Úvod Jídlo Nežer a cvič! 4 největší mýty o hubnutí, na které jsme si posvítili

Nežer a cvič! 4 největší mýty o hubnutí, na které jsme si posvítili

Ukažme si na ně! Sacharidy, tuky,lepek a v neposlední řadě i magická pátá hodina večerní. Seznamte se s hlavními hrdiny dietního světa. Budou to kladní nebo záporní aktéři v tomto boření mýtů o hubnutí? To se dozvíte v našem článku, který jsme stylově zakončili špetkou dietního bizárku, po kterém rozhodně kila nenaberete! 

Představte si, že máte na výběr jednu ze dvou pilulek. Po první vám na účet přistane milion korun, po té druhé budete moct neomezeně jíst, aniž byste přibrali. Kterou byste sezobli? Upřímně se přiznám, že já tu druhou! Pak bychom tohle téma mohli uzavřít. Jenže zázračný recept ani pilulka neexistují, a tak nezbývá, než se ponořit do světa shazování váhy.

Věřte nevěřte: pravda nebo fikce?

1. Vynecháním lepku zhubnete 
Některé potraviny byly za poslední desetiletí doslova démonizovány. Jedna éra zakazovala jakýkoliv tuk Hrála tedy do karet výrobě rostlinných alternativ. V další se ukázalo, že ani máslo, ani vajíčka nejsou tím problémem, a tak na paškál přišel cukr. Poslední léta za zdroj zla označují lepek, především v podobě veškerého pečiva.

Nutno říct, že neexistují špatné a dobré potraviny. Vždy je to o jejich kvalitě, míře dávkování a reakci jedince. Uslyšíte spoustu lidí, kteří vám řeknou, že jakmile přestali jíst pečivo (pro ně synonymum lepku), zhubli. Mnohým se zlepšila pleť, přestali mít nafouklé břicho… Je to opravdu takový zázrak? Co kdybych vám to ale řekla jinak. Vyřazením pečiva možná jen snížili množství kalorií nebo předtím jen kupovali nekvalitní pečivo ze supermarketu? 

Pečivo je často něco, co bereme jako automatickou složku každodenního stereotypu. Do té doby, než se rozhodneme pro redukci váhy nebo na nás někdo vyhrkne právě tuto super radu. Kalorická hodnota je poměrně velká, i když se to nezdá. Jeden rohlík, kousek chleba na svačinu…Co se zaměřit spíše na složení než na úplné vynechání? Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to, jak a jestli vůbec jedli pečivo naši předci. Ano, ale…z kvásku, celozrnné, se semínky. Chléb často vydržel i týden. Dnes ho nahrazujeme prázdnými kusy pečiva jako tukový rohlík nebo smažená kobliha.

Někteří raději nahrazují klasické pečivo tím bezlepkovým. Ani to není cesta. POZOR! Samozřejmě, pokud nemáte zdravotní potíže spojené s intolerancí lepku nebo alergií! Prvním důvodem je, že se připravujete o minerály, vitamíny, vlákninu i proteiny, které najdeme v pšenici, ječmenu a špaldě. Zároveň snižujeme naši toleranci vůči lepku a tělo se s ním následně umí hůře vyrovnat. Za druhé, v bezlepkových výrobcích je třeba nahradit chybějící chuť jinak, často tukem nebo prostě chemií (pokud nejde třeba o čistě kukuřičné produkty). 

Řešení? Vybírejte kvalitní pečivo, které je komplexní (celozrnné, z různých druhů obilovin apod.). Omezte jeho celodenní konzumaci na méně častou. Sacharidy doplňte i z jiných zdrojů (brambory, rýže…).

2. Po 17. hodině nesmíte jíst a hlavně žádné sacharidy k večeři
Časově omezené stravování je v poslední době velmi populární. Dřívější doporučení nejíst po páté či šesté hodině se nyní proměnilo na: příjem potravin v časových oknech.

Nejčastěji je to 6-, 8- nebo 10 hodinové okno. Někdo tedy jí pouze mezi 8. hodinou ranní a 16. hodinou odpolední, jiný zase drží jen jídelní “večerku”. 

Největším problémem je fakt, že se vůbec nepočítá s množstvím přijatých kalorií. Jasně, v rámci 8 hodin toho sníte méně než během celodenního futrování od rána do večera. Ale ani 6 hodinové okno vám ovšem nezabrání dát si k obědu guláš se šesti se zmrzlinou na závěr. 

Opět je tedy třeba brát v potaz kalorickou hodnotu, kterou během celého dne (časového rozmezí) sníte. 

Oblíbený mýtus o nutnosti poslední večeře striktně do 17. hodiny se zakládal i na tom, že to samé jídlo, přijaté večer, se více uloží. Jak jinak, než do tukových zásob. Vaše ryba se zeleninou má však stejné množství kalorií v 17:00 i 18:30. Dokonce ani z čokolády se nestane monstrum a vy nepřiberete, když na vás dýchne. Světe, div se, ale ani z čokolády se nestane nic horšího než čokoláda, a to ani když pátá hodina odbila. 

Jaký je závěr? Hlídejte si hlavně celkové množství kalorií a dobu, kdy chodíte spát. Jezte naposledy cca 3 hodiny před spaním, ať jídlo v klidu zvládnete strávit. Nevynechávejte sacharidy, jen si jich dejte méně než ke snídani. Mlsejte raději dopoledne, ale nemlaťte hlavou do skříně jako Dobby, když si večer občas dopřejete. Psychická pohoda je důležitější než na sebe být tvrdý a trpět.

3. Malé porce vícekrát denně jsou klíčem. A bez snídaně ani ránu!
Další velmi oblíbená rada na hubnutí je? Jasně, že jíst 5x denně malé porce a…tadá! To je vše, přátelé! Vysněná váha se dostaví sama. Zklamu vás. Každý je nastaven jinak. Někdo potřebuje jíst častěji, protože nedokáže sníst větší množství najednou, případně má prostě pořád hlad. Někomu naopak stačí oběd a večeře. Obojí je správně, protože důležitý je zase celkový příjem kalorií během dne. 

Ani samotným vynecháním snídaně nepřiberete. Důvodem, proč vám to může narušovat dietu, je pouze vlčí hlad. Může se snadno stát, že po vynechání snídaně vás brzy přepadně “hlaďák” a dáte celou zásobu jídla z kuchyně přímo na ex. A co bude následovat? Opět příliš vysoký příjem kalorií a přibírání.

Najděte si to svoje a vyzkoušejte, co sedí přímo vám na míru. Vám, vašemu tělu, stylu života i zdravotnímu stavu. Jíte rádi pořádně až kolem oběda? Nastavte si svůj režim tak, aby to bylo vaše jídlo dne. Nenechte se zneklidnit tím, co říká okolí. 

4. Nežer a cvič, to stačí!
Poslední mýtus je nejrozšířenější. Nemůžete zhubnout? Jezte méně a začněte se hýbat.  Pozor, tohle je částečná pravda. Základem hubnutí je opravdu kalorický deficit. To znamená, že budete víc energie vydávat než přijímat. Upravíte porce, začnete cvičit, obojí bude mít efekt. Jen to tak nemusí být vždy. Deficit nesmí být příliš velký. V případě, že nebudete jíst  vůbec nebo hodně málo, tělo přepne na nouzovým režim. Proč? Protože nemá dostatek živin. Bude naopak držet každé kilo a kalorii navíc, aby nestrádalo.

Proto je potřeba celou rovnici rozumně vyvážit a postupovat opatrně. Do celé problematiky se k tomu vkládají nezvladatelné chutě a stresové přejídání, hormony, různé léky… Držet se motta “nežrat a cvičit” nemusí vždy nutně a z různých příčin fungovat. Tyhle dobře míněné rady okolí mají často spíš za výsledek leda tak stres.

Konzultujte celou situaci, jídelníček i okolností s odborníkem. Nenechte se zviklat konstatováním, že hubnutí je přece jednoduché. Není. Je to poměrně obsáhlá věda, která se liší člověk od člověka. 

Skryté teorie hubnutí: o čem se naopak nemluví

Oproti mýtům v šedé zóně objevíme nepříliš zmiňované přístupy a experimenty.

Fitness trenér Oisin Mulligan chtěl svým klientům i sledujícím dokázat, že hubnutí je opravdu  o vyváženém kalorickém příjmu a výdeji. Každý den jedl McDonald, zatímco si jen počítal kalorie a lehce se hýbal. Za 12 dní shodil skoro 2 kila, čímž tak dokázal svoji teorii. 

Pro naše účely postačí potvrzení vyvracení mýtu – nezáleží, kdy jíte, ale kolik toho sníte. Berte to celé s nadsázkou, protože ač zhubnete za stálého jezení “junk foodu”, vaše zdraví jásat asi nebude, že?

O poznání zajímavější je teorie vlivu mikrobiomu na hubnutí. Střevní mikrobiom jsou všechny ty malé breberky, které žijí v našich střevech. Dobré i špatné, ale naše. 

Mimo jiné ovlivňují různé pochody a reakce v našem těle. Kromě imunity je to právě
i hubnutí. Když se mluví o genetice obezity – ono známé – máme to v rodině! Od Vašich rodičů to může být právě předání určitého typu mikrobiomu. Ovlivňuje ho nejen to, čím se živíme, ale i to, co nám předala naše matka při porodu. U několika lidí, kteří trpěli obezitou, zkoušeli vědci předání mikrobiomu hubeného člověka. A ono to fungovalo!

To ale neznamená, že se každý obézní člověk rozběhne hledat hubeného a hurá na genetiku a na sál! Není to rozhodně návod ani samotné řešení problémů s váhou. Jen upozornění, že úspěšnost vaší diety, sílu imunity či dokonce ovlivnění dlouhodobé nálady můžete hledat také ve střevech. Klíčové je střevo krmit a dobře se o něj starat.

Může to být pravda? Bizáry na poli diet

Jako perličku na závěr si dáme pár bizarních diet. Připomeňme si pár těch jednosložkových:
citronová, rýžová, ananasová nebo jablečná, dokonce existuje i octová. Proč nefungují? Krátkodobé vytvoření velkého kalorického deficitu má za následky akorát tak hlad, výkyvy nálad a především nenávist k dané potravině. Jakmile dietu ukončíte, opět se dostanete zpátky tam, kde jste byli. A pravděpodobně si rozhodíte i trávení. Nad zázračnými návody se proto raději usmějte, a ananas si dejte ke svačině. 

Slyšeli jste o fenoménu Liver Kinga? Americký influencer si vybudoval značku na jezení syrových zvířecích orgánů, v zásadě carnivore dietě. Opakovaně tvrdil, že jeho svalnatou postavu a zdraví může mít každý, kdo dodrží 9 principů návratu ke kořenům. Kromě spánku, vystavování se chladu a slunci to byla právě i potrava založená na syrovém mase. Nakonec se ovšem ukázalo, že kromě výše zmíněného užíval i obrovské množství anabolik, růstových hormonů a dalších dobrot. Poučení? Nevěřte všemu, co influenceři propagují! Zejména, pokud se jedná o podobné bizáry, které vám hlava nebere, ale úspěch je stoprocentně zaručen mávnutím proutku!  

Nenechte se uchlácholit ani insta obrázky modelek, které tvrdí, že sní všechno. Modeling je doslova živnou půdou divných diet, náhražek jídla, hladovek a utrpení. Důkazem budiž česká modelka Simona Krainová, která v rámci očistné kúry pila rozpuštěné máslo, načež jí lékařské testy ukázaly vysoký cholesterol, který vystřelil do výšin přímo raketovou rychlostí.

Jaký je závěr našeho dietného okénka? Nehladovte, nenechte si módními výstřelky diktovat kdy, ani co a jak máte jíst. Konzultujte svoji situaci s odborníkem. Společně nastavte vhodný  plán na míru. Nepouštějte se do extrémních diet typu keto, carnivore, dělená strava, OMAD (one meal a day) a další. Nejlepším způsobem je vyvážená strava a pohyb, protože jedině tak to zvládnete dlouhodobě a udržitelně. Nedávejte si přehnané cíle, které zavání neúspěchem už při sepisování. Za každý malý pokrok se náležitě odměňte a buďte na sebe pyšní!

PS: nejezte ani molitanové matrace ani svoje vlasy! Ano, i toto jsou případy ze seriálu o nejpodivnějších lidských závislostech

Zdroj: https://www.institutmodernivyzivy.cz/liver-king/
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/healthy-living/healthy-eating/dieting-myths
https://www.fitness007.cz/blog/hubnuti-a-diety-nejvetsi-myty-jak-to-je-doopravdy
https://www.nytimes.com/2023/01/19/well/eat/nutrition-myths.html
https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/myths-nutrition-physical-activity

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.