Na dovolenou v obytňáku: Postačí řidičák skupiny B? A jak nejlépe pojistit auto i sportovní vybavení v něm?

Foto: Miloš Štáfek

Cestování autem znamená nejen svobodu, spoustu zážitků a takřka neomezené možnosti mobility, ale také odpovědnost. Je cestování obytným autem udržitelné, proč si s sebou brát na dovolenou kolo a jak se pojistit, abychom si cestu užili bez starostí?

Od 16. do 22. září probíhá Evropský týden mobility, který upozorňuje na možnosti a pestrost dopravy, která se dnešnímu člověku nabízí, ale také na její úskalí. Kromě ekologických dopadů se často poukazuje také na hustotu provozu a bezpečnost. A právě na tu si teď společně s odborníky z Kooperativy „posvítíme“ – nejen proto, že doba dovolených ještě neskončila, ale také proto, že mnozí z nás už se pomalu připravují na tu další, letní.

Na dovolenou autem: Je to udržitelné?

Cestování obytným vozem nebo dodávkou nabylo na popularitě v období covidu, kdy obytňák představoval často jedinou možnost, jak někam vyrazit a přespat – víceméně nezávisle na opatřeních. Letos to (snad) na výrazná omezení nevypadá. Svoboda, kterou cestování obytným vozem přináší, nám ale stále přinese radost i výhody – třeba v tom smyslu, že můžeme na cestu přibrat více lidí a více věcí a výrazně ušetřit.

Přestože je cesta autem řazena mezi způsoby dopravy s nejvyšší uhlíkovou stopou, můžeme svůj dopad na životní prostředí poměrně výrazně snížit alespoň tím, že vyrazíme ve větší skupině (s kamarády nebo rodinou) v jednom voze. Pokud je v něm (nebo na něm) dostatek prostoru a vezmeme s sebou kola, kromě aktivního pohybu si pojistíme i nižší uhlíkovou stopu v destinaci.

Bezpečná cesta obytným vozem

Pokud vyrážíte na dovolenou dodávkou nebo obytňákem, pamatujte na to, že auto se zároveň stává vaším dočasným domovem a bezpečným útočištěm. Pokud se s vozidlem něco stane, může vám dobré pojištění zajistit náhradní ubytování i cestu domů jiným dopravním prostředkem. Zjistěte si včas, jaké krytí nabízí vaše pojišťovna. „Kooperativa nabízí k cestovnímu pojištění asistenční službu HOLIDAY, která se ovšem vztahuje na osobní nebo užitkový automobil do 3 500 kg, s nejvýše 9 místy pro přepravu osob včetně řidiče, což nemusí všechny obytné vozy splňovat, proto pozor zejména na hmotnost,“ říká mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Pokud na dovolenou jezdíte pravidelně vlastním vozem, zvažte havarijní pojištění s rozšířenou asistencí. Nebudete pak muset sjednávat před každou cestou zvláštní pojištění a vyrazíte bez obav i na narychlo naplánovanou dovolenou: „V rámci našich asistenčních služeb MAX či MAX+  klient ocení, že má odtah vozidla do ČR bez limitu, repatriaci do ČR v případě úrazu, nemoci, úmrtí či poskytnutí náhradního osobního vozidla v případě odcizení vozidla a podobně,“ doplňuje Káňa.

Tip: Před cestou si zkontrolujte také limit plnění na povinném ručení, případně sjednejte vyšší, protože škody se v zahraničí mohou vyšplhat do astronomických sum – podobně jako to bývá v případě úrazu a následných léčebných výloh.

Co je v autě, to se počítá…

…a také by se to mělo pojistit. Je jedno, zda vyrážíte na dovolenou osobním automobilem nebo obytným vozem – věci, které si vezete s sebou, jsou klasifikovány jako zavazadla. Obytný vůz může být problematický v tom, že zloděje láká příslibem zajímavého obsahu více než osobák. Dbejte proto na pečlivé zamykání a také alarm, který pachatele odradí. V autě nenechávejte nic viditelně na očích a snažte se případnému pachateli nedávat najevo, že uvnitř může být drahé vybavení (třeba samolepkami na karoserii, které zobrazují, jaké všechny sporty děláte).

A protože na dovolenou většinou vozíme i drahé vybavení, nezapomeňte na pojištění. Jak na to? Milan Káňa radí: „Při sjednání cestovního pojištění lze sjednat také připojištění zavazadel, které se bude vztahovat na věci, které si vzal pojištěný s sebou. U nás to nabízíme v rámci balíčku UZO – úraz, zavazadla a odpovědnost.“ Předmětem takového pojištění jsou zavazadla, věci osobní potřeby, ale i třeba sportovní výbava. Důležité je i pojištění odpovědnosti pro krytí škod, které způsobíte někomu dalšímu.

Tip: Pokud vyrážíte s jízdním kolem (nejen) letadlem, přečtěte si tento článek se spoustou tipů. Pokud vezete drahé sportovní vybavení, připravili jsme pro vás tento přehled, jaké pojištění vybrat.

Cesta karavanem: Jak je to s řidičákem?

Pokud si půjčujete obytnou dodávku nebo auto s nástavbou (ať už z půjčovny nebo od kamaráda) a hmotnost tohoto vozu nepřevyšuje 3,5 tuny, můžete s klidem vyrazit s řidičským průkazem skupiny B (tedy na osobní automobil). Věděli jste ale, že „béčko“ vám postačí i na některé karavany? V závislosti na tom, jakým autem karavan potáhnete, máte dvě možnosti:

  • Auto s maximální hmotností 3,5 tuny a přívěs s hmotností, nepřesahující 750 kg: Můžete řídit s řidičákem skupiny B, pokud hmotnost celé sestavy nepřekročí 4 250 kg.
  • Auto s maximální hmotností 3,5 tuny a přívěs s hmotností, která přesahuje 750 kg: Můžete řídit s řidičákem skupiny B, pokud se hmotnost celé sestavy vejde do 3 500 kg.

Z uvedených informací je tedy jasné, že karavan k zapůjčení je potřeba pečlivě vybírat. Při řízení vozidla či sestavy „nad limit“ jde o jízdu bez oprávnění. Za tu vám v zahraničí hrozí pokuty ve výši vyšších stovek až tisíc eur a také zákaz pokračování v jízdě. (Tedy i odstavení a doprava vozidla či přívěsu domů na vaše náklady.) V takovém případě se nelze spolehnout na pojistné plnění.

Tip: Pokud vás cestování obytným vozem či přívěsem nadchlo a chcete pokročit „o level výš“, zjistěte si, jaké oprávnění potřebujete – přehledné zpracování najdete třeba na Portálu řidiče. Přes zimu bude dostatek času se připravit.

Od koho si půjčit obytný vůz?

Jak můžeme vidět, cesta obytným vozem zdaleka neznamená jen „půjčit a jet“. Pokud si vozidlo půjčujete od kamaráda nebo známého, zkontrolujte si vždy tyto body: Zda má platnou STK a povinné ručení. Ideální je také sjednané havarijní pojištění. Dbát je třeba i na to, zda je zohledněno riziko v podobě způsobu užívání, mohl by pak vzniknout problém při případném plnění – tedy zda pojištění vozidla nepočítá jen s určitým způsobem užívání, na který se vaše cesta nemusí vztahovat

Co se týče půjčovny, tam by výrazný problém v tomto ohledu nastat neměl. Vždy si pečlivě projděte pojistné podmínky, které společnost nabízí. Většina půjčoven má sjednané havarijní pojištění, takže pak v případě nehody platí nájemce jen spoluúčast. Často lze připojistit kompletní plnění, tedy bez spoluúčasti. Napřed si ale zkontrolujte, zda takovou možnost nenabízí třeba vaše cestovní pojištění, ať zbytečně neplatíte dvakrát. „Spoluúčast je možné uhradit například z našeho pojištění občanské odpovědnosti, kde je limit na spoluúčast u havarijního pojištění u vozidla pronajatého od podnikatelského subjektu 20 000 Kč,“ doplňuje Milan Káňa.

Podobné příspěvky

„Myslím, že Roubaix je jako Hunger Games“, příběh o tom, jak Cyrus Monk přežil Peklo severu a dojel poslední

Rozbalte si vánoční dárky od Xiaomi. K tabletu dostanete klávesnici zdarma!

Optimální zdroj energie a hydratace pro vytrvalostní závody – fruktóza 2:1 a minerály v organických nebo ionizovaných formách