Zapomeňte na drahé a přeslazené müsli z obchodu! Upečte si banánovo-kakaovou granolu téměř bez práce

Při přípravě granoly zužitkujete i přezrálé banány, které už nikdo nechce. Foto: Adéla Svobodová/Rungo

Sladké, křupavé hrudky z ovesných vloček a oříšků se na první pohled tváří jako ta nejzdravější snídaně. Zapékané müsli z obchodu je ale většinou jen maskovaná laskomina plná přidaného cukru, a navíc za cenu, která zdaleka neodpovídá kvalitě vstupních surovin. Upéct si granolu doma je přitom úplná hračka. Pokud máte vločky, přebytečný banán a trochu ořechů, rovnou se na to vrhněte.

Budete potřebovat:

  • 120 g ovesných vloček (u mě kombinace jemných a jumbo)
  • 100–120 g libovolných ořechů a semínek
  • špetku soli
  • 1 (klidně i hodně) zralý banán
  • 35 g pomerančové šťávy nebo džusu
  • 20 g arašídového másla nebo 10 g tuku (kokosový olej, přepuštěné máslo)
  • 20–30 g čekankového nebo jiného sirupu
  • vrchovatou lžičku kvalitního kakaa
  • špetku skořice
  • (volitelně po upečení) sušené nebo lyofilizované ovoce
Na granolu potřebujete jen pár základních surovin. Pak už můžete experimentovat podle toho, co máte doma. Foto: Adéla Svobodová/Rungo

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 160 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte vločky s ořechy a semínky (já jsem tentokrát použila pekanové ořechy, mandle, dýňová semínka a kokosové plátky) a také se špetkou soli.
  3. Zbytek surovin si v jiné nádobě rozmixujte dohladka.
  4. Obě směsi důkladně promíchejte. Nenechte se odradit tím, že vaše granola v téhle fázi vypadá, jako by ji už někdo jedl, a rovnoměrně ji rozprostřete na pečicí papír.
  5. Plech vložte do trouby a důvěřujte procesu. Zhruba každou čtvrthodinu granolu zkontrolujte a promíchejte (ze začátku budete muset vařečkou oddělit jednotlivé kousky, ale pak už je stačí na plechu jen prohodit). Hotovo budete mít za 45–60 minut – záleží, jak moc chcete mít granolu křupavou. Při chladnutí každopádně ještě trochu „dojde“.
  6. Po vytažení z trouby můžete přidat sušené ovoce. Doporučuju lyofilizovanou (mrazem sušenou) lesní směs.
  7. Vychladlou granolu přesypte do uzavíratelné a dobře těsnící nádoby a za dva dny litujte, že jste si rovnou neudělali dvojnásobnou dávku.

Recept je hodně variabilní a můžete si ho snadno upravit podle vašich chuťových preferencí. Granola je skvělá i bez kakaa nebo s ovocným pyré místo banánu. Osvědčila se mi taky kombinace pistácií a brusinek, někdy přidávám nasekanou čokoládu a jindy experimentuju s kořením – třeba s perníkovým ve vánočním období.

Dobrou chuť!

Podobné příspěvky

Na ionťáky po tréninku zapomeňte! Nápojem šampionů je čokoládové mléko

Za rozkoší do posilovny? Vyvrcholení při sportu je běžnější, než se zdá

Energy drinky dětem křídla nedají. Připraví je o spánek i soustředění