Nejlepší recepty z vajec: Skvěle chutnají, zasytí a doplní živiny po tréninku!

Vajíčka jsou vděčná superpotravina, která jen tak neomrzí. Foto: Veronika Dvořáková/Rungo

Člověk má sklon hledat superpotraviny napříč světem – v amazonském pralese, na asijských políčkách nebo v oceánu. Ty nejhodnotnější přitom máme přímo pod nosem! Co takhle vejce? Hodí se na snídani, brunch, večeři… A tyhle recepty rozhodně ještě nejsou ohrané!

Dřív byla vejce strašákem kvůli obsahu cholesterolu. Dnes už se ví, že to žádná katastrofa není. Naopak jsou vajíčka superpotravinou, která obsahuje obrovské množství živin a relativně málo kalorií. Kromě vitamínů (A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E a K), minerálních látek a zdravých tuků jsou bohatá na protein, a naprosto ideálně se tak hodí do jídelníčku sportovce.

Obyčejná vařená vajíčka jsou sázkou na jistotu. Tady je ovšem pár receptů, které vajíčkové hodování pozdvihnou na gurmánskou úroveň. Vejce vybírejte ideálně bio nebo z volného výběhu, ať si užijete nejen chuť, ale i kvalitní živiny.

Pečená vejce v troubě s pestem a fetou

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 4–6 vajec (podle hladu)
  • chilli pasta nebo chilli papričky
  • jarní cibulka
  • jakékoliv pesto
  • feta (cca 200 g)
  • sůl a pepř

Postup: 

Do malého pekáčku vložte pečící papír a rozklepněte všechna vejce. Osolte, opepřete a posypte nakrájenou chilli papričkou, nebo rovnoměrně rozptylte pár kapek chilli pasty. To samé opakujte s pestem dle chuti. Osobně doporučuji shiitake pesto, ale skvěle se hodí i zelené pesto z bazalky nebo medvědího česneku. Nakonec vše posypte jarní cibulkou a dejte do trouby na 180 stupňů. Vajíčka bedlivě sledujte, v předehřáté troubě jde o minuty. 

Nechte je ztuhnout do požadované konzistence – u vajíček natvrdo pár minut navíc nevadí, ale pokud toužíte po měkkých žloutcích, vytáhněte je včas. Následně je ozdobte rozdrobenou fetou, případně čerstvými bylinkami. Podávejte s čerstvým pečivem.

Turecká vejce

Ingredience (2 porce):

  • 1 menší řecký jogurt nebo jiný tučnější jogurt
  • 2–4 vejce
  • ocet
  • sůl a pepř
  • pár lžic olivového oleje
  • chilli
  • bylinky
  • (citronová šťáva a česnek)

Postup:

Jogurt smíchejte se solí a dle chuti přidejte i trochu citronové šťávy a prolisovaný česnek. Jogurt rovnoměrně rozetřete na servírovací talíř. Bude sloužit jako základ pro servírování vajec a chilli oleje. V pánvičce nebo hrnci rozehřejte olej a přidejte do něj chilli pastu nebo samotné chilli vločky a špetku soli. Nechte chvilku rozvonět (opatrně, aby se olej s kořením nespálil), stáhněte z plotny a dejte stranou. 

Připravte pošírovaná vejce. Dejte do hrnce vodu, přilijte ocet a přiveďte k varu. Každé vejce vyklepněte zvlášť do mističky. Když se voda začne vařit, snižte teplotu na opravdu mírné probublávání. Bublinek by mělo být jen pár. Vařečkou udělejte ve vodě vír a opatrně do něj z mističky vložte vejce. Stačí 3–4 minuty. Pak vejce vyjměte děrovanou naběračkou a zchlaďte ve studené vodě. Postup zopakujte se všemi vejci.

Nakonec vše složte dohromady. Jogurt pokapejte chilli olejem (zhruba lžíci oleje si nechte stranou). Navrch nandejte osušená pošírovaná vejce a rozřízněte je. Zbytkem oleje pokapejte i vejce, případně ještě přisolte a opepřete. Na závěr dozdobte čerstvými bylinkami. Do hotové krásy stačí jen zabořit kousek čerstvé bagetky nebo chleba.

Vejce do skla s parmazánem

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 4–6 vajec
  • parmazán
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky

Postup:

Vejce vyndejte z lednice o něco dříve, aby se trochu srovnala jejich teplota s tou pokojovou. Dejte vařit vodu a jakmile začně vřít, vejce do ní vložte. Vařte 4–5 minut – čím méně, tím měkčí a tekutější konzistence. Poté vodu slijte a vejce okamžitě zchlaďte ve studené vodě. Opatrně oloupejte nebo lžičkou vyjměte ze skořápky a přemístěte do mističky. Nařízněte nožem, aby začal vytékat žloutek, osolte a opepřete. Zasypte hoblinkami parmazánu a případně čerstvými bylinkami. Podávejte s pečivem a máslem. Když přidáte ještě malý salátek, máte komplexní jídlo se vším všudy.

Vejce naměkko na kváskovém chlebu

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 2–4 vejce
  • pesto
  • sůl
  • pepř
  • pečivo, ideálně kváskový chléb nebo bageta
  • čerstvé bylinky či microgreens

Postup:

Postup je podobný jako v předchozím receptu. Vejce vyndejte z lednice o něco dříve, aby se trochu srovnala jejich teplota s tou pokojovou. Poté vejce vložte do vroucí vody. Vařte 4–5 minut – čím méně, tím měkčí a tekutější konzistence. Vodu slijte a vejce okamžitě zchlaďte ve studené vodě. Opatrně oloupejte nebo lžičkou vyjměte ze skořápky a přemístěte do mističky. Využít ale můžete i zbylá vařená vejce z jiných receptů.

Nakrájejte a případně opečte pečivo. Potřete ho slabší vrstvou pesta, doporučuji shiitake nebo jiné výraznější pesto, které se bude k chuťově méně výrazným vajíčkům hodit. Na pesto položte vejce a nařízněte na menší části, aby žloutek začal vytékat a vejce se na chlebu lépe jedla. Osolte (pozor na slanost pesta), opepřete a posypejte bylinkami nebo microgreens. V sezóně můžete pod vejce přidat třeba nakrájené rajče. Získáte tak ideální snídani, oběd nebo lehkou večeři, která obsahuje všechny potřebné živiny.

Podobné příspěvky

Datle vs. energetický gel: Čím doplnit energii při dlouhých bězích?

Dieta nebo život! Jak přestat být věčný dietář a hubnutí si užívat?

Zpomalený metabolismus: Opravdu brání hubnutí? 10 tipů, jak ho zrychlit