportovce opravdu důležité, pak věřím, že tyhle hodinky se vám trefí do vkusu a navíc nabídnou přesnost a spolehlivost měření s dobrou výdrží baterie.

Rozhodnutí jestli potřebujete edici Music nechám na vás, ale já osobně se bez ní obejdu, protože kvůli bezpečnosti stejně na většinu tréninků nosím s sebou telefon, ze kterého případně poslouchám i hudbu nebo podcasty. Kdo potřebuje pokročilejší funkce nebo multisportovní režim, může sáhnout po spolehlivém Forerunner 255 s pasivním transflektívním displejem a o malinko vyšší cenou nebo modelu Forerunner 265 se zářivým AMOLED displejem, ale s cenu na téměř dvojnásobku ceny FR165. 

Takže jestli hledáte skutečně sportovně zaměřené chytré hodinky a nechcete utratit majlant, ani dělat příliš kompromisů s ohledem na funkce a design, pak můžu Forerunner 165 s klidným srdcem doporučit.

Garmin Forerunner 165 (Music)

  • multisportovní hodinky s GPS a více než 25 sportovními profily
  • displej: 1,2″ AMOLED, dotykový
  • vodotěsnost: 5 ATM
  • hmotnost: 39g
  • výdrž baterie: až 11 dní, 17h záznamu GNSS
  • cena: 6 990,- , 7 990,- (edice Music)

Pozitiva

  • AMOLED displej
  • 5 tlačítek a dotykové ovládání
  • přesnost měření (tep, GPS)
  • tréninkové plány
  • spánkový asistent a ranní report

Negativa

  • nemá multisportovní režim
  • absence pokročilých metrik
  • jedna velikost vhodná pro menší a střední zápěstí
0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.