Úvod Jídlo Diety roku: Vysoký krevní tlak? Pomůže stravovací režim DASH

Diety roku: Vysoký krevní tlak? Pomůže stravovací režim DASH

od Karolína Hornová

Za dietou DASH stojí vědci a zařadila se také mezi žebříček diet, jež patřily mezi ty světově nejúspěšnější za uplynulý rok, o kterých informoval Magazín U.S. News & World Report. Pomáhá snížit krevní tlak. Zeptali jsme se na názor nutriční specialistky Kristýny Báčové.

Středomořská, Flexitariánská a DASH dieta si našly množství příznivců mezi odborníky, jejich pacienty, klienty i celebritami. Je jim společný komplexní zdravý přístup k jídelníčku, možnost přizpůsobit si ho svým konkrétním potřebám, i to, že nenastolují striktní pravidla. Spousta zeleniny, ovoce, ryb ale i vybrané lahůdky ze Středomoří a s lehce orientální příchutí – to jsou tři nejlepší diety, které příští rok budete chtít držet. Podívali jsme se na ně podrobněji. V miniseriálu jsme již psali o středomořské dietě a flexitariánské dietě. Dnes ho uzavřeme povídáním o DASH dietě. Co na ni říká nutriční specialistka Kristýna Báčová, DiS.? Co se jí líbí, co by udělala jinak, a na co si máme dát pozor?

Dieta DASH

Za názvem diety se skrývá zkratka pro Dietary Approaches to Stop Hypertension a jde o stravovací plán určený primárně ke snížení krevního tlaku. Za pravidly diety stojí vědci z amerického The National Heart, Blood, and Lung Institute, kteří staví na dlouhodobé zkušenosti, že krevní tlak snižuje strava dodržující tři základní pilíře: minimální obsah nasycených tuků, cholesterolu a soli. Především na tu bychom si měli dát pozor – v České republice solíme statisticky až třikrát více, než je doporučováno.

Zásady DASH diety: Základem je vyvážená strava s vyšším obsahem čerstvého ovoce a zeleniny – a to klidně ve formě džusu nebo smoothie ke snídani nebo svačině. Mléčné výrobky by měly být nízkotučné (tedy s nízkým obsahem nasycených mastných kyselin), a pokud konzumujeme tuky, měly by být ze skupiny nenasycených (ořechy, rostlinné oleje). Dieta staví také na libovém, netučném masu (ideálně drůbežím a rybím) a celozrnných obilovinách (ovesná kaše, neslazené cereálie apod.)

Co nepatří do diety DASH? Podle studie, jejíž závěry shrnuje třeba tento článek od autorů z kliniky Mayo, má na krevní tlak významný vliv příjem sodíku. Autoři doporučují jeho denní příjem snížit minimálně na 2,3 mg, nebo ještě méně. To znamená omezit solení a konzumaci přesolených produktů (uzenin, slaného pečiva, polotovarů a fast-foodu). Dále DASH dieta nedoporučuje konzumovat pokrmy s vysokým podílem nasycených tuků (tučné a červené maso, smažené produkty, tučné sýry, máslo) a také potraviny s vysokým obsahem cukrů – především různé sladkosti.

Pro koho je vhodná? Dieta DASH byla vytvořena speciálně pro lidi s vysokým tlakem, ale také jako prevence hypertenze. Jelikož příčinou vysokého tlaku je často konzumace tučných jídel, jejich omezení vede také k přirozenému hubnutí. Dieta je vhodná pro všechny, kteří chtějí najet na zdravý životní styl, případně se zbavit nadváhy a zároveň si chtějí pohlídat krevní tlak – ať už v rámci snížení hypertenze, nebo „jen“ preventivně, na základě rodinné anamnézy.

Proč je oblíbená? Vysoký krevní tlak je spolu s vysokou hladinou LDL cholesterolu a nadváhou hlavní příčinou kardiovaskulárních onemocnění, jednoho z klíčových zdravotních problémů „prvního světa“. Základ tohoto problému přitom tkví ve stravě i faktu, že se díky nedostatku času často vrháme do spárů „rychlého jídla“, o němž si často nechceme přiznat, co obsahuje. Mít neustále na paměti obsah nasycených tuků, cholesterolu a soli nám ale přitom může snadno pomoci i při výběru bistra, do kterého půjdeme na oběd.

Dieta DASH pohledem odbornice
„DASH vnímám jako další z ‚oněch diet‘. Nelíbí se mi nízkotučné mléčné potraviny a ani to, že je doporučováno popíjet šťávy z ovoce a zeleniny. Tím myslím hlavně teď v zimním období, kdy přirozeně pociťujeme větší hlad. Co když to někdo pojme tak, že vypije jeden litr lisovaného ovoce? Nepomůže to váze a ani vysokému krevnímu tlaku. V zimním období je vhodnější varianta například teplé zeleninové polévky,“ doporučuje Kristýna Báčová.
Pozastavuje se i nad omezením soli – to by nemělo znamenat, že se budeme nutit do mdlých jídel bez chuti. „První krok by měl být sůl jednoduše kompletně omezit a začít experimentovat více s kořením nebo potravinami, které dodávají jídlu aromatickou chuť bez nutnosti přisolování pokrmu. Ráda používám cibuli, česnek, pórek, kopr, křen, pepř, celer, papriku, kmín, libeček, majoránku, bazalku, petržel, tymián, řeřichu a můj oblíbený koriandr,“ doporučuje odbornice.
Zeptali jsme se Kristýny i na její osobní tip v případě, že chceme snížit vyšší krevní tlak, nebo jíst tak, abychom jeho zvýšení co nejlépe předcházeli: „Doporučuji omezení kofeinu, kvalitní spánek a prevenci stresu. Z potravin bych pak doporučila česnek, cibuli, červenou řepu, okurku, grep nebo domácí jablka. Chybět by neměl pravidelný přirozený pohyb.“

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky