Šílené a nemožné? 10 nejextrémnějších závodů světa

Závod Death Race. Foto.: se svolením závodu Death Race.

Co kdybychom vám řekli, že poběžíte závod, ve kterém dostanete papírovou mapu, obyčejné hodinky a z každého stanoviště na mapě nám přinesete vytržený papír z knihy? Považovali byste nás za blázny? Tak zkusíme ještě jeden – co kdybyste běželi maraton za 6 hodin a přesto byste mohli vyhrát? Stačí ho jen běžet na jednom z nejchladnějších míst světa – Antarktidě! Že je to šílené? Tak to pro vás máme celý soupis těhle běžeckých šíleností! 

Když člověk s běháním začíná, často si říká, že jenom uběhnout desítku v kuse je šílenost. Nedejbože běžet maraton, kdo by do toho dobrovolně šel. Jakmile pak v cíli maratonu líbáte medaili, zemi i své přátele, zjistíte, že bláznovství je velmi relativní. A zdaleka nejste na jeho vrcholu. Nebo dně, jak se to vezme. Nechceme říkat, že obyčejné silniční pětky, desítky, trailové půlmaratony a jiné kratochvíle jsou nuda. Ale jak je dobrým zvykem lidského pokolení, vždy se snažíme hledat ještě víc. Slovy klasika – je to dál a horší cestou. A tak na světě existují závody s naprosto extrémní trasou, podmínkami, zadáním nebo počasím. To zajímavé je, že se na účast mnohdy stojí fronta! Co na ně další a další závodníky vede? Někdy neúspěch z předešlých ročníků, někdy kouzelná formule “to je nemožné”. 

Tady je náš výběr toho nej, co můžete ve světě extrémních závodů najít. 

1) Barkley Marathons

Závod Barkley Marathons. Foto: se svolením závodu Barkley Marathons.

Čím jiným začít než legendárním Barkley! Ročník 2024 byl výjimečný – měl první ženskou závodníci, která dokončila závod. A to od roku 1986, kdy se konalo první Barkley. Mužských finisherů za tu dobu ovšem nebylo o moc více. Některé roky nedokončil nikdo, některé (doslova) pár lidí. Na startu jich každoročně stojí desítky, účast je na pozvánku a těch, kteří by chtěli přijet, jsou stovky. Tak proč tak málo “přeživších”? 

Barkley se koná ve Frozen Head State Parku v americké Tennessee. Marathons v názvu znamená opravdu množné číslo, tedy přesně pět kol o vzdálenost zhruba maratonu. Limit na dokončení je 60 hodin, každé kolo má navíc svoje podmínky. Trasa není značená, nemáte GPS, chytré hodinky, navigaci, dobrovolníky na trati, nic. Dostanete jen mapu a obyčejné hodinky Casio, abyste aspoň tušili, kolik právě odbíjí. Musíte projít velmi náročným terénem se slušným převýšením, najít kontrolní stanoviště a donést důkaz, že jste tam byli (vytrženou stránku z knihy na stanovišti). Myslíte si, že když dokážete dokončit první kolo, ta další budou stejná a vlastně snazší? Ani náhodou. Směr se otáčí, padá mlha, tma… Tenhle závod je prostě výzva. Bodejť by ne, když jeho příběh je inspirován útěkem vězně z nedaleké věznice, kterého našli po pár dnech jen o několik mil dále. Lazarus Lake, zakladatel Barkley Marathons, tehdy prohlásil, že by za tu dobu uběhnul 100 mil. A tak vznikla legenda, nejtěžší závod světa. Další příležitost bude zase za rok, až si Lazarus zapálí cigaretu a tímhle kouřovým signálem odstartuje novou šanci. 

2) Antarctica Marathon

Závod Antarctica Ice Marathon. Foto:. se svolením závodu Antarctica Ice Marathon.

Tam, kam když už se někdo dostane, je rád, že je rád. Ovšem v rámci Antarctica Marathonu na King George Islandu si v mrazivých podmínkách každoročně parta bláznů i zaběhá! Nehledejte tady ani Keňany, ani jejich obdivuhodné maratonské časy. Mužští vítězové se většinou pohybují kolem 4 hodin, ženy někdy mnohem více. Chce to pořádné oblečení i obutí, trasa plná sněhu a ledu není jednoduchá, ale zážitek je to rozhodně pořádný!

3) Death Race

4 hodiny plazení ve sněhu. Ponor do ledové vody. 4 hodiny přenášení kamenů. Mnohamílový pochod s břemenem. A znovu do studené vody… I tak by se dal definovat závod Death Race, který vlastně není závodem. Vítězem totiž není ten, kdo doběhne první. Není ani kam. Nejlepším je ten, který přežije, splní všechny úkoly a vydrží nejdéle. Možná vám něco řekne název závodní série Spartan Race. Death Race je výzvou z dílny zakladatele Spartanu, Joe de Seny. Koná se většinou na jeho ranči v americkém Vermontu, kde připraví celou sadu úkolů. Letní varianta trvá asi 72 hodin, zimní o něco méně. Nikdy nevíte, co vás čeká, dozvíte se jen povinnou výbavu a projdete výběrovým řízením. Úkoly jsou extrémně náročné a celou dobu bojujete s tvrdými podmínkami i spánkovou deprivací. V minulém ročníku dokonce na konci celého “závodu” zbylé účastníky uložili do teplého spacáku, četli jim knížku a oni nesměli usnout. Vítěz získá legendární trofej s lebkou, symbol celého Death Race. 

4) Patagonian Expedition Race 

Tenhle závod je tak ostrý, že není pro samostatné jedince. Do týmu jsou potřeba minimálně 4 lidi (z toho aspoň 1 muž a 1 žena). Běží se odlehlými místy jižní Patagonie, kam se jen tak nedostanete. Doslova. Planiny, ledovce, pralesy, brodění řekou, přeplouvání jezer a zdolávání vrcholků. Zní to idylicky, ale to je tak všechno. Během maximálně 10 dní zdoláte více než 500 km. Pokud tedy z přidělené mapy vyčtete správnou trasu. A ani to není záruka. Kromě orientace je třeba ovládat i jízdu na seakayaku, práci s lanem, dobře plavat, zná základy první pomoci… A odměna? Ty nejkrásnější výhledy, zážitky i objevování míst, kam lidská noha příliš často nešlape. 

5) The Brutal Extreme Triathlon Wales

Závod The Brutal Triathlon Wales. Foto: se svolením závodu The Brutal Triathlon Wales.

Jaký extrém lze ve Walesu najít, tedy kromě jazyka, říkáte si? Za tenhle závod mluví jenom čísla: 11,4 km plavání v ledovém jezeře, 540 km na kole přes waleská pohoří a 126 km běhu na nejvyšší horu walesu Mount Snowdon. Prostředí bude epické, pokud vyjde počasí, ale lehké to rozhodně není. Ostatně motto závodu zní: „Když vás vaše sny neděsí, nejsou dostatečně velké.“.

6) Hardrock Endurance Run 100

Amerika je svými stomílovkami proslulá. Mezi sebou se předhánějí, které je těžší. Jedni tvrdí, že pomyslnou korunu extrémů nasazuje právě Hardrock: 160 km, 10 tis. metrů stoupání v Coloradu v průměrné výšce 3500 m. n. m. Technický terén, proměnlivé počasí plné bouřek a pasáže, kde je třeba využít navigační schopnosti i horolezecký um. Stomílovka jako malovaná!

7) Badwater Ultramarathon

Hadrocku dýchá na záda další americký ultramaraton, tentokrát 217 km dlouhý. Oproti Coloradu začíná pod hladinou moře – v Badwater Basin uprostřed kalifornského Death Valley. Ano, toho Údolí smrti, kde teploty dosahují až 54 °C a boty se vám roztečou a přilepí k silnici. Na konci trasy čeká opačný extrém, nejvyšší hora USA (bez Aljašky) Mount Whitney (4 421 m. n. m.). Přesto se na tuhle parádu stojí fronta a startovné je na pozvání. Nejlepší český čas tu zaběhnul Dan Orálek (30 hod, 47 min). 

8) The Jungle Marathon

Z hor i údolí se posuneme do srdce džungle. The Jungle Marathon je označován za nejděsivější dobrodružství na světě, nebo také za nejlepší běh divočinou. Asi podle momentální nálady. Délka přes 200 km není sama o sobě pro ultramaratonce takovou výzvou, rizika ovšem jsou. Bažiny, hadi, komáři, pijavice, hustý porost, bahno, hadi, krokodýli, pavouci, štíři… Výčet toho, s čím se můžete potkat, je opravdu pestrý. O nastoupaných výškových metrech se tu nemluví a není divu. Stoupání je zde ten poslední problém.

9) Montane Yukon Arctic Ultra

Až (jestli) tenhle závod dokončíte, bude vám jedno, jak jste se umístili. Důležité bude, že jste přežili. 692 kilometrů se stoupáním 6000 m v Kanadě. V zimě, ve sněhu. Se saněmi za zády, kde máte veškeré zásoby. V průměrné teplotě -12 až -25 stupňů. Není to krásné? Tomuhle ultra bývá přisuzován titul nejchladnější a nejdrsnější běh na světě. Chápeme proč. 

10) Marathon de Sables

Závod Marathon de Sables. Foto: se svolením závodu Marathon de Sables.

Z chladu zpět do tepla. 156 mil dlouhý závod napříč Saharou, kde si nesete většinu vybavení a zásob. Je třeba něco dodávat? Vodu na trati nenajdete, zato spoustu písku, do kterého se boříte každým krokem. Na hlavou pálí slunce, teplota stoupá a před vámi je 6 dní a 6 maratonů… 

Máte některý z těhle závodů na vašem bucket listu? Dejte nám vědět, jaké závodní šílenství jste našli vy!

Zdroje
https://www.spartan.com/blogs/unbreakable-race-stories/worlds-toughest-race
https://flipbelt.com/blogs/flipbelt/the-worlds-most-insane-races
https://outsideandactive.com/articles/top-5-scariest-races-in-the-world
https://run247.com/running-news/trail/ultra-running-toughest-races-top-10

Podobné příspěvky

Tajemství keňských šampionů. Proč běhají rychleji než ostatní a svět jim kouká na záda?

Zpátky do školy: Xiaomi láká na výhodné nabídky a nabízí slevy nejen pro školáky

11+ tipů na sportovní čtení na dovolenou

2 komentáře

Honza 16. 8. 2024 - 13:12
V každém případě bych doplnil 6633 Arctic Ultra... :-) https://www.6633ultra.com/
Hnz 15. 8. 2024 - 21:41
A co taková klasika jako Bob Graham Round nebo Winter Bob Graham Round?
Add Comment