Jak je důležitý výběr správné velikosti bot? Osm milimetrů a další rady

Jak vybrat správnou velikost běžecké obuvi? Foto: Karolína Havlíková

“Jakou mám zvolit velikost?” To je jedna z nejčastějších otázek při pořizování nového páru běžeckých bot. Velikost je velmi často diskutované téma a špatný výběr s sebou nese velké množství problémů a nepříjemností. Zapomeňte na číslování a čtěte, co radí odborník Vít Kněžínek.

Půl čísla, celé číslo, nebo ještě víc? Doporučení správné velikosti se mohou velmi lišit. Jako první bychom si ale měli ujasnit, o jaké velikosti se vlastně bavíme. Někdo bere reálný prostorový nadměrek, zatímco jiný číslo uvedené na štítku. Občas můžete narazit na radu, že bota má být až o dvě čísla větší. Reálně je ale volný prostor v botě mnohem menší, protože udávaná velikost oblíbených balerínek vůbec nesouhlasí s velikostí běžeckých bot. Civilní boty obecně mají číslování posazené výrazně směrem dolů k nižším číslům. Stoprocentně věřit se nedá ani velikosti v centimetrech, protože různé značky používají různý způsob měření a často se centimetry pouze nahrubo dopočítávají z velikostní tabulky a délkový údaj nemusí být přesný. 

Jakou velikost tedy volit a jak se v tom celém vyznat? Je to velice jednoduché, ale bohužel se to neobejde bez zkoušení. Tedy minimálně v okamžiku, kdy běžecké boty kupujete poprvé, nebo po hodně dlouhé době a nemáte dostatek zkušeností, abyste mohli s klidným svědomím vybrat velikost na dálku. 

Při výběru velikosti zapomeňte na čísla. To, že celý život nosíte čtyřicítky je věc naprosto neužitečná. Ideální velikost je taková, kdy při obutí a plném zatížení chodidla (až se v botě postavíte) máte před nejdelším prstem cca osm milimetrů volného místa. Méně, než půl centimetru je málo a více, než centimetr je ve většině případů zbytečně moc.

Když zvolím boty příliš malé

Nejčastější problém je, že si běžci kupují boty velikostně jako pro chůzi a velikost je “tak akorát”, bez potřebné rezervy. Už po pár kilometrech běhu ale zjistíte, že to je špatně. Otlaky, puchýře, černé nehty, nebo bolest holeně (kvůli pokrčeným prstům a přetíženým šlachám) je seznam nepříjemností, se kterými se s jistotou setkáte. Čím delší běh, rychlejší tempo, nebo vyšší teplota vzduchu, tím horší to bude. Lidské chodidlo je totiž neuvěřitelně komplexní stroj a při běhu pracuje a rozpíná se. Lehkým nadměrkem dáte příčné klenbě i prstům dostatek prostoru, aby vás černé nehty a další nepříjemnosti nemusely už vůbec trápit.

Boty zbytečně velké

Občas se stane, že běžec vybere nové boty příliš velké. V některých případech to nemusí vůbec vadit, ale obvykle dochází k nadměrnému pohybu chodidla a tím i k pálení plosky chodidel (za to občas mohou i špatné ponožky) a ke vzniku puchýřů (nejčastěji na patě při běhu a chůzi do kopce).

Kromě pálení a puchýřů vám velké boty nebudou dostatečně pevně držet chodidlo a výrazně se tak zvyšuje riziko podvrtnutí. Obzvlášť při běhu v terénu.

Při zkoušení by vám běžecká bota měla sedět dokonale. Nesmí nikde tlačit, zouvat se, nebo “lítat”. Při současné podobě svršků ze strukturovaných tkanin a pletenin se absolutně nedá spoléhat na to, že by se boty roztáhly, nebo jakkoliv změnily tvar. Tak, jak vám bota sedí při zkoušení vám bude sedět i při reálném používání. Lehký nadměrek může působit nezvykle až nepříjemně. Obzvlášť u prvního nákupu běžeckých bot. Pokud ale boty dobře sedí v patě, pak se absolutně není čeho bát a po prvních pár krocích zapomenete, že máte na noze trochu větší velikost bot, než obvykle.

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?