TEST: Batoh USWE si zamilujete nebo budete nenávidět

Batoh USWE Vertical 4 Plus. Foto: Vít Kněžínek

Vybrat pořádný batoh není žádná legrace. Každý sport má svá specifika, a tak se málokdy dá kombinovat jedno zavazadlo pro běhání, turistiku, nebo jízdu na kole. Pokud ale patříte mezi nadšené cyklisty, hledáte lehký a vysoce funkční batoh, který by se dal využít i při dalších sportech, tak pro vás máme zajímavý tip v podobě USWE Veritical 4.

USWE je méně známá švédská značka, která se specializuje na výrobu sportovních batohů a je specifická svým patentovaným uchycením NDM (No Dancing Monkey), které na první pohled připomíná popruhy od dětské sedačky.

Přední část batohu je tvořena popruhy ve tvaru X s jednou rychloupínací sponou uprostřed. Zapínání i rozepínání je tak doslova bleskové a směřování popruhů křížem přes hrudník zajistí maximální stabilitu batohu i při plném naložení. 

Konstrukčně se tak USWE Vertical Pro částečně blíží běžeckým vestám, ale už při prvním vyzkoušení je jasné, že tohle je úplně něco jiného. Zakončení popruhů je z pružné gumy, ale jejich hlavní část tvoří pevný materiál, který přežije i tak na materiál náročnou disciplínu, jako je jízda na horském kole. 

Batoh USWE Vertical 4 Plus

  • Objem: 4L
  • Vak na vodu: ANO (2L)
  • Hmotnost: 295 g
  • Velikost: univerzální
  • Reflexní prvky: ANO
  • Cena cca 3 190 korun

Zadní strana je vyrobena ze strukturované tkaniny velmi dobře odvádějící pot. Na první dotek působí tato tkanina velmi hrubým dojmem, ale při kontaktu se zády o ní nebudete vědět a problém nevzniká ani při kontaktu s velmi jemnými cyklistickými dresy.

Po krátkém vyladění popruhů je upnutí batohu precizní a nehrozí žádné hopsání, nebo posouvání po těle. Fit USWE je ale velmi specifický batoh a je tak potřeba si ho před zakoupením pořádně vyzkoušet. Křížové upnutí jde přes prsa a přes žebra a u určitého tvaru postavy hrozí, že to bude velmi nepříjemné. Obzvlášť dámy uvažující o tomto batohu by si měly vše prověřit, než si batoh koupí. 

Samozřejmostí jsou velké reflexní plochy, ale na popruzích, bohužel, chybí alespoň malá kapsička na telefon, klíče, nebo jiné drobnosti. Velikost je univerzální a dá se velmi snadno poupravit tak, aby se do batohu vešel kdokoliv bez ohledu na svou mohutnost.

Hlavní kapsa je přístupná asymetrickým zipem a je vyrobena z tradiční pevné a částečně  voděodolné tkaniny. Objem úložného prostoru jsou čtyři litry, které z poloviny zabírá dvoulitrový vak na vodu od HydraPaku, který ale můžete z batohu kdykoliv vyndat. Členění kapsy je velmi jednoduché – přihrádka na vak, malá kapsička na drobnosti a hlavní prostor. U batohu s takto minimalistickým objemem ale není co vymýšlet a i při plném naložení se ke všem věcem dostanete snadno a rychle. 

Jako lehký nedostatek vidím vedení hadičky od hydrovaku pouze na levou stranu. Hadička se sice dá provléknout ven z kapsy i napravo, ale zde chybí možnost ukotvení náústku k popruhu batohu (toto ukotvení je pouze na levé straně).

Přečtěte si také:
TEST: Batoh Ortlieb Atrack 35, překvapivý po všech stránkách

Celkově je USWE Vertical 4 velmi specifický batoh, který si buď zamilujete, nebo ho budete nenávidět. Pokud vám bude vyhovovat křížové uchycení a batoh vám na tělo sedne, pak v něm najdete ideálního společníka nejen na cyklistiku, ale i běhání, běžky a další aerobní sporty. Je zde ale poměrně velká šance, že vás tohle netradiční upnutí popruhů bude štvát. Precizní vyzkoušení je proto v tomto případě naprosto zásadní. 

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa