Jak stáhnout údaje z Endomonda a jednoduchý návod, jak je dostat jinam

Stáhnout z Endomonda svoji historii není složité. Pokud jste ještě neslyšeli zprávu o tom, že služba Endomondo končí, věřte tomu, že je to tak. Je na čase si svoji sportovní historii vyzískat zpět.

Aktualizace 8. ledna 2021: v současné době již aplikace nefunguje. Pokud jste si nestihli stáhnout data, máme tu pro vás aktuální článek, jak na to.

Aplikace Endomondo končí k 31. prosinci 2020, kdy zmizí z „obchodů“ a přestane být technicky podporována. Vaše data budou smazána k 31. březnu 2021. Více jsme o tom psali zde.

Získaná data z Endomonda můžete nahrát do jiných aplikací (článek s přehledem aplikací už chystáme) a služeb buď manuálně, nebo přes službu Tapiriik či jiné viz níže, což je asi nejlepší volba. Nenechte se zmást tím, že máte k Endomondu připojený například svůj Garmin. Data zde proudí jednosměrně a to z Garminu do Endomonda, nikoliv naopak. V každém případě, pro jistotu svá data exportujte a uchovejte na disku, dokud se vám nepodaří importovat do jiné služby.

Recenze: aplikace MapMyRun, kterou končící Endomondo doporučuje

Jak získat archiv z Endomonda – mobilní aplikace

V mobilní aplikaci jděte do nastavení, dále do Centra ochrany osobních údajů a zvolte Stáhni si své údaje. Dále potvrďte, že chcete vytvořit archiv a Endomondo po vás bude chtít přihlásit se. Nachystejte si proto své heslo, pokud si ho nepamatujete.

Link ke stažení archivu ve formátu .zip vám přijde na e-mailovou adresu, pod kterou jste na Endomondu přihlášeni. Zpočátku to trvalo jen dvě hodiny, ale jak se informace o konci dostala více mezi jeho uživatele, doba se pod náporem požadavků prodloužila. Naposledy jsem slyšela něco o 11 hodinách.

Jak dostat archiv z Endomonda – webové rozhraní

I po přihlášení do Endomonda v prohlížeči si můžete zažádat o stažení svých uživatelských dat a tréninků. Vpravo nahoře najeďte myší na své jméno a z rozbalené roletky vyberte Settings. Vlevo z nabídky zvolte Account a poté klikněte na Export and Download Your Data – Get Started. Budete muset potvrdit, že jste to vy přihlášením se údaji, kterými se normálně do Endomonda přihlašujete. Nachystejte si proto heslo, pokud jej neznáte zpaměti. Po několik hodinách (dle náporu žádostí uživatelů z celého světa) přijde do vašeho e-mailu link, odkud si stáhnete data ve formátu .zip.

Jak získaná data nahrát do jiné služby, například do Stravy

Vyexportovaná data jsou ve formátu .json a .tcx. Druhý jmenovaný je ten, co vás nyní zajímá. Nahrát aktivitu můžete ručně přímo ze Stravy, ale pokud máte záznamů hodně, je to práce na dlouhé zimní večery, neboť najednou lze nahrát maximálně 25 souborů.

Jednodušeji s Tapiriik?

Po oznámení o konci Endomonda se strhla na sociálních sítích velká diskuze. Viděla jsem sportovce zmiňovat službu Tapiriik, která údajně umí synchronizovat různé účty mezi sebou. Neměla jsem s ní zkušenosti a vyzkoušela ji. Jednoduchá opravdu je. Na hlavní stránce vždy kliknete na účet, který máte. Odvede vás to na web dané aplikace, kde odsouhlasíte sdílení dat. Vše proběhlo hladce, k nahrání dat ale i po několika dnech nedošlo (z Endomoda do Stravy). Je možné, že jde o přetížení v důsledku konce oblíbené aplikace, kdo ví. Pokud máte s Tapiriik zkušenosti, podělte se o ně pod článkem.

Data by však měla jít převést i skrz aplikace SyncMyTracks (Android), RunGap (iOS). Jelikož mám iPhone, vyzkoušela jsem RunGap.

RunGap

Jednoduchá a přehledná aplikace je ke stažení v App Storu. V kroku 1 vlevo nahoře klikněte na hamburger menu a po rozbalení nabídky na Accounts & Settings. Rozbalí se široká nabídka služeb. V kroku 2 se postupně přihlaste k těm, které chcete synchronizovat mezi sebou (vždy se přihlašujete přístupovými údaji dané aplikace a dáváte souhlas RunGapu k přístupu údajů zvolené aplikace). V přehledu vidíte probíhající synchronizaci, čísla naskakují, tak uvidíme, zda se zadaří.

Podobné příspěvky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2