Chcete sportovat i ve vyšším věku? Tyhle hodinky jsou pro vás ideální

Foto: SHVETS production, Pexels

Při výběru sportovních hodinek pro starší a pokročilé vás budou zajímat parametry, které budoucímu majiteli usnadní práci, přinesou užitek a zvýší bezpečí při sportovních aktivitách. Chytré hodinky a náramky mohou být skvělým nástrojem nejen pro mladé aktivní sportovce, ale také spolehlivým společníkem pro seniory, kteří chtějí sledovat svoje zdraví, kondici a pohyb.

Uživatelská přívětivost jako základ

Svět nositelné elektroniky je tak trochu posedlý miniaturizací a výrobci se často snaží nacpat co nejvíce informací na co nejmenší prostor. Displeje hodinek mají stále vyšší rozlišení a jsou stále jemnější, ale také titěrnější a hůř čitelné pro lidi se slabším zrakem. Ne každý starší člověk má automaticky problémy s používáním dotykové obrazovky nebo čtením menších písem. Pokud však vy, nebo někdo, pro koho nakupujete, ano, zaměřte se při nákupu chytrých hodinek na zařízení s větší velikosti pouzder.

Větší pouzdra znamenají, že budete mít k dispozici více místa na obrazovce, což by v ideálním případě mělo snížit potřebu mžourat a v kombinaci s dotykovým displejem také více prostoru při klepání na obrazovku, abyste se omylem nedotkli nesprávných položek. Další úpravy, jako je zlepšení jasu a kontrastu mohou přispět k lepší čitelnosti a důležitá může být i možnost nastavit počet zobrazených položek, velikost a barva písma.

Pomoc v nouzi se hodí

Stejně jako v případě uživatelské přívětivosti, ne všichni senioři jsou ohroženi zakopnutím nebo pádem. Pády pro seniory mohou představovat výrazně vyšší riziko než pro mladší lidi. Zejména pro seniory, kteří žijí sami, nebo pro lidi, kteří rádi tráví čas sami na výletech, jsou detekce pádu a podpora nouzového kontaktu klíčovými funkcemi. Zpravidla se jedná o prémiové funkce, které ne vždy najdete u levnějších nebo jednodušších chytrých hodinek, ale stále větší počet výrobců na to myslí a je z čeho vybírat.

Nouzové funkce jsou často doplněny funkcí automatického vytáčení, která při zjištění pádu nebo zakopnutí okamžitě informuje uvedený nouzový kontakt. Aby nedocházelo k planým poplachům, některá automatická vytáčení disponují odloženým startem s tím, že uživatel má čas omezený čas nouzové volání zrušit.

Ohlídejte kompatibilitu s telefonem

Chytré hodinky se obvykle umějí propojit s vaším chytrým telefonem – abyste mohli přijímat oznámení z telefonu nebo si prohlížet údaje o kondici a zdravotním stavu. Až na specifické výjimky je možné propojit většinu chytrých hodinek s telefony od značky Apple i ty se systémem Android. V obojím případě je však třeba věnovat pozornost kompatibilním verzím operačního systému (OS), protože mnohé chytré hodinky nemusí fungovat se staršími verzemi OS.

Některé modely hodinek Samsung pak není možné propojit s telefony Apple vůbec a některé jejich pokročilé funkce je možné využít pouze s telefony Samsung. Podobně jsou na tom jsou hodinky Apple, které pro plnohodnotné využití propojíte pouze s telefony stejné značky. Při výběru hodinek si tedy raději dobře ověřte, že půjdou propojit s vašim telefonem a získáte veškeré benefity i statistiky.

Funkce, které můžete mít

V závislosti na vaší úrovni technických znalostí, dovedností a potřeb mohou chytré hodinky sahat od minimálního rozsahu chytrých funkcí až po takové, které jsou téměř zrcadlovou verzí tradičního chytrého telefonu. Dokonce i chytré hodinky, které nejsou navrženy jako náhrada za chytré telefony, obvykle nabízejí nějakou formu podpory komunikačních funkcí, jako jsou oznámení pro hovory, textové zprávy a upozornění z kalendáře.

Chytré sportovní hodinky by měly být přinejmenším schopny sledovat kroky a srdeční tep. Nenahrazují samozřejmě lékařskou péči, takže i když poskytují obecné vodítko pro měření srdečního tepu a dalších zdravotních ukazatelů, nevynechávejte návštěvu lékaře jen proto, že vám chytré hodinky říkají, že váš srdeční tep je v normě. Každopádně u moderních chytrých hodinek můžete najít i velmi pokročilé zdravotní funkce, jako je měření krevního tlaku, EKG a variability srdečního tepu. Většina modelů také nabízí monitoring spánku a alarm abnormálního srdečního tepu v průběhu spánku i v bdělém stavu.

Výdrž baterie

V závislosti na požadovaných funkcích a na tom, jak často je používáte, se může výdrž baterie u jednotlivých chytrých hodinek značně lišit. Obecně platí, že komplikovanější chytré funkce a měření pomocí GPS mají tendenci vybíjet baterii rychleji. Na trhu tak najdeme hodinky s výdrží od sotva jednoho dne až po dva měsíce.

Pokud vám záleží na výdrži baterie, hledejte hodinky, které nabízejí více režimů spotřeby energie a možností nastavení aktivace jednotlivých funkcí jen v okamžiku, kdy je potřebujete. To pomůže prodloužit výdrž baterie a zajistí, že většinu času nestrávíte čekáním na nabití hodinek. U některých chytrých náramků stále můžete najít klasické knoflíkové baterie místo zabudovaných akumulátorů. Dlouhá výdrž a snadná výměna mohou být pro někoho lepší volbou, než neustálé připojování hodinek na nabíječku.

Samsung Galaxy Watch 4

Spolehlivé hodinky od společnosti Samsung s řadou zdravotních a bezpečnostních funkcí. Nejlépe fungují s telefony od stejné společnosti a poskytnou vám informace o srdečním tepu, úrovni kyslíku v krvi, umí změřit EKG a krevní tlak a také tělesnou kompozici. Můžete tak hlídat poměr svalů a tuku v těle a sledovat zdraví svého srdce.

Galaxy Watch 4 mají samozřejmě i pokročilé sledování aktivit a sportovních disciplín, takže s nimi můžete směle vyrazit na kolo, pěší túru nebo běžecký trénink. Zároveň vypadají docela elegantně a můžete je tak nosit při různých příležitostech. Zobrazené údaje můžete měnit a nastavovat, takže nebudete mít problém s čitelností. A v neposlední řadě mají Samsung Galaxy Watch 4 také bezpečnostní funkce, které dokáží detekovat pád a při propojení s telefonem mohou automaticky přivolat pomoc. Samsung nedávno vydal novou verzi Galaxy Watch 5 (naši recenzi najdete tady) a tak je možné předchozí model Galaxy Watch 4 sehnat za velmi přijatelnou cenu. Výdrž baterie je u modelu Galaxy Watch 4 pohybuje kolem 40 hodin a nabíjet tak budete zhruba jednou za 2 dny v závislosti na používání. Podrobnější test Galaxy Watch 4 si můžete přečíst v našem článku.

Garmin Venu Sq 2

Druhé pokračování úspěšného, obdélníkového modelu od Garminu (recenzi jsme psali zde) nabízí dobrou uživatelskou přívětivost a hromadu funkcí, které byste hledali spíše u vrcholných modelů. Displej je dobře čitelný, jemný a můžete si přizpůsobit jeho vzhled i údaje, které bude zobrazovat. Výdrž baterie se při běžném používání pohybuje kolem 11 až 12 dní. U Venu Sq 2 najdete také přesné měření srdečního tepu a dalších zdravotních parametrů. Nabízí dokonce funkci Snímek zdravotního stavu, která během dvouminutového měření zjistí srdeční tep, okysličení krve, úroveň stresu a další hodnoty. Podobně můžete sledovat i kvalitu spánku, kterou umí Venu Sq 2 změřit, a to včetně jednotlivých spánkových fází.

O přesný záznam trasy vašich aktivit se stará GPS, která dokáže využít více satelitních systémů najednou a zajistit tak silný signál i ve vysoké městské zástavbě nebo hustém lese. Spolehnout se můžete i na propracované bezpečnostní funkce včetně detekce pádů a možnosti automatického přivolání pomoci s využitím připojeného telefonu. Model Venu Sq 2 byl na trh uvedený nedávno a za rozumnou cenu nabízí kvalitní zpracování a velké množství funkcí, které vám umožní sledovat zdravotní stav, kondici a míru regenerace a samozřejmě zaznamenat vaše aktivity.

Apple Watch SE

Chytré hodinky od společnosti Apple vynikají, jako většina produktů této značky, svojí spolehlivostí a jednoduchým ovládáním. Mají obdélníkový tvar a kombinují ovládání dotykovým displejem a chytrou korunkou. Najdete na nich celou řadu funkcí pro sledování zdraví a to hlavně ve spojení s přesným měřením srdečního tepu, monitoringu spánku a úrovní stresu. Pokud používáte telefon od společnosti Apple, jsou tyto chytré hodinky dobrou volbou a doplňkem pro sledování zdraví a aktivit. Využít můžete i jejich bezpečnostní funkce, jen je potřeba připravit se na to, že mají relativně malou výdrž baterie a na nabíječku je tak budete připojovat každý večer. Zde jsme psali, jak používat Apple Watch pro sportovní aktivity. A nedávno jsme uveřejnili komentář k novince Apple Watch Ultra.

Amazfit Bip U Pro

Chytré hodinky od společnosti Xioami se snaží zákazníky zaujmout vysokým počtem funkcí za nízkou cenu. Hodinky mají obdélníkový tvar a je možné je propojit jak s telefony Android tak Apple. Na první pohled určitě zaujme jejich relativně velký a velmi jemný barevný displej. Je dost velký pro pohodlné ovládání dotykem i pro dobře čitelné zobrazení jednotlivých údajů.

Amazfit Bip U Pro mají snadné a intuitivní ovládání a poskytují dostatek informací o příchozích hovorech, SMS zprávách a dalších událostech ve spojení s telefonem. Samozřejmě umí měřit i tep a některé další zdravotní parametry a také zaznamenat sportovní aktivity. Vybírat si můžete z více než 60 druhů sportů a typů činností. Velmi dobrá je také výdrž baterie, které stačí dobití jednou za týden. Za velmi nízkou cenu tak můžete mít chytré hodinky se spoustou funkcí, dobrou výdrží baterie a krásným displejem. Jen se budete muset obejít bez detekce pádu a bezpečnostních funkcí. Na RUNGO.cz jsme ale testovali pouze model Amazfit T-Rex 2.

Fitbit Versa 2

Elegantní sportovní chytré hodinky od společnosti Fitbit měří a vyhodnocují velké množství zdravotních ukazatelů a spolehlivě sledují vaše sportovní aktivity. Mají jasný a dobře čitelný čtvercový displej, který si můžete přizpůsobit svým potřebám.

Hodinky jsou vodotěsné a můžete s nimi bez obav plavat. Mají 15 režimů pro záznam aktivity a průběžně měří vaši tepovou frekvenci. V noci pak spolehlivě monitorují spánek a informují vás o jeho kvalitě a připravenosti na další den. Užitečná může být i funkce převodu hlasu na text, která vám dovolí přímo do hodinek diktovat odpověď na zprávy, které jste přijali na svém telefonu. Výdrž baterie se pohybuje kolem šesti dní. Fitbit Versa 2 vám také dovolí poslouchat hudbu přímo z hodinek nebo s nimi platit v obchodě. Na RUNGO.cz jsme testovali pouze model Fitbit Sense.

Huawei Band 7

Také v kategorii chytrých sportovních náramků můžeme najít zajímavé možnosti pro sledování aktivit a zdravotního stavu. Huawei Band 7 je tenké, lehounké zařízení, které v tělíčku kolibříka skrývá pořádnou porci funkcí. Samotné pouzdro bez řemínku váží jen 16 gramů a přitom na něm najdeme jasný, dobře čitelný dotykový displej, který je dostatečně velký pro pohodlné ovládání. Náramek je možné propojit s telefony Apple i Android. Umí měřit srdeční tep přímo ze zápěstí a díky dalším senzorům může monitorovat spánek. Bohužel nemá přímo zabudovanou GPS a pro kompletní záznam trasy vašich sportovních aktivit je tak potřeba využít GPS z připojeného telefonu. Umí samozřejmě upozornit na příchozí hovory, zprávy a další události z telefonu a na jedno nabití vydrží fungovat až dva týdny.

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?