Diety roku: Vysoký krevní tlak? Pomůže stravovací režim DASH

Foto: Polina Tankilevitch, Pexels

Za dietou DASH stojí vědci a zařadila se také mezi žebříček diet, jež patřily mezi ty světově nejúspěšnější za uplynulý rok, o kterých informoval Magazín U.S. News & World Report. Pomáhá snížit krevní tlak. Zeptali jsme se na názor nutriční specialistky Kristýny Báčové.

Středomořská, Flexitariánská a DASH dieta si našly množství příznivců mezi odborníky, jejich pacienty, klienty i celebritami. Je jim společný komplexní zdravý přístup k jídelníčku, možnost přizpůsobit si ho svým konkrétním potřebám, i to, že nenastolují striktní pravidla. Spousta zeleniny, ovoce, ryb ale i vybrané lahůdky ze Středomoří a s lehce orientální příchutí – to jsou tři nejlepší diety, které příští rok budete chtít držet. Podívali jsme se na ně podrobněji. V miniseriálu jsme již psali o středomořské dietě a flexitariánské dietě. Dnes ho uzavřeme povídáním o DASH dietě. Co na ni říká nutriční specialistka Kristýna Báčová, DiS.? Co se jí líbí, co by udělala jinak, a na co si máme dát pozor?

Dieta DASH

Za názvem diety se skrývá zkratka pro Dietary Approaches to Stop Hypertension a jde o stravovací plán určený primárně ke snížení krevního tlaku. Za pravidly diety stojí vědci z amerického The National Heart, Blood, and Lung Institute, kteří staví na dlouhodobé zkušenosti, že krevní tlak snižuje strava dodržující tři základní pilíře: minimální obsah nasycených tuků, cholesterolu a soli. Především na tu bychom si měli dát pozor – v České republice solíme statisticky až třikrát více, než je doporučováno.

Zásady DASH diety: Základem je vyvážená strava s vyšším obsahem čerstvého ovoce a zeleniny – a to klidně ve formě džusu nebo smoothie ke snídani nebo svačině. Mléčné výrobky by měly být nízkotučné (tedy s nízkým obsahem nasycených mastných kyselin), a pokud konzumujeme tuky, měly by být ze skupiny nenasycených (ořechy, rostlinné oleje). Dieta staví také na libovém, netučném masu (ideálně drůbežím a rybím) a celozrnných obilovinách (ovesná kaše, neslazené cereálie apod.)

Co nepatří do diety DASH? Podle studie, jejíž závěry shrnuje třeba tento článek od autorů z kliniky Mayo, má na krevní tlak významný vliv příjem sodíku. Autoři doporučují jeho denní příjem snížit minimálně na 2,3 mg, nebo ještě méně. To znamená omezit solení a konzumaci přesolených produktů (uzenin, slaného pečiva, polotovarů a fast-foodu). Dále DASH dieta nedoporučuje konzumovat pokrmy s vysokým podílem nasycených tuků (tučné a červené maso, smažené produkty, tučné sýry, máslo) a také potraviny s vysokým obsahem cukrů – především různé sladkosti.

Pro koho je vhodná? Dieta DASH byla vytvořena speciálně pro lidi s vysokým tlakem, ale také jako prevence hypertenze. Jelikož příčinou vysokého tlaku je často konzumace tučných jídel, jejich omezení vede také k přirozenému hubnutí. Dieta je vhodná pro všechny, kteří chtějí najet na zdravý životní styl, případně se zbavit nadváhy a zároveň si chtějí pohlídat krevní tlak – ať už v rámci snížení hypertenze, nebo „jen“ preventivně, na základě rodinné anamnézy.

Proč je oblíbená? Vysoký krevní tlak je spolu s vysokou hladinou LDL cholesterolu a nadváhou hlavní příčinou kardiovaskulárních onemocnění, jednoho z klíčových zdravotních problémů „prvního světa“. Základ tohoto problému přitom tkví ve stravě i faktu, že se díky nedostatku času často vrháme do spárů „rychlého jídla“, o němž si často nechceme přiznat, co obsahuje. Mít neustále na paměti obsah nasycených tuků, cholesterolu a soli nám ale přitom může snadno pomoci i při výběru bistra, do kterého půjdeme na oběd.

Dieta DASH pohledem odbornice
„DASH vnímám jako další z ‚oněch diet‘. Nelíbí se mi nízkotučné mléčné potraviny a ani to, že je doporučováno popíjet šťávy z ovoce a zeleniny. Tím myslím hlavně teď v zimním období, kdy přirozeně pociťujeme větší hlad. Co když to někdo pojme tak, že vypije jeden litr lisovaného ovoce? Nepomůže to váze a ani vysokému krevnímu tlaku. V zimním období je vhodnější varianta například teplé zeleninové polévky,“ doporučuje Kristýna Báčová.
Pozastavuje se i nad omezením soli – to by nemělo znamenat, že se budeme nutit do mdlých jídel bez chuti. „První krok by měl být sůl jednoduše kompletně omezit a začít experimentovat více s kořením nebo potravinami, které dodávají jídlu aromatickou chuť bez nutnosti přisolování pokrmu. Ráda používám cibuli, česnek, pórek, kopr, křen, pepř, celer, papriku, kmín, libeček, majoránku, bazalku, petržel, tymián, řeřichu a můj oblíbený koriandr,“ doporučuje odbornice.
Zeptali jsme se Kristýny i na její osobní tip v případě, že chceme snížit vyšší krevní tlak, nebo jíst tak, abychom jeho zvýšení co nejlépe předcházeli: „Doporučuji omezení kofeinu, kvalitní spánek a prevenci stresu. Z potravin bych pak doporučila česnek, cibuli, červenou řepu, okurku, grep nebo domácí jablka. Chybět by neměl pravidelný přirozený pohyb.“

Podobné příspěvky

Cukry, tuky, bílkoviny. Pochopte svoje tělo a zhubněte

Proteiny nejsou jen pro svalovce. Pomohou vám i s hubnutím

Nežer a cvič! 4 největší mýty o hubnutí, na které jsme si posvítili