Jak nepřijít o jízdní kolo: Alarmy, zámky, nejlepší pojištění a služby proti krádeži

Foto: Magdaléna Ondrášová

Kolo. Pro mnohé z nás nejen dopravní prostředek nebo sportovní náčiní, ale součást životního stylu a spolehlivý parťák pro volný čas, na kterého nedáme dopustit. Dnes kolo slaví svůj světový den a my si proto společně s pojišťovnou Kooperativa se podíváme na to, jak své kolo nejlépe pojistit, jak zamezit krádeži, i jak udělat maximum pro jeho nalezení.

Pravidelný servis, kontrola duší, čištění a promazávání řetězu…to je součást rutiny každého cyklisty a „pojistka“ spolehlivosti našeho karbonového (nebo hliníkového) sportovního parťáka v italských průsmycích i na cestách českými luhy a háji. A my věříme, že ji nezanedbáváte. Pamatujete ale i na tu skutečnou pojistku? Vašemu kolu nehrozí jen krádež ze sklepa, ale i poškození při nehodě nebo vlastním zaviněním. A i takové události může pojištění krýt – a navíc v plné výši. 

Již základní pojištění domácnosti kryje i škody způsobené na sportovním vybavení umístěném například ve sklepě. Speciální připojištění sportovního vybavení, které nabízí nadstandardní služby lidem, kteří žijí aktivně a vlastní dražší sportovní vybavení, pak nabízí v ČR jen několik pojišťoven. Svým rozsahem unikátní je pak pojištění sportovního vybavení FIT od pojišťovny Kooperativa.

Pojištění domácnosti: Lepší než nic, ale stačit nemusí

Pojištění domácnosti je jistota, díky které při krádeži a dalších domácích nehodách neodejdeme s prázdnou. Když si ho však sjednáváte, vždy si pečlivě ověřte, zda a jak se vztahuje i na sportovní vybavení, jako je právě kolo či lyže, umístěné mimo byt – např. ve sklepní kóji nebo společné kočárkárně. V tomto ohledu můžete u některých pojišťoven narazit.  

Pojištění domácnosti od Kooperativy s těmito potřebami počítá. Již v základním rozsahu jsou kryty i škody, které vzniknou při používání jízdního kola mimo vaši domácnost – tedy třeba v případě krádeže řádně uzamčeného kola či nehody, při níž dojde k nárazu jiného dopravního prostředku. Pozor ale, v rámci pojištění domácnosti platí pro škody vzniklé mimo byt omezující limit plnění. Ten sice lze individuálně navýšit, nicméně pokud jste vlastníky nákladnějšího vybavení, je na místě se poohlédnout po speciálním připojištění sportovní výbavy.

Tip: Pokud ukládáte kolo nebo jiné sportovní vybavení v garáži nebo jiném objektu mimo vaše bydliště, pojištění domácnosti se na ně nevztahuje. V takovém případě je vhodné si garáž nebo jiný objekt a věci v něm uložené připojistit samostatně.

Proč sáhnout po připojištění sportovního vybavení

Tomáš Reitermann z Kooperativy vysvětluje, jak funguje pojistné plnění v případě pojištění domácnosti: „Sportovní výbava, uložená ve sklepní kóji, je pojištěna do výše 20 % z pojistné částky domácnosti (u bytového domu), respektive do 25 % (v nebytovém prostoru u rodinného domu). V případě uložení ve společné kočárkárně je to do 10 %. Pokud tedy máte pojistnou částku pro domácnost nastavenou např. na 500 000 korun, získáte v případě odcizení ze sklepní kóje v bytovém domě maximálně 100 000 Kč, v kočárkárně pak 50 000 Kč.“

To pro některé z nás nemusí být dostatečné – stačí si vzpomenout, kolik stálo naše silniční kolo. A pokud ho ukradnou, je jen malá šance, že se nám vrátí. A budeme si muset pořídit nové, které bude kvůli inflaci patrně dražší než to předchozí. A započítat musíme i jistou „psychickou újmu“ – přiznejme si, že ke svému kolu míváme často nadstandardní vztah a navíc, úplně stejné už těžko seženeme… 

Pojištění kola kryje i pád ze střechy auta

Největší výhodou speciálního připojištění sportovní výbavy je možnost stanovení horní hranice plnění podle potřeb klienta. „Pokud má např. kola za 130 000 Kč, pojistí si je v rámci našeho Pojištění sportovní výbavy FIT na tuto částku. V případě krádeže kol ze sklepní kóje, garáže nebo kočárkárny pak hradíme do částky 130 000 Kč. To pochopitelně platí za podmínky splnění minimálního předepsaného způsobu zabezpečení.“ vysvětluje Tomáš Reitermann z Kooperativy. Nemusíte tedy řešit, kde přesně kolo necháváte, pro jeho obvyklé ukládání si přitom můžete navíc určit místa pojištění na dvou různých adresách, nebo na jaké hrozby se pojištění vztahuje. Komplexní pojištění FIT kryje například i škody způsobené nezjištěným vandalem nebo zásahem přírodních živlů – tedy např. při vytopení sklepů.

Mezi další výhody patří, že vaše náčiní je pojištěno i pro případ škod způsobených nehodou při amatérském sportování, při krátkodobém odložení na místě k tomu určeném nebo obvyklém (například před nákupním nebo stravovacím zařízením) nebo pokud ho zanecháte na dovolené v hotelu, penzionu nebo v jiném ubytovacím zařízení, ale také při manipulaci nebo převozu. (Patří sem i v titulku již nastíněná noční můra všech cyklistů – pád či krádež kol z nosiče na automobilu.) Toto pojištění se navíc vztahuje i na zapůjčenou nebo pronajatou sportovní výbavu. Územní platnost pojištění FIT je celý svět. U jiných pojišťoven si toto rozhodně ověřte.

Tip: Co když na kole způsobím nějaký karambol? Do něčeho narazím, něco kolem shodím a rozbiju, nebo se střetnu s osobou, která utrpí zranění? V takovém případě se hodí pojištění odpovědnosti, které funguje jako takové „povinné ručení“ pro osobu. To od Kooperativy platí v rámci pojištění FIT po celém světě a vztahuje se automaticky i na nehody, způsobené vašimi dětmi nebo zvířaty.

Kolo zamykejte i „na tu chvilku“

Co když kolo opřu před restaurací nebo o sloup při vykládání dalších věcí z auta a někdo mi na něm doslova před očima odjede? „Jednalo by se o tzv. prostou krádež a ta pojištěna není. Pokud by se však jednalo o loupežné přepadení, tedy vydání věci pod pohrůžkou násilí či přímém ohrožení na zdraví nebo životě (pachatel např. vytáhne nůž či jinou zbraň), tak by se o likvidní událost jednalo. Samozřejmě je nutné takovou událost bez zbytečného odkladu nahlásit policii,“ vysvětluje Tomáš Reitermann z Kooperativy. Kolo tedy nezapomínejte zamykat, i když sedíte pár metrů od něj – v takovém případě postačí i „kapesní“ kabelový zámek (např. Hiplok Z Lok, Abus Kombiloop nebo AXA Roll Retractable).

S kolem do zahraničí bezpečně

Při sjednávání jakéhokoli pojištění si ověřte, zda platí i v zahraničí. Pokud ano, můžete pak ušetřit na cestovním pojištění, při jehož sjednávání už nemusíte připojišťovat navíc sportovní výbavu. Ověřte si také, do jaké částky a na jaké události je sportovní výbava v rámci cestovního pojištění kryta.

Třeba cestovní pojištění KOLUMBUS od Kooperativy nabízí i pojištění sportovního vybavení v zahraničí. Oceníte ho, pokud budete na dovolené provozovat sportovní aktivity, a v důsledku pojistné události bude vaše sportovní vybavení zničeno nebo odcizeno. Pojištění navíc kryje i zapůjčení náhradního sportovního vybavení a také škodu na pronajatém sportovním vybavení. I když se vám tedy na dovolené přihodí nepříjemnost, nemusíte slevovat ze svých cílů a můžete dál jet v balíku s ostatními.

Tip: Pokud se chystáte na „tour“ třeba na Kanáry nebo Mallorku, přečtěte si podrobný článek o cestování s kolem v letadle. A pozor, za poškození v rámci přepravy je odpovědný dopravce. Může tedy stát za zvážení, zda nebude pohodlnější si kolo zapůjčit až na místě.

Asistence pro kolo? Žádný problém

Pojištění asistence je něco, s čím jsme se všichni seznámili při pojištění automobilu. Dokáže vytrhnout trn z paty, když někde zůstaneme „viset“ a ušetří nám spoustu starostí. A stejný „luxus“ si můžeme dopřát i na cyklistické vyjížďce. Cykloasistenci nabízí Kooperativa pro své klienty zdarma jako součást vyšší varianty pojištění domácnosti či nemovitosti, které nesou název KOMFORT. Není to žádná „snobárna“, ale možnost, kterou můžete využít v případě defektu kola či menšího úrazu a výrazně tak napravit dojem z pokaženého výletu. 

Součástí unikátní cykloasistence od Kooperativy je příjezd technika a vyřešení defektu, jako je třeba prasklý řetěz nebo třeba píchlá duše. Taková služba zdarma je neocenitelná, jste-li milovníky cestování na kole a nechcete nebo nemůžete se vrátit domů. V případě nutnosti větší opravy kola je zajištěna cesta do servisu či do jiného místa podle potřeby klienta (stejně tak pokud vám menší zranění brání pokračovat v jízdě), pojišťovna vám zprostředkuje dopravu i s kolem do 50 km od místa asistenčního zásahu.  

Technické lahůdky: Alarm i návrat ztraceného kola

Když už se „to“ stane a vaše kolo zmizí, s dobrým pojištěním sportovní výbavy máte jistotu, že nepřijdete zkrátka a dostanete peníze na nové kolo. Možná to ale nebudete chtít tak snadno vzdát. V takovém případě je vhodné být připraven dopředu a upravit kolo tak, aby bylo co nejméně vhodné pro ukradení, nebo aby jeho nalezení bylo snadnější. 

První možností je alarm. Zloděj přece jen nečeká, že právě kradené kolo spustí povyk, který se bude rozléhat po celém domě. Možností je buď nastálo připevněný alarm na rámu kola (např. Abus Alarmbox) nebo zámek s alarmem (třeba M-Style Basic, který se připevňuje na kotoučovou brzdu kola a inspiroval se zámkem na motocykly). 

Další možností, která je dražší, ale kombinuje výhody výše zmíněných, je chytrý zámek Pealock. Tento šikovný český vynález snadno sbalíte do kapsy dresu a kdykoli na kolo snadno připevníte.  Zámek je vybaven pohybovým senzorem, integrovaným alarmem a odesílá oznámení přímo do vašeho mobilního telefonu prostřednictvím technologie Bluetooth, ale i na větší vzdálenost – pomocí GSM režimu díky integrované SIM vás upozorní formou telefonního hovoru. Podobně funguje i GPS lokátor Invoxia Bike Tracker, který se navíc „tváří“ jako obyčejná zadní odrazka.

UV nátěr a další „otisky prstů“ pro vaše kolo

Výrobní číslo nebo specifické prvky (třeba unikátní barva rámu či doplňků) mohou nález kola usnadnit. Ještě lepší je ale opatřit ho speciálními identifikačními prvky. Víceprvkový přístup k identifikaci (nejen) jízdních kol nabízí třeba společnost DATATAG, která kombinuje neviditelný UV nátěr, viditelná ID čísla a tzv. mikrotečky, aplikované na různé povrchy a součásti kola, takže je prakticky nemožné, aby je pachatelé našli a všechny odstranili. Vaše kolo se tak stane unikátním a vždy identifikovatelným. Služba funguje ve spolupráci s ministerstvem vnitra a součástí sítě spolupráce jsou útvary státní a městské policie u nás i v zahraničí.

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Bikefitting je i pro „hobíky“: Přestanete se hrbit a začnete jezdit skutečně pro radost

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa