Na ultratrailový běžecký závod do zahraničí vás nepojistí. Nebo ano?

Foto: RUN 4 FFWPU, Pexels

Kladete si otázku, zda jste svým cestovním pojištěním dostatečně krytí, pokud jedete běhat do zahraničí? Nejste jediní, zeptali jsme se proto u odborníků.

V dubnu jsme publikovali článek Dovolená na kole, ferratě i na vodě: Jak se vyznat v cestovním pojištění, abyste pak nebyli překvapení, který osvětlil, co je vysokohorská turistika, jak se pojistit na různé sporty, a hlavně jsme odhalili vychytávky, které některé pojišťovny nabízejí a nejsou vůbec k zahození.

V rámci diskuze pod tímto článkem nás zaujal komentář čtenáře: „Bez pojištění ani náhodou. A k tomu dotaz, u koho se pojišťujete na organizovaný ultratrail? Zjistil jsem, že Axa má „ultratrail“ v nepojistitelných sportech bez ohledu na parametry závodu.“

Podle pojistných podmínek pojišťovny Kooperativa jsme například zjistili, že ani tam není na první pohled zřejmé, zda se na ultratrailový závod pojistíte, a proto jsme se spojili s přímo s jejich odbornicí paní Štefánií Nekovaříkovou z Odboru cestovního pojištění, která nám pomohla do tématu vnést světlo.

Základní, aktivní, organizovaný

Zásadní pro nás je znát dělení sportů v rámci pojištění cest do zahraničí a zjistit si, zda je „náš“ druh sportu v pojistných podmínkách jmenovaný. Je dobré si to vysvětlit i proto, abychom mohli aplikovat informace z článku i mimo běhání. Jde o sporty:

Základní: z podstaty asi tušíte, že jde o výchozí pojištění, které je primárně při sjednávání zaškrtnuté a oznamuje, že v rámci vaší cesty se počítá s tím, že se budete rekreačně hýbat. Například si půjdete na dovolené zaplavat, zahrát plážový volejbal, zajezdit na kole. Celý výčet sportů je v pojistných podmínkách.

Aktivní: při překliknutí na toto políčko se pojistíte na rizikovější sport, jako je canyoning, ale můžeme si to uvést lépe na příkladu cyklistiky z výše uvedeného základního pojištění – „Aktivním sportem“ se pojistíte i na rizikovější biketrial, bikros a cyklokros. Dostáváte se tím také na vyšší sazbu. Celý výčet sportů je v pojistných podmínkách.

Organizované: tohle je kolonka, která nás zajímá především. Jde o soustředění a závody na amatérské i profesionální úrovni a spadají sem všechny sporty, které najdete ve výčtu Základních a Aktivních.

Co ale dělat, jestliže v Základních a Aktivních nenajdeme jmenované běhání, ultraběhání, natož ultratrail, což se mi právě u Kooperativy stalo? „Mám-li to shrnout jednoduše, Základní, Aktivní, popřípadě Organizovaný sport sjednáte on-line, tam jsou sazby pevně dané, aniž byste potřebovali pomoc obchodníka. Ale pokud budete sjednávat sport mimo tento výčet, spadáte do kategorie Extrémní sport, kdy je potřeba zajít na pobočku a požádat o individuální nabídku,“ říká odbornice s tím, že se nemusíte obávat zdlouhavého procesu, neboť obchodník se neprodleně spojí s ředitelstvím a individuální nabídku vám vytvoří dle rizikovosti daného sportu.

Znamená to pro nás běžce dobrou i špatnou zprávu. Pojistit se lze, ale pokud vám kamarád např. v sobotu přenechá startovné na nedělní závod v ultratrailu do Rakouska, nepojistíte se (nestihnete to), protože to nejde on-line. Na cestování po Rakousku ano, ale nikoliv na tento závod. 

Ať už je váš organizovaný sport vyhodnocen vyšší či nižší sazbou, dobrá zpráva je, že Kooperativa nabízí takové připojištění pouze na daný den závodu v rámci klasického cestovního pojištění, což jsem si v nedávné době ověřila při sjednávání pojištění pro syna na turnaj ve florbalu na Slovensku. (Florbal je ale ve výčtu Základních sportů a tím spadá i do Organizovaných, takže jsem tak mohla učinit on-line a nepotřebovala žádat obchodníka o sazbu.)

Proč je to tak komplikované v době, kdy běhá „každý“?

„Může se stát, že nějaký v pojistných podmínkách nevyjmenovaný sport spadne svým charakterem do Aktivních, ale tím, že se sporty neustále rozšiřují, tak nedokážeme úpravou pojistných podmínek tak rychle reagovat na vývoj na trhu,“ říká Štefánie Nekovaříková. Neznamená to tedy nutně, že za něj budeme platit automaticky více, ale pouze to, že je třeba posouzení rizikovosti odborníkem. 

Jde třeba nejen o maraton, ale i orientační běh, překážkový (Spartan), ultra, horský… „Překážkový závod už není běžná sportovní činnost, svým charakterem spadá do extrémního sportu s vyšší sazbou. Běžná sazba za Aktivní sport je 40 korun za den, za překážkový běh by to již byl minimálně dvojnásobek, 80 korun za den. Například parašutismus nebo skialpinismus ale pojišťujeme sazbou 250 korun za den,“ podtrhává důležitost posouzení rizikovosti Nekovaříková.

Jak se jednoduše pojistit na běh a závod v zahraničí

Shrneme-li si to, pokud jedu do zahraničí na běžecký závod a chci se pojistit, například v rámci pojišťovny Kooperativa je potřeba zajít na pobočku. 

Co když jedu na dovolenou s rodinou a chystám se tam jen tak vyběhnout do hor, kam tato činnost spadá? “Pokud budete provozovat vysokohorskou turistiku nebo treking do 5 000 metrů nad mořem, je to Aktivní sport. Zda klient pouze šel nebo popoběhl, nebudeme rozlišovat, ani to nemáme šanci nijak prokázat. Pokud to nebude organizovaný sport a klient se rozhodne kus cesty popoběhnout, tak je to z mého pohledu stále vysokohorská turistika,“ objasňuje odbornice z Odboru cestovního pojištění s tím, že se ale musíte „pohybovat“ po značených a pro veřejnost otevřených cestách a stezkách.

V neposlední řadě je třeba připomenout, že kvalitní pojištění léčebných výloh nebo úrazové pojištění své osoby není vše. Měli byste také myslet na svá zavazadla, pojištění zpoždění letu a podobně, ale především odpovědnost za způsobené škody na majetku či zdraví jiných osob.

Podobné příspěvky

„Myslím, že Roubaix je jako Hunger Games“, příběh o tom, jak Cyrus Monk přežil Peklo severu a dojel poslední

Rozbalte si vánoční dárky od Xiaomi. K tabletu dostanete klávesnici zdarma!

Optimální zdroj energie a hydratace pro vytrvalostní závody – fruktóza 2:1 a minerály v organických nebo ionizovaných formách

1 komentář

Jirka 6. 9. 2022 - 21:26
Myslím, že stačí být členem Alpenverein a je po starostech...
Add Comment