Úvod ZačátečníciJak se oblékat Podzimní běhání: boty, oblečení, čelovky

Podzimní běhání: boty, oblečení, čelovky

od Karel Holub

Dny se krátí, teploty padají, prší, fouká vítr a listí se barví do všech odstínů žluté a hnědé. Podzim je tu a s ním i otázka, jak se vybavit na běhání v tomto krásném ročním období. Stačí dodržet pár jednoduchých tipů a můžete si pohodlně prodloužit běžeckou sezónu, dokud nenapadne sníh a nepřesunete se na běžky.

Běžecké boty na podzim

Boty na podzimní běhání nemusí být výrazně jiné než ty, které vás doprovázely na cestách parným létem. Zvlášť když běháte hlavně na silnici a ve městě. Ale i tady se vám nejspíš často stane, že se z tréninku vrátíte s mokrýma botama a je rozhodně potřeba nechat je pořádně vyschnout, než je vezmete na další běh.

Určitě je vhodné mít více párů a v týdnu je střídat, aby měly šanci skutečně vyschnout. Běhání ve vlhkých botách je nejen nepohodlné, ale taky významně snižuje životnost obuvi, protože zejména mokrý svršek a vnitřek boty pořádně trpí.

Když se při běhu vydáte mimo asfalt, budete potřebovat podrážku, na kterou se můžete spolehnout. Nemusí to být nutně agresivní vzorek nebo dokonce hřeby, ale určitě by vás měla podešev dobře podržet v dopadu i odrazu na mokré trávě a blátě. Právě tenká vrstva mazlavého bahýnka umí být pořádně záludná a věřím, že nikdo nechce přerušit podzimní trénink kvůli výronu kotníku, nebo naražené kostrči.

Většina výrobců má v nabídce i modely pro podzim a zimu a jejich specifikum je obvykle ve zvýšené viditelnost a někdy také v použití voděodolné membrány ve svršku boty. Prvky pro zvýšení viditelnosti jsou ve formě různých reflexních fólií nebo speciálních barev a mohou vám skutečně pomoct při běhu ve zhoršených světelných podmínkách. Stačí, aby na boty zasvítila světla projíždějícího auta nebo pouličního osvětlení a aspoň na chvilku bliknete do tmy jako svatojánek.

Voděodolné membrány jsou spíš věcí osobního vkusu. Dovedou sice dobře ochránit nohu před vnikáním vody do svršku boty, ale za cenu trochu vyšší hmotnosti a nižší prodyšnosti běžeckých bot. Hlavně při vyšších teplotách a vyšším úsilí se vám tak může snadno stát, že bota sice nepromokne, ale uvnitř se budete koupat ve vlastním potu. Na pohodové tréninky v mokrém a chladném počasí ale může membrána poskytnout dobrou ochranu a určitě stojí za vyzkoušení.

A nezapomeňte na ponožky. Ty jsou minimálně stejně důležité jako boty a jejich pečlivý výběr oceníte zejména s klesající teplotou a při dlouhých bězích. Do nižších teplot se dobře hodí ponožky z merino vlny, které hřejí, i když jsou mokré. A nebojte se, nejde o žádné tlusté, pletené „ovečkovky“ jak od babičky. Ponožky z merina najdete i v nabídce ryze běžeckých značek a můžete si vybrat z více gramáží materiálů. Já osobně volím merino od října do dubna a v pořádných ponožkách odběhám i pětihodinové dlouhé běhy v zimě.

Vrstvit, vrstvit a vrstvit

Ráno zima, v poledne teplo, večer zima. Teploty na podzim dovedou být pořádně kolísavé a nemusí být úplně snadné zvolit správné oblečení na běh. Hlavně pokud se chystáte na delší trénink nebo třeba trailový běh v kopcích, je potřeba pečlivě promyslet vhodné vrstvení oblečení tak, abyste se mohli v průběhu aktivity přiobléknout nebo naopak nějaký ten svršek odložit.

Spodní vrstva by měla hlavně dobře zvládat odvod potu, takže obvykle volíme tenké merino triko nebo technické materiály, pokud vám jsou příjemné. Klasická bavlna je sice příjemná na dotek, ale funguje často jako houba, která nasákne vodou a studí. Do druhé vrstvy bereme tepelnou izolaci, takže nejčastěji středně silné technické triko s dlouhým rukávem. A třetí vrstva by měla odolat větru, dešti.

Druhá a třetí vrstva se dají v případě potřeby odkládat nebo přidávat. Přitom bývá důležitější být chráněný proti větru, než mít extra izolaci, takže pokud vyběhnete ve třech vrstvách a je vám příliš velké teplo, zkuste odložit druhou vrstvu a nechte si větrovku.

Kraťasy už nejspíš vyměníme za legíny. Tady se dá vybírat z různých materiálů a stupňů zateplení. Pro podzimní běhání ale obvykle stačí obvyklé dlouhé legíny. Pro velmi dlouhé běhy v chladných podmínkách pak můžeme zvolit lehce podčesaný materiál nebo legíny s větruodolnou přední vrstvou.

Já si na dlouhé běhy beru přes legíny ještě kraťasy, protože mi po pár hodinách běhu začíná být zima na zadek a od toho i do spodní části zad, protože zrovna v těhle místech se hromadí dost potu.

Důležité je držet v teple i periferní části těla a s klesajícími teplotami určitě přijdou vhod doplňky jako rukavice, čepice a čelenky. Běžecké rukavice jsou zpravidla relativně tenké, prstové a chrání běžce hlavně před chladem. Oproti rukavicím na lyže nebo na kolo nemusí mít běžecké rukavice tolik tepelné izolace a obejdou se samozřejmě i bez ochranných výstelek a zesílení pro držení hůlek nebo řídítek. Pro delší aktivity stojí za úvahu rukavice se zvýšenou ochranou proti větru, které přidají tepelný komfort nejen v silném, chladném větru.

Obdobně je to i s pokrývkou hlavy. Skrze hlavu ztrácí naše tělo poměrně hodně tepla a je potřeba se tomu efektivně bránit. Volit můžeme čelenky, multifunkční šátky, kšiltovky a nebo klasické čepice. U některých se opět setkáme se zvýšenou ochranou proti větru, kde se typicky využívají materiály typu wind stopper nebo obdobných membrán.

Vidět a být viděn

Ráno tma, večer tma, přes den mlha. A chudák běžec nevidí a není vidět. Naštěstí má dost možností, jak si na cestu posvítit a jak dát ostatním vědět, že s nimi sdílí prostor. Světlo do temnot přinášejí kvalitní čelovky. Těch najdete na trhu nepřeberné množství a je důležité zaměřit se nejen na svítivost, ale také na váhu, ovládání a výdrž baterie.

Než se pustíte do výběru čelovky, zvažte v jakých podmínkách ji budete používat, abyste se vyhnuli zbytečně předimenzovaným nebo naopak nedostatečným řešením. Moderní čelovky nabízejí regulaci výkonu lampy a budete tak mít možnost přidávat nebo ubírat sílu světelného paprsku. U některých modelů dokonce můžete volit široký nebo dlouhý světelný kužel a nebo oba kombinovat.

Zjednodušeně řečeno si můžete přepínat dálková a potkávací světla. To se může hodit, pokud máte část cesty například městem, pak lesem, nebo po otevřené polní cestě.

Při využívání čelovky nezapomeňte na dobré mravy a berte ohledy na všechny, kteří jdou nebo jedou proti vám, nebo se pohybují v blízkém okolí. Když jim posvítíte z blízka přímo do obličeje, budou vám dalších deset minut peprně nadávat, zatím co budou poslepu zjišťovat, kde jsou. Výkon čelovek je překvapivě vysoký a opravdu dokážou nepříjemně oslnit, takže si dobře pamatujte, že při potkávání je lepší čelovku ztlumit, vypnout a nebo odklonit stranou.

Samozřejmě je potřeba nejen vidět, ale také být viděn. Kvalitní běžecké oblečení má obvykle dostatek reflexních prvků, které pomohou zvýšit vaši viditelnost, ale nelze na ně plně spoléhat a určitě je doplňte o nějaké aktivní osvětlení. Hlavně pokud běháte v provozu, vyplatí se přidat červené světlo, aby vás viděli ostatní účastníci provozu i zezadu.

Budete řešit, jak světýlko upevnit, ale to se dá snadno – například páskem na paži nebo nohu, kde v pásku je soustava červených nebo barevných LED diod. Nabídka světýlek pro běžce je opravdu pestrá a jde o zařízení, které vám za pár korun může zachránit život.

Podzimní běhání je skvělé, a když se na něj správně vybavíte a naladíte, užijete si ho naplno. Stačí když si pohlídáte, aby vaše oblečení odpovídalo teplotě a povětrnostním podmínkám. Ujistěte se, že jste dobře vidět a že si můžete posvítit na cestu a v neposlední řadě si zajistěte obutí, které vás podrží při odrazu i dopadu a které bude mít dost času řádně vyschnout mezi vašimi tréninky.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky