Úvod VybaveníBěháníBěžecké boty Novinky ze světa běhu, na které se můžete těšit v příští sezóně 2022

Novinky ze světa běhu, na které se můžete těšit v příští sezóně 2022

od Vít Kněžínek

Specialista na běžeckou obuv Vítek Kněžínek přináší novinky. Na fotografie a ceny si ještě budeme muset počkat, ale přesto už víme, co v brzké době sjede z továrních pásů a co budeme moct v příštím roce nazout na své nohy. Přivítat nově do trailového světa budeme moct značku Scarpa, ale těšit se můžete i na další nové modely zaběhnutých značek.

Pandemie a s ní spojená omezení výrobních kapacit továren, nedostatek surovin, přetížená námořní doprava… Komplikací, které trápí celosvětový průmysl, výrobu běžeckého vybavení nevyjímaje, je celá řada. Minimálně na nějakou dobu tak musíme zapomenout na obvyklý řád věcí s pevně danými termíny doručování zboží na trh. Jinými slovy – klasický sezónní rytmus zima – léto přestává existovat a nové věci se k nám, běžcům, dostávají, jak to zrovna vyjde. I přesto se ale dá najít pár zajímavostí, na které se můžeme (s největší pravděpodobností) těšit v blízké budoucnosti.

Karbon táhne i nadále

O tom, že karbonové běžecké boty se začínají objevovat i v trailové úpravě už jsme psali. Hned několik plánovaných novinek potvrzuje, že výrobci berou tenhle trend opravdu vážně. Zároveň se množí zpětná vazba uživatelů prvních dostupných variant, kteří si obvykle tento typ bot nemohou vynachválit.

Kromě značek The North Face (Vectiv Flight Pro – recenze), Craft (CTM Ultra Carbon – recenze, a v příštím roce i CTM Ultra Carbon Trail) a Saucony (Endorphin Elite Trail) se do trailu nově chystá i italská Scarpa s modelem Golden Gate Kima RT. Tato novinka je určena do kamenitého technického terénu a její hlavní předností má být stabilita a ochrana chodidla před ostrými šutry. Hmotnost je 290 gramů, cenovka 179 $ a mezipodešev pracuje s dvojí tvrdostí tlumicí pěny. Proslýchá se také něco o závodní botě od Salomonu s vyztuženým plátem, ale podrobnosti o tomto projektu nám zatím nejsou známy.

Tajemné Nike

Kromě Scarpy a Salomonu jsou tu i jiní hráči, kteří si nenechají nic utéct. Na závodě Western States 100 byl k vidění i doposud neznámý model Nike. Zcela jistě se jednalo o novou trailovou botu postavenou na tlumení ZoomX (totožná pěna jako u Vaporfly, Alphafly a několika dalších modelů). Zda byl přítomen i karbonový plát, není možné zjistit, ale dá se očekávat, že Nike v tomto směru neponechá nic náhodě a přispěje do rozrůstající se trailové kolekce s karbonovým závodním speciálem.

Ultralehké závodky na krátké tratě

Druhou větví karbonového vývoje jsou boty, kterým se říká “racing flat” a které donedávna ztělesňovaly ideální představy o závodní botě. Ultralehké s nízkou vrstvou tlumení, očesané od všech zbytečných prvků (proto flat v názvu). Adidas se chystá přijít s modelem Takumi Sen 8 a jeho hlavní rival Nike pak s novinkou Streak Fly. Obě boty stojí na nízké vrstvě extrémně energetické pěny (Lightstrike Pro, resp. ZoomX) a uvnitř mezipodešve je zakomponován zakřivený karbonový plát. Určení těchto bot je na kratší tratě okolo deseti kilometrů, kde by díky kombinaci dynamiky (karbon + pěna) a nízké hmotnosti měly poskytovat výhodu oproti klasickým karbonovým závodkám, které jsou všechny do jedné navrženy pro potřeby maratonu.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky