Úvod Jídlo L-karnitin za vás tuky nespálí, ale umí něco lepšího! Tohle jste o jeho účincích nevěděli

L-karnitin za vás tuky nespálí, ale umí něco lepšího! Tohle jste o jeho účincích nevěděli

Karnitin byl ještě donedávna všeobecně uznávaným synonymem pro spalovač tuku. Dnes už však víme, že v téhle disciplíně zdaleka neexceluje tolik, jak se předpokládalo. Přesto se zdá, že není úplně „marný“. Přečtěte si, co všechno l-karnitin (ne)umí a proč se možná v budoucnu znovu vrátí na výsluní.

Co je karnitin?

Karnitin je aminokyselina, která se nachází především v červeném mase. Naše tělo si ho navíc dokáže i samo vytvořit, a to z jiných aminokyselin – konkrétně z lysinu a methioninu. Jako doplněk stravy se nejčastěji používá jeho biologicky aktivní forma zvaná l-karnitin.

Za naší ochotou házet ho do sebe v tabletách nebo ve formě sportovních drinků se přitom skrývá jednoduché vysvětlení – karnitin má lipotropní účinek. To znamená, že transportuje mastné kyseliny do buněk, kde jsou spalovány jako zdroj energie. Jinými slovy, karnitin nám pomáhá pálit tuky. A to je prodejní argument jako hrom!

Po zpopularizování tohoto faktu se proto se spalovači tuku na bázi karnitinu doslova roztrhl pytel, kdy je dodnes jejich oblíbenou přísadou. Zároveň však přibývá odborníků, kteří zeštíhlující potenciál l-karnitinu zpochybňují.

Instantní hubnutí od doplňků s l-karnitinem nečekejte 

Proč? Důvodů je hned několik:

1. Pokud ze stravy nepřijímáme dostatek karnitinu, což se může stát třeba vegetariánům nebo veganům, tělo si potřebné množství (asi 15 mg denně) hravě dovyrobí samo. Vyšší dávky nad rámec nasycení potřeb organismu pak už nutně nemusejí znamenat další navyšování jeho lipotropního efektu.

2. Karnitin ve formě suplementu má mnohem horší využitelnost (14–18 %), než karnitin přijatý z běžných potravin (57–84 %).

3. Některé studie naznačují, že suplementace karnitinem zvyšuje jeho koncentraci pouze v krevní plazmě, a nikoliv v mitochondriích svalových buněk, kde se spalování tuků reálně odehrává.

4. Přímý vliv užívání doplňků s karnitinem na hubnutí a zvýšení sportovního výkonu nebyl jednoznačně prokázán. S nadsázkou můžeme říct, že na každou studii, která jeho spalovací efekt potvrzuje, najdeme další, která jej vyvrací.

Karnitin k ničemu nebo k něčemu?

I přes vachrlatost důkazů o účinnosti karnitinových doplňků se najdou sportovci, kteří na ně nedají dopustit. Možná je postihl placebo efekt, nebo patří ke šťastlivcům, kterým suplementace karnitinem opravdu pomáhá efektivněji přeměňovat tuky v energii. Případně si od něj slibují jiné účinky – docela nadějně totiž vypadají třeba výsledky studie o vlivu l-karnitinu na zlepšení potréninkové regenerace.

Další možné benefity karnitinu jsou stále ještě předmětem zkoumání. Ve hře je například pozitivní vliv na snížení inzulínové rezistence, která je předskokanem diabetu, nebo zlepšení pohyblivosti spermií.

Acetylovaný derivát karnitinu dokonce aspiruje na zázrak v boji s Alzheimerovou chorobou a dalšími formami demence. Acetyl-l-karnitin podporuje produkci neurotransmiterů v mozku. Potenciálně tak může ovlivňovat náš mentální výkon, paměť a soustředění. Zároveň se podílí na tvorbě dopaminu – tzv. hormonu odměny, motivace a dobré nálady. Možná tak díky němu nespálíme víc tuku, ale aspoň se budeme usmívat. :-)

Na závěr si ještě připomeňme, že jsou spalovače tuku jen miniaturním dílkem skládačky, jejíž hlavní pilíře tvoří vyvážený jídelníček, pravidelný pohyb a kvalitní odpočinek. Karnitin přitom škatulku spalovačů možná již brzo přeroste. Jsem zvědavá, co odhalí další výzkumy, a těším se na vaše zkušenosti v komentářích.

Zdroje:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/
https://www.researchgate.net/publication/321988218_l-Acetylcarnitine_A_Mechanistically_Distinctive_and_Potentially_Rapid-Acting_Antidepressant_Drug3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591001/

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.