Náhlý konec aplikace Endomondo. Podpora nabízí přenesení dat

Endomondo končí. Foto: Koláž RUNGO.cz

Páteční překvapení, které nikdo nečekal. Hojně využívaná aplikace k zaznamenávání sportovních aktivit na konci roku ukončí svůj provoz. Leccos tomu nasvědčovalo ale už dříve.

Aktualizace 8. ledna 2021: v současné době již aplikace nefunguje. Pokud jste si nestihli stáhnout data, máme tu pro vás aktuální článek, jak na to.

Poté, co jsme zde psali o bolestném konci aplikace Movescount pro Suunto, přichází zásadní zpráva pro mnoho uživatelů aplikace Endomondo. Under Armour, současný vlastník Endomonda, ořízl sdělení o jeho konci na jednu větu. Jak na dcrainmaker.com informovali, stalo se tak při jiném prohlášení o prodeji MyFitnessPal, aplikace určené k počítání kalorií a sestavení dietního jídelníčku.

NÁVOD: Jak si zažádat u Endomonda o export dat (tréninků, atd.) a jak svá data dostat jednoduše do jiné aplikace

Už dříve jsem si však všímala, že na Endomondu nedochází k žádnému vývoji, neposouvá se vpřed. Také docházelo k technickým problémům a jejich náprava obvykle trvala dlouho. Z toho jsme mohli vytušit, že se minimálně něco děje a aplikaci se nedostává ze strany majitele dostatečné pozornosti.

Zda se v Under Armour pokusili o prodej, nebo prodávat ani nehodlali, neuvedli. Několik hodin po tomto sdělení se na podpoře aplikace Endomondo objevila skutečně zpráva o tom, že končí k 31. prosinci 2020. Poté už nebude aplikace dostupná v „obchodě“ a přestane se i technicky podporovat.

Současně společnost Under Armour uživatele nabádá, aby přešli se svými daty do prý srovnatelné aplikace MapMyRun (tu jsme za vás vyzkoušeli, recenzi najdete zde), která patří také do rodiny UA. Tu jsem osobně ale zatím nevyzkoušela, a tak nemohu její dostatečnost potvrdit. Přenesení dat do jiného prostředí by prý nemělo být problematické (návod najdete zde) a můžete tak uskutečnit do 31. března 2021. Poté budou vaše pracně vysportované údaje vymazány.

Co však do MapMyRun nepřenesete, jsou vaši přátelé, obrázky, komentáře, výzvy a podobně. Přenést lze pouze historii tréninků. Vyexportovaná data by však měla jít nahrát i do jiných platforem sporttesterů. Domnívám se ale, že i tam půjde pouze o historii tréninků.

Od roku 2013, kdy RUNGO.cz vzniklo, jsme se každý měsíc předháněli ve výzvách o ceny (Předežeň RUNGO.cz!). Zpočátku v aplikaci Nike +, ale brzy jsme přešli až do nynějška soutěžili ve výzvách na Endomondu. Zda budeme v tomto soutěžení pokračovat jinde, nebo bude prosincová výzva ta poslední, o tom se v redakci bude teprve rozhodovat.

Aktualizace 30. 10., 23:55 h: Zkoušeli jsme exportovat data. Po necelých dvou hodinách jsme dostali zip – 90 MB dat, kde jsou mimochodem právě i přátelé (jméno, stát a datum vzniku přátelství s člověkem z Endomonda). Záznamy aktivit jsou ve formátu .json a .tcx. Druhé jmenované bude podporováno většinou aplikací jako jsou Strava a podobně.

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl třetí: zahřejte svaly, rozhýbejte rodinu!

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech