Úvod Inspirace Články, které strhaly server: nejlepší rozhovory roku a další

Články, které strhaly server: nejlepší rozhovory roku a další

od Magdaléna Ondrášová

O běhání a zdravém životním stylu píše RUNGO.cz od roku 2013. Vzpomeneme, jakou cestu urazil a jak se měnily preference sportujících čtenářů dekádou. Na závěr připojujeme deset nejčtenějších článků roku 2022. Neunikl vám žádný?

Od skalpelu ke splněnému snu

V září 2013 vznikl běžecký web ještě pod křídly iDnes.cz. Za jeho duší ale nestál korporát, nýbrž velké a záplatované srdce Marka Odstrčilíka. To, že Marek, šéf Rungo, stále žije, je dílem náhody. Připravoval se na těžký cyklistický závod, o svém tréninku psal do rubriky Xman.cz a inspiroval své čtenáře. Už tehdy se v jeho hrudníku odehrávala životně důležitý problém…

Dílem těžkého tréninku podlehl konečně nátlaku svých kamarádů a kamarádky obvodní lékařky, aby si nechal vyšetřit srdce. Byly zde indicie, že by mohl mít Marfanův syndrom, který může způsobit i prasknutí aorty. A tyto signály i dobré rady Marek dlouho ignoroval.

Pak už šlo vše rychle, vyšetření, prasklina na aortě, oznámit vše v práci, zahodit kolo, lehnout si pod skalpel a vzbudit se jako invalidní důchodce. Jeho operující, doktor Pirk, Markovi sdělil, že s takovým defektem by se ze závodu už nevrátil.

Marek byl ale duší sportovec a bojovník. Nesmířil se s představou doživotního posedávání v parku na lavičce. Pod dohledem lékařů začal chodit se svým kamarádem Honzou Kužníkem říčanskými lesy, později občas popobíhat a časem běhat. A tohle je důležitý moment v našem příběhu. Při společně strávených hodinách v lese si Marek vysnil, že uběhne maraton a založí server RUNGO.cz, kde bude na svém příkladu inspirovat ostatní. A to splnil.

Marek Odstrčilík. Foto: Magdaléna Ondrášová

2013 – 2023

Web je tu deset let (bude tomu fakticky až v září) a stojí za ním ti samí lidé. Jen se změnily podmínky a tvůrci už nemají za zády iDnes.cz či jiný korporát. A co se za tu dobu změnilo dále? Například preference čtenářů. Doba, kdy Rungo začínalo, byla specifická v tom, že nastával běžecký boom. Bylo tedy dost lidí, kteří chtěli číst o tom, jak začít běhat a jaké boty si k tomu pořídit.

Češi nejvíce četli o běžecké technice, druzích tréninku, přípravě na závody a hlavně testy vybavení. Boty a aplikace na běhání, ale už i sporttestery. Převážně se ještě běhalo ale s mobilem na paži.

Později se běžecká komunita rozšířila a přišel také nástup blogerů, influencerů. Velké množství čtenářů Rungo ale zůstalo věrné, protože chápali, že ne každý, kdo chvíli běhá, má odbornost radit. Běžci už byli ve svém tréninku dál a začal převládat zájem o recenze sporttesterů a články o sportovním stravování a výživě.

A dnes? Nedá se říct, že by dominovala jen některá témata. Stále hledaná (i zpětně) jsou fyzio články. Často k tomu běžce a cyklisty dožene až bolest. Ale i o prevenci a posilování je zájem, sportovci už jsou edukovaní a vědí, že síla se dá budovat jen na zdravém těle. Dále hubnutí – je to začarovaný kruh, je tu a vždy bude s námi. Dále inspirace – je potřeba v každé době a v dnešní obzvlášť, proto táhnou rozhovory. Další změnou posledních pár let je rozšíření cyklistické komunity a triatlonistů. I tímto směrem se začala ubírat témata tohoto serveru. A v neposlední řadě nám začali, a to jsme rádi, sportovat i senioři a s tím se váže zájem o články určené jim.

Užijte si nejčtenější články minulého roku

Pořídili si web, ale chodili jim tam lidi… Cimrmanovské klišé se nás několikrát do roka dotkne. Jsme „malý“ lifestylový sportovní web, ne zpravodajství firmy držené miliardářem. A tak nás několikrát do roka překvapí nemilá zpráva, s webem se něco děje, načítá se pomaleji, kterou vystřídá ta dobrá, to se lidem tak líbí náš článek! Byly to tyhle:

10. místo, rozhovor, autorka Magdaléna Ondrášová

9. místo, výživa, autorka Soňa Dvořáčková

8. místo, fyzio, autorka Karolína Hornová

7. místo, kondice, autorka Adéla Ptašková

6. místo, test, autorka Magdaléna Ondrášová

5. místo, cestování, autorka Marcela Grundzová

4. místo, výživa, autorka Soňa Dvořáčková

3. místo, kondice, autor Marek Odstrčilík

2. místo, hubnutí, autor Martin Kubala

1. místo, rozhovor, autor Petr Vizina

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky