Boty na běhání: kdy nastal čas ke koupi a jak vybrat „na dálku“?

Foto: archiv Rungo.cz

Lesy a parky se tohle jaro jenom hemží běžci. Spoustu z nich k běhání “donutila” současná situace a karanténní opatření. Ta samá opatření způsobují i jeden nezanedbatelný problém. Všechny obchody (běžecké speciálky), kde by vám mohli poradit a pomoci ve vašich začátcích, jsou zavřené. Nabízí se proto otázka – co k běhání do začátku vlastně potřebuji a můžu běhat v prvních sportovních botách, které najdu v botníku?

O běhání se říká, že je to nejjednodušší a nejlevnější sport. To je do určité míry pravda, i když pokročilejší běžci, kteří objíždí množství závodů po celém světě, s vámi asi souhlasit nebudou. Minimálně v začátcích vám ale opravdu bude stačit obléct kraťasy a triko, nazout boty a vyrazit (více v článku, jak začít běhat). Pamatujte ale na to, že nejsou boty jako boty a s rostoucí zátěží se zvyšuje i riziko zranění a dalších problémů. Správné boty jsou pak jedním ze základních kamenů toho, aby se vám běhalo příjemně, pohodlně a nic vás nebolelo.

Zjistěte, zda vás běh baví, pak nové boty a následně pilujte techniku

Nejdůležitější věcí z hlediska prevence zranění je správná technika a schopnost se zdravě hýbat. S tím souvisí protahování, mobilita a pilování běžeckého kroku. V okamžiku, kdy ale s během začínáte, je důležité především běhat, bez ohledu na techniku a všechny další věci. Zkrátka zjistit, jestli vás běhání opravdu bude bavit, a nabrat základní kondici. A právě v této fázi hrají kvalitní běžecké boty velmi důležitou úlohu, protože vaše nohy ochrání i přes všechny nedostatky a chyby (dopad přes patu, pomalá kadence), kterých se můžete dopouštět. Teprve až když se pořádně rozběháte, má smysl se posunout o krok dál a řešit systematický trénink a zlepšení techniky.

Vraťme se ale k běžeckým botám. Nemusíte mít nejnovější a nejdražší model hned na první vyběhnutí. Jestli je běh ten správný sport pro vás, si můžete otestovat prakticky v jakékoliv botě. Ideálně by měla být co nejměkčí, nejlehčí a nejvzdušnější. V okamžik, kdy vás to začne bavit a vy vyrážíte ven několikrát do týdne, byste ale měli z výše uvedených důvodů zauvažovat o investici do specializovaných běžeckých bot, které vás v praxi ušetří bolavých holení a často i kolen, zad, nebo kotníků.

Jak vybrat novou botu, když jsou obchody zavřené? Nebojte se obrátit na nejbližší běžeckou speciálku online, nebo po telefonu. Většina z nich v omezeném režimu stále funguje a jejich personál je schopný vás navést k ideální botě i na dálku. 

Tři základní pravidla výběru na dálku

  1. Nové boty si pořizujte vždy alespoň o půl centimetru delší, než je délka vašeho chodidla, aby nedocházelo k otlakům a vzniku puchýřů vlivem těsné boty.
  2. Dbejte na to, aby byla vybraná bota určená na povrch po kterém běháte. Mezi modely do terénu a na silnici jsou obrovské rozdíly, což se projeví na funkčnosti i životnosti.
  3. Boty před vyběhnutím pořádně vyzkoušejte. Zboží zakoupené z e-shopu se dá do 14 dnů bez potíží vrátit. Většina obchodů vychází vstříc a zajišťuje rychlou a bezproblémovou výměnu. Než s botami poprvé vyrazíte ven, tak v nich doma vyzkoušejte strávit dostatek času, aby jste si byli stoprocentně jistí, že vás nikde nic netlačí, že se bota nezouvá a že je vám celkově maximálně pohodlná. 

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?