Sladké, křupavé hrudky z ovesných vloček a oříšků se na první pohled tváří jako ta nejzdravější snídaně. Zapékané müsli z obchodu je ale většinou jen maskovaná laskomina plná přidaného cukru, a navíc za cenu, která zdaleka neodpovídá kvalitě vstupních surovin. Upéct si granolu doma je přitom úplná hračka. Pokud máte vločky, přebytečný banán a trochu ořechů, rovnou se na to vrhněte.
Budete potřebovat:
- 120 g ovesných vloček (u mě kombinace jemných a jumbo)
- 100–120 g libovolných ořechů a semínek
- špetku soli
- 1 (klidně i hodně) zralý banán
- 35 g pomerančové šťávy nebo džusu
- 20 g arašídového másla nebo 10 g tuku (kokosový olej, přepuštěné máslo)
- 20–30 g čekankového nebo jiného sirupu
- vrchovatou lžičku kvalitního kakaa
- špetku skořice
- (volitelně po upečení) sušené nebo lyofilizované ovoce
Postup:
- Troubu rozehřejte na 160 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- V míse smíchejte vločky s ořechy a semínky (já jsem tentokrát použila pekanové ořechy, mandle, dýňová semínka a kokosové plátky) a také se špetkou soli.
- Zbytek surovin si v jiné nádobě rozmixujte dohladka.
- Obě směsi důkladně promíchejte. Nenechte se odradit tím, že vaše granola v téhle fázi vypadá, jako by ji už někdo jedl, a rovnoměrně ji rozprostřete na pečicí papír.
- Plech vložte do trouby a důvěřujte procesu. Zhruba každou čtvrthodinu granolu zkontrolujte a promíchejte (ze začátku budete muset vařečkou oddělit jednotlivé kousky, ale pak už je stačí na plechu jen prohodit). Hotovo budete mít za 45–60 minut – záleží, jak moc chcete mít granolu křupavou. Při chladnutí každopádně ještě trochu „dojde“.
- Po vytažení z trouby můžete přidat sušené ovoce. Doporučuju lyofilizovanou (mrazem sušenou) lesní směs.
- Vychladlou granolu přesypte do uzavíratelné a dobře těsnící nádoby a za dva dny litujte, že jste si rovnou neudělali dvojnásobnou dávku.
Recept je hodně variabilní a můžete si ho snadno upravit podle vašich chuťových preferencí. Granola je skvělá i bez kakaa nebo s ovocným pyré místo banánu. Osvědčila se mi taky kombinace pistácií a brusinek, někdy přidávám nasekanou čokoládu a jindy experimentuju s kořením – třeba s perníkovým ve vánočním období.
Dobrou chuť!
- Nejkrásnější české ultra závody: Bolest, pot i dechberoucí výhledy!
- Zapomeňte na drahé a přeslazené müsli z obchodu! Upečte si banánovo-kakaovou granolu téměř bez práce
- Dejte si pozor, komu svěříte své peníze i zdraví! Jak poznat dobrého trenéra běhu a kdy raději utéct?
- Nutriční terapeutka: Musíte si vybrat mezi výkonem a hubnutím. I já někdy na sítích čtu, že mám velký zadek
- TEST: Repráček na útěku? Ani omylem! Sluchátka Huawei FreeArc překvapí zvukem i pohodlím při sportu