Úvod VybaveníBěhání Běžci, nebuďte za smraďochy a neandrtálce. 7 pravidel, jak běhat s respektem k ostatním

Běžci, nebuďte za smraďochy a neandrtálce. 7 pravidel, jak běhat s respektem k ostatním

Běháme a jsme na to právem hrdí. Abychom však nešpinili dobrou pověst běžců a běžkyň, zdravé sebevědomí by nemělo přerůst v aroganci a ignorantství. Oprašíme proto (ne)psaná pravidla běžecké etikety, ale i základy slušného chování (nejen) při sportu.

1. Zdravte a podporujte ostatní běžce

Urputně se vyhýbáte očnímu kontaktu s protiběžícími, natož abyste se zmohli na pozdrav? A není to škoda? Pocit sounáležitosti a spiklenectví přece potěší i v individuálním sportu jako je běh. Pokud se ostýcháte zdravit nahlas, nebo si nechcete rozhodit dechový stereotyp, alespoň rozdávejte povzbudivé úsměvy. Nijak vás to nezdrží, a přitom se navzájem ujistíte, že jste na jedné lodi.

Podpořit a ocenit každého, kdo běhá, ale můžeme i mimo trať. O všech běžcích – bez ohledu na jejich pokročilost – mluvme s úctou, neshazujme jejich výkony. Když nás poprosí o radu nebo sdílení zkušeností, snažme se jim být nápomocní. 

2. Ztlumte si sluchátka

Hudební doprovod umí nakopnout k heroickým výkonům a celkově zlepšit náladu. Když to ale „osolíte“ natolik, že nevnímáte, co se kolem vás děje, koledujete si o malér. Snadno totiž přeslechnete třeba cyklistu, který vám zvoní za zadkem. Hudbu si proto pouštějte jen tak hlasitě, aby vás úplně neodstřihla od reality. U sluchátek s možností potlačení okolního hluku si tuto funkci nezapomeňte vypnout.

TIP: Vyzkoušejte osvědčenou taktiku! Jakou? Tu z pohádky o princezně Koloběžce: běhejte jen s jedním sluchátkem. Závislost na hudbě se nažere a schopnost vnímat okolní dění zůstane celá.

3. Respektujte pravidla (nejen) silničního provozu

Nepřebíhejte přechody na červenou.Při křižování silnice se důkladně rozhlédněte! Pokud po ní běžíte, držte se u levé krajnice (na chodníku se naopak pohybujeme vpravo). Obzvlášť v zimě a ve večerních hodinách pak nezapomeňte na reflexní prvky nebo osvětlení!

Nevbíhejte do míst, kde nemáte co dělat. Naprosté tabu jsou například soukromé pozemky či chráněná území. V přírodě nekřičte jako na lesy a chovejte se ohleduplně k místnímu zvířectvu i zeleni.

4. Nepřivlastňujte si veškerý prostor

Na cyklostezkách a chodnících jsme si všichni rovni. Nebuďte proto bezohlední a dopřejte dostatek prostoru dalším běžcům, ale i chodcům, bruslařům, koloběžkářům či cyklistům. Že nezabíráte celou komunikaci, si pohlídejte zejména, když běháte ve dvou nebo více lidech. Překážet ostatním nenechte ani váš čtyřnohý doprovod.

5. Odpadky nepatří na zem

Obaly od tyčinek a energy gelů, stejně jako posmrkané kapesníčky, vždy vyhoďte do odpadkového koše nebo příslušné popelnice. Jestli po cestě žádnou nepotkáte, schovejte je zpátky do kapsy a zbavte se jich až doma. Kromě péče o životní prostředí tím přispějete k lepšímu estetickému zážitku všech, kteří se na vaší trase pohybují – možná i včetně vašeho budoucího já.

6. Nebuďte za smraďochy a neandrtálce

Zapotit se při sportu je naprosto normální. Odér některých z nás však může být intenzivnější, než je pro okolí únosné. Pokud tedy plánujete kombinovat běh a přesun městskou hromadnou dopravou, raději si trasu rozvrhněte tak, abyste do busu či tramvaje nastoupili ještě vyvonění. Poté pak doběhli rovnou domů nebo někam, kde si můžete dát sprchu.

Důvodů ke znechuceným pohledům ale bývá mnohem více. K top ohavnostem, kterým je lepší se vyvarovat, patří nezkrotné frkání soplů nebo vulgární vyjadřování – vztek a překonávání dřiny se dá přece ventilovat i slušně.

7. Buďte féroví i na závodech

Nenechte svou soutěživost, aby zastínila slušné vychování. Při závodění nepodvádějte a nehledejte zkratky. Rychlejší běžce nechejte předběhnout a nedělejte jim naschvály. Zdržování a překážení se zkuste vyhnout i na občerstvovačkách. Když vám dojdou síly, nejprve se přibližte k okraji trasy a teprve potom zastavte. Zabráníte tak nečekaným střetům.

Vyšší level altruismu pak můžete projevit, když během závodu nabídnete pomoc někomu, kdo ji očividně potřebuje, nebo když si po doběhnutí najdete čas, abyste šli poděkovat dobrovolníkům, kteří se starali o váš komfort.

Napadají vás další zásady, které by pomohly udržet příjemnou atmosféru v běžecké komunitě a zachovat její dobré jméno? Těším se na ně v komentářích.

1 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.