Test: Bota ideální pro běžce s nedokonalou technikou. Zajímavá novinka 4DFWD od adidasu

Adidas 4DFWD. Foto: Vít Kněžínek

Nebudu lhát, před prvním použitím 4DFWD jsem byl poměrně skeptický a po zkušenostech s předchozími verzemi 3D tištěných mezipodešví jsem místo zajímavé běžecké boty čekal spíš unikátní stylovku. Už po pár stovkách metrů jsem ale svůj názor změnil.

3D tisk. Není to ták dávno, co se jednalo o bezkonkurenční téma číslo jedna a výrobci běžeckých bot se předháněli o to, kdo jako první přivede tuto technologii k životu. Na první pohled by se mohlo zdát, že se jednalo o slepou vývojovou větev, protože ani po několika letech se 3D tisk neobjevuje u většího počtu modelů. Opak je ale pravdou a málokdo ví, jak důležitá je tato technologie při vývoji nových modelů. Nebýt 3D tisku, tak bychom si dost možná mohli nechat o běžeckých botách s karbonem jenom zdát.

Dnes ale nebude řeč pouze o této technologii jako takové. Na trh se totiž dostává novinka adidas 4DFWD. Plně funkční běžecká bota s 3D tištěnou mezipodešví. A není vůbec špatná.

Od první zmínky o 3D tisku v souvislosti s běžeckými botami už uplynulo pěkných pár let a v té době se jednalo o stejně intenzivní závod, jako můžeme sledovat v současnosti u karbonových bot.

Pomyslným vítězem, tedy značkou, která uvedla do prodeje první 3D tištěný model, se možná překvapivě stal New Balance. Bylo to ale vítězství pouze pomyslné, protože se jednalo o limitovanou sérii několika desítek párů bez další návaznosti.

Adidas se do toho opřel o poznání víc. S uvedením první komerční tištěné boty, Futurecraft 4D, si sice v Německu dali na čas (jaro 2018), ale tento projekt od té doby žije svým životem a neustále se vyvíjí. 

Proč je cesta 3D tisku pro běžce zajímavá

První verze Futurecraftu i 3D tištěných bot obecně měly k dokonalosti daleko. Vadila vysoká hmotnost i tuhost a funkční vlastnosti, které mohou tradičním pěnovým botám konkurovat jen stěží. Proč by nás tedy měl nějaký 3D tisk zajímat, když je to očividně velmi složité na vývoj i výrobu a navíc jistě velmi drahé? Odpovědí je hned několik.

Zásadním benefitem tohoto typu bot je možnost absolutní individualizace. Představte si, že dojdete do obchodu, necháte si oskenovat svá chodidla a za pár dnů vám poštou přijde na míru vyrobená bota. Podpora klenby, různé úrovně tlumení i stability, různé šířky. To vše by na rozdíl od sériové výroby bylo možné a navíc relativně snadné.

3D tisk také umožňuje využívat materiály, které se pro sériovou výrobu nehodí. Jiné typy pěn a plastů, které mohou mít specifické funkční vlastnosti, nebo jsou prostě jen šetrnější k životnímu prostředí při výrobě i následné recyklaci. 

Kromě nových materiálů se dá při 3D tisku využívat i různá struktura a specifický design tisku, který může zásadně ovlivnit fungování boty, což je u pěnové mezipodešve vstřikované do formy obvyklým způsobem jen velmi těžko dosažitelné.

Výroba jednoho páru 3D tištěných bot pravděpodobně nikdy nebude tak rychlá a levná jako sériová dávková výroba klasických bot. Vystačíte si ale s mnohem levnějším vybavením a můžete plánovat výrobu i po menších dávkách, což znamená plynulejší zásobování trhu a bleskové pokrývání případné poptávky. Než se vyrobí klasická bota a stihne doplout po moři z asijské továrny, tak to zabere několik dlouhých měsíců, zatímco malá série 3D tištěných bot se dá snadno vyrobit v Evropě za zlomek tohoto času.

Kromě toho je 3D tisk naprosto zásadní při tvorbě prototypů a zainteresovaní lidé potvrzují, že právě 3D tištěné prototypy extrémně urychlily vývoj prvních běžeckých bot s karbonovým plátem.

To všechno jsou jistě zajímavé a ušlechtilé důvody, proč jsou 3D tištěné boty teoreticky úžasná věc. Většinu pragmaticky založených běžců ale bude zajímat odpověď na jinou otázku. Dá se v takových botách běhat, nebo je to jen hračka pro vývoj a marketing?

Recenze: Adidas 4DFWD

Odpověď přináší novinka adidas 4DFWD, kterou bych se nebál označit za první 100% funkční 3D tištěnou botu.

Že se udál obrovský pokrok ve vývoji prozradí už jenom pohled na technickou specifikaci. Předchozí generace 4D Run 1.0 totiž vážila 365 gramů, což je pro rozumnou silniční botu přece jenom příliš. 4DFWD sice pořád nepatří mezi nejlehčí boty na trhu, ale hmotnost 325 gramů (UK 8) není pro tréninkové modely nic neobvyklého. Pro srovnání, bestseller Ultraboost 21 váží ještě o patnáct gramů víc.

Adidas 4DFWD

  • hmotnost: 325 g
  • drop: 11 mm
  • výška tlumení: 32,5 mm
  • cena: 5 299 Kč
  • klady: unikátní 3D tištěná mezipodešev, speciální struktura mezipodešve vás posune vpřed při každém dopadu, celkově velmi vysoký komfort (tlumení i svršek)
  • zápory: úzký střih svršku limituje použití pro běžce s širším tvarem chodidla, bota je citlivá na použití na správném (asfaltovém) povrchu, omezená dostupnost bez možnosti zakoupení v kamenném obchodě

Foto: Vít kněžínek

Drop (co je drop se dozvíte zde) je zde výrazných 11 milimetrů, což řadí 4DFWD mezi klasické silniční boty, které cílí na běžce dopadající primárně přes patu. Kromě geometrie k tomuto zaměření vybízí struktura tlumící vrstvy, která nejlépe funguje právě při dopadu na patní část chodidla.

Struktura 3D tištěné mezipodešve je u této boty to nejzajímavější a zároveň nejdůležitější. Vzor tisku je mnohem řidší než dřív (díky tomu ten výrazný pokles hmotnosti) a především je navržen tak, aby se po zatížení deformoval ve směru pohybu.

Díky tomu se při každém kroku 4DFWD zapojí do běžeckého kroku a urychlí přechod do odrazu, protože změní pasivní fázi kroku (kdy chodidlo leží na zemi) na aktivní (kdy se bota “samovolně” pohybuje vpřed a vás bere s sebou). Deformační pohyb po zatížení není příliš velký, ale efekt nakopnutí pocítíte okamžitě a je velice příjemný. Nejvíce je tento efekt citelný při běhu přes patu, kde je mohutnost mezipodešve nejvyšší. Při běhu přes přední část chodidla jsou 4DFWD naopak až nečekaně tvrdé, takže máte dokonalou kontrolu při běhu v rychlém tempu.

Měkkost a komfort jako u boostu

Nebudu lhát, před prvním použitím 4DFWD jsem byl poměrně skeptický a po zkušenostech s předchozími verzemi 3D tištěných mezipodešví jsem místo zajímavé běžecké boty čekal spíš unikátní stylovku. Už po pár stovkách metrů jsem ale svůj názor změnil.

Měkkost a komfort tlumení je u této boty srovnatelná s boostovými modely a efekt posunutí vpřed je výrazný a návykový a jedná se o snad vůbec první botu na světě, ve které mě bavilo běžet přes patu. Díky tomu řadím 4DFWD jako výbornou variantu pro rekreační běžce s ne zcela ideální technikou běhu, nebo jako obutí “pro unavené nohy”.

Asi není třeba zmiňovat, že adidas 4DFWD je bota striktně určená pro běh po asfaltu. Chodníky, cyklostezky, silnice… Ostatně jako většina ostatních silničních bot, které jsou mimo asfalt nestabilní, postrádají potřebný pro terén potřebný grip.

Svršek je pletený a vyrobený z jednoho kusu bez volného jazyku, jak už je u adidasu zvykem. Ukotvení chodidla je díky tomu perfektní a velmi příjemné i bez výraznějšího polstrování. Fit boty je spíše užší a především kvůli pevnému okraji tlumení bych 4DFWD nedoporučoval běžcům s širším tvarem chodidla. 

Ve výsledku je adidas 4DFWD unikátní bota. Unikátní díky technologii výroby i tím, že se jedná o první botu na světě, která využívá specifický design struktury 3D tisku pro umocnění funkčních vlastností. Možná vás překvapí cenovka. Ta rozhodně není malá, ale v dnešní době ani nijak neobvyklá a už vůbec ne astronomická. Na trhu je celá řada (nejen karbonových) modelů, které stojí ještě mnohem víc, než 5299 korun. 

4DFWD nejvíce ocení silniční běžci dopadající přes patu, kteří hledají pohodlnou a přece svižnou botu pro každodenní běhání. Jedná se o zajímavou alternativu ke klasickým prémiovým objemovkám jako je například model Ultraboost. Největším omezením je v tomto případě omezená dostupnost (pouze přes aplikaci adidas od 15. května) a pro někoho i vyšší pořizovací cena. Přidanou hodnotou může být skutečnost, že budete obouvat stejné boty, jako úspěšní olympionici při medailovém ceremoniálu v Tokyu. A navíc budete ve svém okolí pravděpodobně jediní s botou vyrobenou 3D tiskem.

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa