Úvod ZdravíVýživa Diety roku: Jak zhubly Adele nebo herečka Rebel Wilsonová a proč si z nich (ne)vzít příklad

Diety roku: Jak zhubly Adele nebo herečka Rebel Wilsonová a proč si z nich (ne)vzít příklad

od Karolína Hornová

Posilněni vánočními perníčky a pořádnou porcí salátu vyslovíme silácký slib: „Od ledna hubnu!“ A ještě za tepla jdeme na internetu hledat, co je k dosažení takového cíle nejlepší. Adele zhubla 40 kilo? Tak to zvládnu taky! Pojďme si projít nejvýraznější proměny roku 2020 a spolu se specialistkou na výživu Kristýnou Báčovou, DiS. zjistit, jestli nám také dokáží splnit novoroční předsevzetí.

Zpěvačka, herečka, moderátorka. Spojuje je nejen sláva, ale i kila navíc, která už začala ohrožovat jejich zdraví. A to je přednější i v době, kdy je trendem bojovat za „normální holky“ a mít své tělo ráda i s nějakým tím „špíčkem“. Normální je být hubený, silný i tak akorát, ale když už začíná jít o zdraví, je načase se zamyslet, jakou cestou se vydáme. A ta by měla být jen a pouze na rozhodnutí jedince: Z Adele je úplně „jiná holka“, Kelly Osbourneová zhubla hodně, ale ne k nepoznání a Rebel Wilsonová se rozhodla v klidu a pomalu shodit zatím jen ta kila, která už byla nebezpečná. Pojďme se podívat, jak toho dosáhly, a čím se inspirovat (a čím naopak ne).

Sirtfood dieta slibuje okamžitý výsledek, ale bez odborníka se neobejdete

  • Adele (zpěvačka, 32 let)
  • zhubla 22 – 40 kg (podle neoficiálních zdrojů, sama přesné číslo neuvedla)

Dříve korpulentní zpěvačka praktikovala tzv. „sirtfood“ dietu, jejíž cílem je radikální snížení hmotnosti, ale zachování svalové hmoty. Do jídelníčku se začleňují sirtuiny, což jsou bílkoviny v rostlinných potravinách, které zrychlují metabolismus, urychlují spalování tuků a zároveň potlačují chuť k jídlu. Sirtuiny patří do skupiny enzymů, které se zapojují při snížení příjmu potravy, tzn. při takzvané kalorické restrikci. Podle některých zdrojů také stojí za spuštěním obranné reakce proti stresové situaci, vyvolané nedostatkem potravy.

Přečtěte si také: Pravda o tom, za jak dlouho vysportujeme cukroví. Spočítali jsme kalorie

Dieta je rozdělena do dvou fází, kdy v první na jeden týden omezíme stravu na tři výživné šťávy denně (se složkami jako kapusta, rukola, citronová šťáva, zelený čaj apod.) a pouze jednu konvenční porci jídla, rovněž bohatého na sirtuiny. V první fázi přijmeme asi 1 000 kalorií denně a může nám hrozit únava z nedostatku makro a mikroživin. Druhá fáze je dvoutýdenní, kdy denně jíme tři porce bohaté na sirtuiny a jednu výživnou šťávu, a jídelníček doplňujeme každodenním cvičením po dobu alespoň 30 minut.

Základem jídelníčku jsou při této dietě zeleninové a ovocné šťávy. Doporučují se plody s minimem kalorií, jako jahody, borůvky, cibule, petržel, rukola, kapusta, sója, kurkuma, vlašské ořechy, pohanka, matcha zelený čaj, ale i hořká čokoláda (85 % kakaa) nebo tu a tam červené víno. Na první pohled zdravá volba, ale dieta je velmi striktně rozplánovaná a silně nízkoenergetická.  Úskalí diety může spočívat i ve špatném dodržení druhé fáze: Ta by měla pomoci k udržení a osvojení si nového jídelníčku – pokud se tak nestane, může dojít k velkému jo-jo efektu.

Verdikt odbornice: Pro ty, kdo chtějí všechno a hned i za cenu extrému.

„Sirtuinová dieta je založena na extrému: Stáhne se vám žaludek, uvidíte rychlý výsledek v podobě snížených kil. Každopádně dieta nezohledňuje potřeby vašeho těla a hlavně ne každý je Adele, která vedle sebe má, hádám, mnoho odborníků, kteří kontrolují její zdravotní stav. Plus diety je v tom, že do sebe dostanete hodně zeleniny a ovoce. Mínus je, že se nedá držet celý život,“ říká Kristýna Báčová.

Moderní Mayrova metoda vás naučí užít si jídlo i nastavit správný režim

  • Rebel Wilsonová (herečka, 40 let)
  • zhubla 25 kg a dále pokračuje (její cíl je 75 kg)

Hvězda filmů No není to romantika? nebo Jak přežít single přiznala, že už jí baculatá postava začíná usilovat o zdraví. A rozhodla se s tím něco dělat. Zvolila moderní verzi diety, která má kořeny v přes sto let staré odtučňovací kúře dr. Mayra, který své klienty krmil vodou, mlékem a malým množství suchých žemlí, a honil je na dlouhé procházky po Alpách. Moderní Mayrova metoda je založena na pravidelné konzumaci tří porcí denně, vyhýbání se syrovým jídlům, dostatku ovoce a zeleniny a zařazování jídel, urychlujících metabolismus. Důležitý je pitný režim v podobě dvou litrů vody denně a zřeknutí se alkoholu. Dalším klíčovým bodem je pomalé vychutnávání jídel a důkladné žvýkání, aby se jídlo co nejvíce natrávilo a nezpůsobovalo tak zátěž pro metabolismus.

Konkrétně Rebel Wilsonová také každé ráno pije teplou horkou vodu s projímavou epsomskou solí, jednou až dvakrát týdně vynechává večeři a denně se věnuje pohybu v podobě běhu, návštěv posilovny, jógy či plavání a na její jídelníček i pohybový režim dohlíží trenér a výživový specialista. Právě pohyb, ale také příjemné wellness aktivity jsou jednou ze složek moderní Mayrovy metody. Cílem je najít svou cestu, tedy užít a vychutnat si jídlo, ale také nalézt pohyb, který je pro nás tím pravým.

Úskalí diety může být v jejím špatném pochopení, tedy neuchylovat se k původní metodě se suchými žemlemi a mlékem, ale vzít si pouze poselství doktora Mayra – správně nastavit fungování zažívání, které podle něj ovlivňovalo vznik mnoha neduhů v těle, a to jak těch fyzických, tak i těch psychických. Prostředky k dosažení tohoto cíle ale volme ty moderní – od věci není ani konzultace s expertem na výživu, který vám poradí ten správný jídelníček nastavit a už u něj zůstat.

Verdikt odbornice: Pro ty, co na to chtějí jít pomalu a trvale

„Na moderní Mayrově metodě se mi líbí konzumace stravy třikrát za den, kdy žaludek není přeplněn neustálým ujídáním, jak se v životě často i nevědomky stává. Další plus je velký důraz na kousání a pozornost při stolování a také dostatek vody a omezení alkoholu, který zhoršuje kvalitu spánku, regenerace i mentálního nastavení. Baví mě, že si lidé mají najít pohyb, který je naplňuje, a věnovat se wellness procedurám,“ shrnuje Kristýna Báčová a dodává: „Z hlediska doporučených potravin bych nikomu nedoporučovala původní verzi o žemli a mléce…“

Tubulizace žaludku pomůže snížit „chutě“, bez zdravého jídelníčku se ale neobejde

Když se svět showbusinessu divil, kam zmizela Kellyina kila navíc, dostal odpověď, kterou možná od dcery legendárního metaláka Ozzyho mohl čekat: Úplně přirozeně to nebylo. Trpěla poruchou čelistního kloubu a kvůli bolestem dostávala injekce do čelisti a okolních svalů a také nemohla tolik jíst. Nebylo to ale jen tím, na hubnutí se „dala“ už dříve, když podstoupila tzv. tubulizaci žaludku. Tento výkon omezuje množství přijímané stravy díky tomu, že je žaludek zmenšen do tvaru rukávu. Odstraněním velkého zakřivení žaludku se také zmenší zóna produkce tzv. hladových hormonů a omezí chuť k jídlu.

Nutno dodat, že takovéto experimenty mají Osbourneovi v rodině: Kelly v zákroku podporovala i matka Sharon, která měla sama podobnou zkušenost: Nechala si udělat bypass žaludku, „Cítila jsem se, jako bych podváděla. Lidé říkali, že vypadám skvěle. Chtělo se mi říct, děkuji, teď musím jít a vyzvracet se,“ řekla Sharon Osbourneová v roce 2014, kdy si nakonec nechala bypass odstranit.

Na první pohled rychlé a „bezbolestné“ řešení nese ale svá rizika: Tubulizace žaludku je (na rozdíl od zmíněného bypassu) nevratný zákrok. Není adjustovatelný, což znamená, že tempo hubnutí nelze regulovat (nastane skokové zhubnutí). Zákrok je jen odrazovým můstkem a po operaci naše cesta rozhodně nekončí: Je velmi vhodné se po zákroku poradit s odborníkem využít výhody „nového žaludku“ (menší objem orgánu, méně „hladových hormonů“) a sestavit a udržovat zdravý jídelníček.

Verdikt odbornice: Pro ty, co se zklamali v dietách a hledají poslední možnost

„Než uděláte toto rozhodnutí, tak si o tom ještě jednou pohovořte s nestranným odborníkem. Je to zásah do těla a stejně po něm dostanete další doporučení, jak se stravovat a jak velké porce konzumovat. Operace vás nic nenaučí, svým učitelem jste pouze vy,“ potvrzuje úskalí zákroku Kristýna Báčová.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky