Můj první triatlon IV: Trénink na srpen a pravidla depa

Pohyb v depu má svá pravidla, seznamte se s nimi v našem článku. Foto: City Triathlon Karlovy Vary

Od května s námi můžete trénovat na CITY TRIATHLON v Karlových Varech. Plavat, jezdit na kole i běhat už umíme. Nebo ne? Každopádně, nyní čas pokročil a je třeba se soustředit na čtvrtou disciplínu triatlonu a tou jsou depa. Na jaké věci si závodník musí dát při závodě pozor?

Triatlonové depo je zdánlivě nepřehledné úložiště sportovního náčiní, v jehož uspořádání a směrech se závodníkům doporučuje vyznat už pár hodin před závodem. Pokud to neuděláte, po výběhu z vody ve stavu silně připomínajícím utopeného rosomáka nenajdete svoje kolo a další pomůcky nutné k absolvování následujících disciplín ani za pomoci kompasu. Blouděním zcela ztratíte minuty, které jste nadřeli v bazénu, na kole i na běhu. Zvládnutí depa je proto opravdu čtvrtou disciplínou triatlonu.

Promeškali jste články? Seriál Můj první triatlon najdete zde.

Některé závody mají depo na jednom místě (např. Czechman nebo Challenge Prague), některé (např. City Triathlon Karlovy Vary nebo XTETRRA Prachatice) mají depa dvě. Tzv. „cyklistické depo“ po výlezu z vody obsahuje jen věci na kolo, „běžecké depo“ navštívíte po skončení cyklistické části a uložíte si do něj jen věci na běh. Pokud je jen jedno společné depo, musíte si všechny věci na cyklistiku i běh připravit na svém stanovišti tak, abyste nikomu nepřekáželi a současně se nemuseli zabývat zmateným přehazováním a hledáním správných bot a dalšího vybavení na danou disciplínu. Přípravou věcí tak můžete strávit i víc než půl hodiny. Myslet na to by měli zvláště ti, kteří přijíždějí na závody na poslední chvíli a spoléhají na to, že obout boty a připnout číslo na hruď je otázkou několika minut.  

Do depa vbíháte po plavání jedním směrem, ale s kolem v ruce pak často vybíháte ve směru jiném, totéž platí i pro běh. Důkladně si ho proto projděte a secvičte ještě před závodem trasu. Bude vám vymezeno místo na stojanu, kam si odložíte kolo, a místo pod ním, kam si připravíte věci na cyklistickou část a běh. Toto místo si podle pravidel nesmíte označit žádným bábrletem, takže buď mějte zajímavě barevný ručník, který vás trkne do očí, až zmatení poběžíte potřetí okolo, nebo si pamatujte, že po vyběhnutí z vody se dáte dvakrát doprava a kolo visí naproti výrazného stromu.

Každá věc má pravidla

Triatlon slučuje tři disciplíny a jeho přesná pravidla vydají na obsáhlou příručku. I když jste začátečník, což na vás v prvním závodě určitě bude poznat, bude od vás znalost pravidel a regulí v rámci závodu vyžadována jak přítomnými rozhodčími, tak ostatními závodníky. Nejdůležitější z jich jsou následující:

Foto: City Triathlon Karlovy Vary

Bez trička ani ránu!

Ze tří disciplín můžete absolvovat v plavkách (míněno spodní díl) jen tu první, tedy plavání. Na kolo i běh na sobě musíte mít krytou vrchní část těla. Potřebujete tedy dres (tílko stačí), dámy a příbuzné druhy mohou závodit i v jednodílných plavkách. Samozřejmě, že na malých vesnických závodech to asi vyžadováno nebude, ale pokud jsou přítomni rozhodčí ČTA, dostanete za přestupek penalizaci.

Bez helmy taky ne!

Nejen, že na kole pojedete s helmou a to bez remcání. Vy tu helmu musíte nasadit a zapnout ještě předtím, než v depu na kolo vůbec sáhnete. A stejně tak po příjezdu do depa. V depu musíte mít helmu nasazenou a zapnutou až do okamžiku, kdy kolo odložíte na stojan.

Koloběh není povolen!

Helmu máte nasazenou, kolo v ruce, běžíte depem směrem k čáře, za kterou začíná cyklistická část. Na kolo smíte nasednout až za ní a rozhodně si nesmíte věc urychlit tím, že byste kolo v depu použili jako koloběžku nebo na něm dokonce jeli. Čáru najdete snadno, většinou u ní stojí rozhodčí s píšťalkou a dav diváků, kteří čekají na efektní seskoky závodníků z elitní skupiny. Ti naskakují na kolo s tretrami připevněnými k pedálům a seskakují bosí, přičemž může občas dojít k vysoce bolavým pádům. Tento trik zatím raději nezkoušejte, musí se nacvičit. Při návratu z kola sesedáte před čárou a pořádně brzděte, přejetí se trestá!

Udržujte pořádek!

Při ukládání věcí do depa nesmíte zasáhnout do prostoru, který je vymezen jinému závodníkovi. Je to jako v životě, hranice svobody jednoho končí tam, kde začíná hranice toho druhého. Někdy dostanete bedničku, do které patří všechny věci kromě kola (boty na běh, číslo na gumičce, brýle, čepička, výživa). Mimo určenou bedýnku nesmíte ukládat nic kromě zmíněného kola. Myslete na to, zvláště když vyběhnete z vody. Celí uhnaní do ní nacpěte neopren, plaveckou čepičku a brýle. Zásah vedle je tvrdě penalizován, nepořádek se v depu netrpí.

Jeden za jednoho, každý sám za sebe!

Triatlon je sport jednotlivců a pomoc zvenčí není povolena. Nesmíte přijmout pomoc ani od jiného závodníka, od toho jsou tu pořadatelé. Toto se týká především defektů nebo jiných technických problémů na kole. Proto má každý závodník s sebou náhradní duši i pumpičku a umí si základní opravy na kole udělat sám, dámy v to počítaje. Porušení pravidla se trestá diskvalifikací, takže na trati vždy bojujte čestně a sami za sebe.

Plavání s vlastním pohonem

Na rozdíl od swimrunu nejsou při triatlonovém plavání povoleny žádné plavecké pomůcky (packy, piškot, ploutve nebo blány mezi prsty, pokud jste se s nimi nenarodili). Můžete mít jen plavecké brýle a neopren, a i jeho použití limituje teplota vody. Je povolen jen do určité teploty vody, která je před závodem změřena a závodníkům je v dostatečném předstihu sděleno, zda smí tuto pomůcku využít nebo nikoliv. Krom nejmenších závodů dostanete ve startovním balíčku také plaveckou čepičku, jejíž použití je povinné.

No drafting (někdy)!

Drafting, neboli hákování, je využívání jízdy v závěsu za jiným závodníkem. Na kratších závodech bývá většinou povolen, ale raději si pořádně přečtěte pravidla závodu, do kterého nastupujete. Porušení se trestá několikaminutovým zdržením v trestném stanu, případně diskvaifikací! To, že při cyklistice nejedete nikdy jako bezhlavá dělová koule, ale dodržujete základní předpisy silničního provozu, je bez diskuse. Trať cyklistiky může být pro veřejný provoz uzavřená, ale i tak jezděte vpravo, předjíždějte vlevo a celkově se chovejte logicky a slušně. Neblokujte nikoho při předjetí, a když se rozhodnete, že se na někoho přisajete jak to klíště, aspoň na něj zezadu houkněte ať o vás ví. Vzhledem k tomu, že jízda v háku sice šetří síly, ale musíte být technicky zdatnější jezdec, uvažte sami, zda je pro vás vhodná. Při jízdě ve skupince mějte pořád ruce na brzdách, reagujte a dívejte se přes závodníky dopředu, ať nikoho nesestřelíte. Triatlonista je vždy ve střehu!

No doping!

Na závěr je třeba připomenout, že i hobby sport by měl zůstat čistý. Čerpejte energii jen z ověřených věcí a pivo si dopřejte někdy jindy.

Tréninkový plán na červenec/srpen naleznete na druhé straně >>>

TRÉNINKOVÝ PLÁN „Můj první triatlon“ na červenec/srpen

13. TÝDEN (od 20. 7.)
pondělí* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* Volno, ideálně po víkendu pouze plavání
úterýkolo libovolně 1,5 – 2 hod, nebo lehounký běh 40´
středa* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* 30 – 40´ „regenerační běh“ – tj. velmi, velmi, velmi pomalu! Případně kolo cca 1,5 hod, ale velmi lehce, jen „vytočení“ nohou.
čtvrtekZátěž celkem cca 60´, celkem cca 65 – 70´, ale rozděleno na – 15 min volně jako rozklus, po krátké pauze a protažení následuje 3×12´ rychlejším tempem, pauza mezi úseky 4 minuty!!! – chůze, lehké protahování a uvolňování, zklidnění svalového napětí a dechu (není vhodné sedět). Na závěr, po dokonalém uklidnění 10´ volně výklus. Vnímejte rozdíl mezi tempy. Pozor na rozložení sil – rychlejší úseky by měly být cca stejným tempem – všechny a po celý úsek.
pátek* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* 30´ „regenerační běh“ – tj. velmi, velmi, velmi pomalu! Případně kolo cca 1,5 hod, ale velmi lehce, jen „vytočení“ nohou.
sobotaSouvislé kolo 2 – 2,5 hod. Volně, soustřeďte se na charakter pohybu, frekvenci šlapání. V průběhu vložte 8 x 2minuty hodně velkým úsilím! Opatrně, stále věbujte pozornost provozu a trati před sebou! Pozor na pití (NE PIVO!) + jídlo!!! Jeďte bezpečně!
neděleDlouhé kolo, cca 3 – 3,5 hod, dle vlastních pocitů a nálady, tempo a úsilí je jen na vás ….. Vždy dodržujte výše uvedená pravidla – občerstvení a bezpečnost! Nebo dlouhý souvislý běh, zvlněný terén, 80´- 90´. stejný princip, jako kolo – dle chuti a nálady! 
14. TÝDEN (od 27. 7.)
pondělí* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* Volno, ideálně po víkendu pouze plavání,
úterýKolo libovolně 1,5 – 2 hod, nebo lehounký běh 40´
středa* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* 30 – 40´ běh vlastním tempem – dle chuti a nálady. V případě pocitu velké únavy dejte úplné volno – trénujeme pilně, zasloužíte si ho!
čtvrtekZátěž celkem cca 60´, celkem cca 65-70´, ale rozděleno na – 15 min volně jako rozklus, po krátké pauze a protažení následuje 10×2´ hodně rychle, pauza mezi úseky 3 minuty!!! – chůze, lehké protahování a uvolňování, zklidnění svalového napětí a dechu (není vhodné sedět). Na závěr, po dokonalém uklidnění 10´ volně výklus. Vnímejte rozdíl mezi tempy. Pozor na rozložení sil – rychlejší úseky by měly být cca stejným tempem – všechny a po celý úsek.
pátek* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* 30´ „regenerační běh“ – tj. velmi, velmi, velmi pomalu! Případně kolo cca 1,5 hod, ale velmi lehce, jen „vytočení“ nohou.
sobotaPOZOR – NOVINKA v tréninku: před tréninkem si nachystejte běžecké boty! Vyrazte na souvislé kolo 2 – 2,5 hod. Volně, soustřeďte se na charakter pohybu, frekvenci šlapání. V průběhu vložte 6 x 4 minuty středně velkým úsilím! Opatrně, stále věnujte pozornost provozu a trati před sebou! Pozor na pití (NE PIVO!)+ jídlo!!! Jeďte bezpečně! IHNED po dojezdu přezujte boty (nepřevlékejte se) a vyběhněte na krátký, cca 10 – 15 min běh, volně. Jde o tzv. „trénink přechodů“. Po kole máte zkrácené svaly, je problém se rozběhnout. Vyzkoušejte si to, zkuste se připravit na situaci v závodě
neděleDlouhé kolo, cca 2,5 – 3 hod, dle vlastních pocitů a nálady, tempo a úsilí je jen na vás ….. Vždy dodržujte výše uvedená pravidla – občerstvení a bezpečnost! Nebo Delší souvislý běh, zvlněný terén, 60´- 70´. stejný princip, jako kolo – dle chuti a nálady! Pokud pojedete na kolo, můžete po něm opět krátce vyběhnout – není povinné!
15. TÝDEN (od 3. 8.)
pondělí* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* Lehký běh cca 30´
úterýKolo libovolně 1,5 – 2hod, nebo lehounký běh 40´
středa* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* 40 – 50´ běh vlastním tempem – dle chuti a nálady.
čtvrtekZátěž celkem cca 60´, celkem cca 65-70´, ale rozděleno na – 15min volně jako rozklus, po krátké pauze a protažení následuje 20x „rovinka“ (cca 80-100m hodně rychle) pauza mezi úseky pomalý meziklus zpět na začátek, po 10. úseku pauza 3 minuty – chůze, lehké protahování a uvolňování, zklidnění svalového napětí a dechu (není vhodné sedět). Na závěr, po dokonalém uklidnění 10´ volně výklus. Vnímejte rozdíl mezi tempy. Pozor na rozložení sil – rychlejší úseky by měly být cca stejným tempem – všechny a po celý úsek.
pátek* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* Volno
sobotaPOZOR: před tréninkem si nachystejte běžecké boty! Vyražte na souvislé kolo 2 – 2,5 hod. Volně, soustřeďte se na charakter pohybu, frekvenci šlapání. V průběhu vložte cca 10 – 12x krátké rychlé „sprinty“ nebo krátké úseky do kopce velkým úsilím! Pozor na pití (NE PIVO!)+ jídlo!!! Jeďte bezpečně! IHNED po dojezdu přezujte boty (nepřevlékejte se) a vyběhněte na krátký, cca 10 – 15 min běh, volně. Jde o tzv. „trénink přechodů“. Po kole máte zkrácené svaly, je problém se rozběhnout. Vyzkoušejte si to, zkuste se připravit na situaci v závodě.
neděleDlouhé kolo, cca 2,5 – 3hod, dle vlastních pocitů a nálady, tempo a úsilí je jen na vás ….. Vždy dodržujte výše uvedená pravidla – občerstvení a bezpečnost! Nebo Delší souvislý běh, zvlněný terén, 60´- 70´. stejný princip, jako kolo – dle chuti a nálady! Pokud pojedete na kolo, můžete po něm opět krátce vyběhnout – není povinné!
16. TÝDEN (od 10. 8.)
pondělí* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* Volno, ideálně po víkendu pouze plavání
úterýKolo libovolně 1,5 – 2hod, nebo lehounký běh 40´
středa* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* 30 – 40´ „regenerační běh“ – tj. velmi, velmi, velmi pomalu! Případně kolo cca 1,5hod, ale velmi lehce, jen „vytočení“ nohou.
čtvrtekZačátek 15 min volně jako rozklus, po krátké pauze a protažení následuje 10x 90 sec rychle, „závodní tempo“, pauza mezi úseky opět 90 sec. Start do úseku tedy každé 3 minuty. Pauza – lehké protahování a uvolňování, zklidnění svalového napětí a dechu (není vhodné sedět). Na závěr, po dokonalém uklidnění 10´ volně výklus. Vnímejte rozdíl mezi tempy. Pozor na rozložení sil – rychlejší úseky by měly být cca stejným tempem – všechny a po celý úsek.
pátek* Plavání – cca 3x týdně, dny jsou pouze orientační, možno využít i víkend
* Volno
sobotaPOZOR: před tréninkem si nachystejte běžecké boty! Vyrazte na souvislé kolo 2 – 2,5 hod. Volně, soustřeďte se na charakter pohybu, frekvenci šlapání. V průběhu vložte cca 6x krátké rychlé „sprinty“ nebo krátké úseky do kopce velkým úsilím + 4x 3 min hodně rychle – můžete libovolně střídat! Pozor na pití (NE PIVO!)+ jídlo!!! Jeďte bezpečně! HNED po dojezdu přezujte boty (nepřevlékejte se) a vyběhněte na krátký, cca 10 – 15 min běh, klidně trošku přitlačte. Jde o tzv. „trénink přechodů“. Po kole máte zkrácené svaly, je problém se rozběhnout. Vyzkoušejte si to, zkuste se připravit na situaci v závodě.
neděleDlouhé kolo, cca 3 – 3,5hod, dle vlastních pocitů a nálady, tempo a úsilí je jen na vás ….. Vždy dodržujte výše uvedená pravidla – občerstvení a bezpečnost! Nebo Delší souvislý běh, zvlněný terén, 80´- 90´. stejný princip, jako kolo – dle chuti a nálady! Pokud pojedete na kolo, můžete po něm opět krátce vyběhnout – není povinné! Do závodu nám zbývají poslední tři týdny!!!
Triatlonová kúra v Karlových Varech
Zveme vás do Varů na triatlonový festival! Připravte se s naší sérií článků, které jsou jak šité na míru pro naše pohodové čtenáře RUNGO.cz a ty, kteří chtějí s triatlonem začít. Uběhnete-li deset kilometrů za hodinu a méně, je to přesně pro vás. Přijeďte pak do Varů poměřit síly. V sobotu si společně dáme závod, v neděli pak můžete vyklusat při fandění závodníkům světové špičky. O všechno v nádherném lázeňském prostředí.
Kdy: sobota 14. 9. 2020 (původní datum 29. 8. se o 14 dní posunulo)
Kde: Karlovy Vary
Trať: 700 m plavání na koupališti Rolava, 20 km kolo na silnici uprostřed města (pozor, kopce!) a 5 km běhu na kolonádě…to chcete zažít!
Více info a registrace do závodu zde.

Osoby v seriálu důležité

Josef Rajtr – trenér: oficiální trenér ČTA a bývalý vynikající běžec. Každé tři týdny pro vás připraví tréninkový plán, podle kterého se budete připravovat. Jeho krédem je jednoduchost a motto, že triatlon pro běžce začíná kvalitním tréninkem běhu.

Barbora Topinková – pokusný tréninkový králík: s triatlonem začala před třemi lety díky svému běžeckému trenérovi, který byl shodou okolností vicemistr světa v Iron Manu (IM). V současné době má za sebou dva 1/2 IM a desítku kratších závodů. Na vlastní kůži pro vás vyzkouší tréninkový plán a svůj první závod můžete jít společně s ní.

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl druhý: co je doma, to se počítá! Zítra to rozcvičíme, drahoušku!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Deník robotické cyklistky. Za březen skoro 5000 kilometrů. Ale byl to boj s kropicími vozy nebo „svátečními“ cyklisty