Recenze: Garmin Forerunner 965 prověřil ultramaratonec na závodě

Foto: Karel Holub

Garmin nedávno představil nový prémiový model Forerunner 965, který spojuje špičkový design s vrcholnými funkcemi řady zaměřenými primárně na běh a triatlon. Forerunner 965 zaujme na první pohled nádherným AMOLED displejem, ale rozhodně nejde jen o designovou záležitost.

Nový model je nabušený funkcemi a mimo jiné umí sledovat metriky spojené s dynamikou běhu a běžecký výkon přímo ze zápěstí nebo lépe vyhodnotit dlouhodobou a aktuální tréninkovou zátěž. Garmin Forerunner 965 jsem měl možnost otestovat i na ultra trailovém závodě a rád se s vámi podělím o zážitky s tímhle super chytrým fešákem.

Model Forerunner 965 rozhodně nezapře, že vychází z relativně nedávno uvedeného modelu Forerunner 955. Liší se samozřejmě hlavně displejem, který u nového modelu využívá technologii AMOLED, kterou Garmin úspěšně používá u několika dalších modelů v různých řadách. Displej Forerunner 965 je velmi jemný, detailní a dobře čitelný i na přímém slunci. Samozřejmě jde o dotykový displej a jeho odezva na dotek je vynikající. Myslím, že použitím AMOLED displeje se Garmin Forerunner 965 snaží dostat do přízně vyznavačům kvalitního designu, kteří hodinky vnímají nejen jako tréninkový nástroj, ale také jako stylový doplněk. A to se rozhodně povedlo.

Materiály použité na Forerunner 965 odpovídají prémiové kategorii. Luneta je titanová a krycí sklíčko displeje je Gorilla Glass DX. Testovací kousek jsem nijak nešetřil a sklíčko přežilo bez ztráty kytičky, tedy spíš bez škrábanců. Na lunetě by se pár drobných oděrek našlo, ale věřím, že ani po delším používání nepůjde o víc než obvyklou patinu. 

Řemínek je silikonový a vyvedený ve dvou barevném podání, kde vnitřek je v doplňkové barvě. Vypadá dobře a bezpečně drží hodinky na zápěstí. U nových Garminů mi vždycky pár dní trvá, než najdu správné utažení, které není ani moc volné, ani moc těsné, ale pak mi obvykle sedí dobře a díky nízké váze Forerunner 965 na ruce často ani necítím. Pokud preferujete jiný design nebo materiál, můžete řemínek snadno vyměnit a nebo je střídat podle nálady. Forerunner 965 si můžete vybrat ze 3 barevných variant a svoji barvu si určitě vyberou jak muži tak ženy. Já jsem byl trochu nesvůj z toho, že testovací kousek přišel v bílé barvě, ale po pár dnech se mi skutečně zalíbila a moje černé Fénixy jsou najednou docela fádní.

Ovládání Garmin Forerunner 965 je pohodlné a intuitivní. K dispozici máte pět tlačítek a dotykový displej. Osobně jsem na tuhle kombinaci zvyklý a přiznávám určitou předpojatost, když testuju hodinky jiných značek, které často spoléhají jen na dotek a jedno nebo dvě tlačítka. Více tlačítek je zkrátka lepší možnost a to hlavně při aktivitách, kdy stačí mít zafixovaný počet stisků nebo rychlé kombinace tlačítek a hned se dostanu na obrazovku, kterou potřebuju, nebo k funkci, kterou chci využít.

Velikost pouzdra Forerunner 965 je stejná jako u modelu 955 (47 mm), ale samotný displej je o kousek větší. Garmin toho dosáhl zmenšením obroučky displeje a model 965 tak nabídne 1,4“ proti 1,3“ modelu 955. Tenhle rozdíl opravdu není velký a na první pohled ho snad ani nepoznáte. Co ale poznáte určitě, je ohromný rozdíl v rozlišení displeje, které je u Forerunneru 965 celých 454×454 pixelů, zatímco model 955 s MIPS technologií displeje má rozlišení 260×260 pixelů. Váha obou modelů je také téměř stejná a pohybuje se jen lehce přes 50g (965 má 53g a 955 Solar má 52g). Nízkou váhu jsem ocenil hlavně při rychlejší jízdě na kole po polních cestách, kdy vysoká míra otřesů obvykle způsobuje poskakování hodinek po zápěstí a moje hodinky Fénix 6 mi občas doslova bouchají do ruky. Nic takového ale u Forerunner 965 nehrozí a ve srovnání s těžšími modely sedí opravdu dobře.

Jak je u Garminu dobrým zvykem, nabízí i prémiový model Forerunner 965 širokou paletu pokročilých metrik, které mají uživateli pomoct s plánováním tréninků a regenerací. Hodinky tak mohou zobrazovat úroveň vaší energie v podobě Body Battery, ale také vaší připravenost na trénink. Obě metriky vycházejí z podobných principů, ale zatímco Body Battery využijete i v době, kdy zrovna netrénujete, Připravenost k tréninku je skutečně zaměřená na vaši aktuální kondici a měla by vám napovědět, jestli je dobré na tréninku zabrat, nebo se trochu šetřit a nebo dokonce trénink raději vynechat a věnovat se regeneraci.

Osobně rád sleduji metriku Stav VST, která v průběhu noci monitoruje variabilitu srdečního tepu. Tento ukazatel pak při dlouhodobém měření dokáže včas upozornit nejen na nepřiměřenou tréninkovou zátěž, ale také třeba na nastupující virózu. A ano, taky vám pěkně jasně ukáže, že jste to večer přehnali s alkoholem, nebo jste šli hodně pozdě spát. Stav VST tak může být dalším užitečným podkladem pro plánování tréninku.

Užitečné shrnutí pokročilých metrik a tréninkového plánu najdete v ranním reportu. Tahle funkce je opravdu návyková a každé ráno zjišťuju, co mě čeká a jak Garmin hodnotí můj aktuální stav. V reportu je možné najít předpověď počasí, připravenost k tréninku, stav VST z předchozí noci, doporučený trénink na aktuální den a další informace. Report si můžete uzpůsobit vlastním potřebám a každé ráno tak dostat informace, které vám pomůžou lépe trénovat a nebo zkrátka plánovat svůj den. 

Garmin Forerunner 965 samozřejmě nabízí nejen sportovní funkce, ale najdete tu také docela pestrou sadu chytrých a uživatelsky přívětivých funkcí. Garmin Pay vám umožní využívat bezkontaktní platby přímo z hodinek (pokud je podporuje vaše banka). Na krátký švih tak nemusíte brát peníze ani telefon a kafe a pišingr pohodlně zaplatíte pípnutím z hodinek. Podobně je to s možností přehrávat hudbu rovnou z hodinek, pokud je spárujete s bluetooth sluchátky. Stahovat pak můžete obsah ze služeb jako Spotify nebo Deezer (v některých zemích pak i Amazon Music). 

Nabíjení. Jak dlouho vydrží Forerunner 965?

Příjemné změny se dočkal i dobíjecí kabel hodinek. Ten nově využívá koncovku USB-C na straně, kterou připojujete do nabíječky nebo počítače. Tuhle změnu vítám, protože můj počítač už dávno nemá starší USB-B a musel jsem tak používat redukce. Nabíjení Forerunneru 965 je poměrně rychlé a stačí slabá hodinka, aby se hodinky dostaly z nějakých 15 % zpátky na plný stav baterie. Garmin Forerunner 965 se nenabízí ve verzi Solar a nebudete tak moct využít sluneční energii pro prodloužení výdrže baterie. Ale nezoufejte, tyhle hodinky vydrží opravdu dlouho i bez sluníčka.

Podle údajů výrobce vydrží Garmin Forerunner 965 na jedno nabití až 23 dní v režimu chytrých hodinek. Já jsem je připojoval k nabíječce co dva týdny, ale můj způsob využití je mnohem intenzivnější, než co by se dalo označit za režim chytrých hodinek. Měření aktivity s využitím Multi-Band a všech GNSS systémů může běžet až 19 hodin. Takhle dlouhou aktivitu jsem na Forerunneru 965 puštěnou neměl, ale ultra trailový běh, který trval necelých šest hodin, posunul stav baterie z 95 % na 76 %. Tedy necelých 20 % kapacity, a to při maximální přesnosti záznamu, připojeném hrudním pásu a spuštěné navigaci. Moje aktivity obvykle nepřesahují 24 hodin, takže taková výdrž je více než dostatečná a byl jsem skutečně příjemně překvapený relativně nízkou spotřebou při vysoké přesnosti měření a hlavně ve spojení s AMOLED displejem, který bývá energeticky náročnější. Dobu záznamu je pak samozřejmě možné významně prodloužit přepnutím do režimu GPS, kdy by se měla výdrž baterie posunout až na 31 hodin. 

Forerunner 965 pro ultraběžce jako dělaný

Garmin Forerunner 965 je hlavně efektivní a užitečný nástroj pro sportovce a zejména vytrvalostní sportovci by zde měli najít vše, co potřebují pro plánování tréninků a závodů. V nabídce najdete širokou paletu sportů a je dokonce možné některé z nich kombinovat do multi-sportovních aktivit, jako je například triatlon nebo swim-run. Pro každou disciplínu si uživatel může nastavit rozvržení datových obrazovek a údajů. Pro konfiguraci obrazovek je možné využít jak nastavení v samotných hodinkách tak v mobilní aplikaci. Tohle je opravdu pohodlné a umožní to uživateli vyladit si profily jednotlivých aktivit podle vlastních potřeb a preferencí. Na jednu obrazovku se vejde až šest datových polí a využít můžete nejen číselné, ale i grafické ukazatele například srdečního tepu, nebo výkonové zóny.

Pro vytrvalostní aktivity může být velmi užitečná obrazovka Stamina, kterou si můžete přidat do svých aktivit. Ta odhaduje, kolik „paliva“ vám zbývá v nádrži a jak daleko ještě můžete uběhnout nebo ujet při současné úrovni zátěže. Stamina bere v potaz několik klíčových ukazatelů jako je vaše VO2max a Body Battery a odhaduje tak vaši vytrvalostní kapacitu. V průběhu aktivity pak na základě tepové frekvence anebo měření výkonu ukazuje, kolik procent této vytrvalostní kapacity ještě můžete vyčerpat. Aby Stamina ukazovala relevantní údaje, je potřeba hodinky nějakou dobu používat a mít změřeno pár dlouhých, intenzivních aktivit. V rámci testování jsem měl jen pár týdnů tréninkové historie a tak jsem se na ukazatel Stamina nemohl úplně spolehnout. Při běhu na 50 km jsem se tak dostal na nulu po třech hodinách, ale místo abych si sednul na kámen a počkal, až mě najdou a sežerou vlci (opravdu tam byli), běžel jsem dál a po dalších 2,5 hodinách doběhl do cíle. Samozřejmě s rostoucím počtem záznamů a s tím, jak se vás Garmin „naučí“ číst, se přesnost ukazatele Stamina zvyšuje. Užitečný je pak hlavně u aktivit s proměnnou intenzitou, kdy při vysokém výkonu Stamina mizí rychleji a když přejdete do nízké intenzity, úbytek se zpomalí. 

Garmin Forerunner 965 přináší pokročilé metriky, které mohou sportovcům pomoct s tréninkem a jeho plánováním. Poměr tréninkové zátěže porovnává krátkodobou a dlouhodobou tréninkovou zátěž. Může tak pomoct v období, kdy chce sportovec navyšovat tréninkovou zátěž a potřebuje se držet na úrovní, která je vyšší než dlouhodobý průměr.

Připravenost k tréninku pak ukazuje, nakolik jste připravení podat kvalitní výkon při tréninku. Jde o metriku, která kombinuje celou řadu faktorů a to jak tréninkových tak z oblasti regenerace. Připravenost k tréninku by tedy měla být skutečně dobrým indikátorem, jestli je vhodné zařadit intenzivní trénink, nebo raději trochu slevit.

Predikce závodního času a další vychytávky

Forerunner 965 samozřejmě pomáhá i se závody a nabízí několik prověřených nástrojů, které mohou sportovcům pomoct s odhadem závodního tempa a s rozvržením sil při závodě. Predikce závodního tempa jsou k dispozici pro tratě 5 a 10 km, půlmaraton a maraton. Predikce se odvozují z kondice za poslední čtyři týdny a pokud s Garminem trénujete dostatečně často a využíváte přesné měření tepové frekvence, jsou i relativně přesné. 

Skvělou sadu funkcí nabídne Forerunner 965 v oblasti navigace a mapových podkladů. Mapy jsou detailní a uživatel může využít i navigaci krok za krokem pro předem vybranou trasu. Trasy je pak možné měnit a vyhledat i přímo v průběhu aktivity. Mapy se do hodinek stahují přes wifi nebo po připojení kabelem k počítači a jejich aktualizace tak probíhají docela rychle. Pro samotné používání mapy pak už nemusíte mít připojený telefon nebo být v dosahu wifi. Hodinky mapu uchovávají ve své vnitřní paměti a je tak k dispozici kdykoliv. Procházení mapy přímo v hodinkách je dostatečně rychlé a pohodlné a rozhodně se nemusíte bát pomalého vykreslování nebo cukání při posunu a zoomování mapy. Pro přípravu složitějších a delších tras je stále ještě lepší využít telefon nebo tablet a trasu následně exportovat do hodinek. Pro přípravu trasy pak můžete využít jak aplikaci Garmin Connect, tak třeba u nás oblíbené Mapy.cz nebo Komoot.

Mapové funkce jsem využil při ultra trail běhu, kdy jsem si do Forerunneru 965 předem nahrál trasu běhu ve formátu gpx. Předem nahraná trasa mi pak pomohla nejen na několika méně přehledných místech, ale využil jsem ji i k tomu, abych se v dlouhém stoupání podíval, co mě ještě čeká, jak dlouhý a prudký kopec mám před sebou. Hodinky podporují i funkci Další odbočka, která s předstihem informuje, jak daleko je to k dalšímu místu, kde bude potřeba zbystřit a vybrat správnou trasu. Hodí se to hlavně u delších běhů v neznámém terénu, kde vás hodinky včas upozorní na změnu směru nebo křižovatku a vy tak pošetříte trochu mentální energie.

Přesnost záznamu GPS je u Garmin Forerunner 965 skvělá. K dispozici je několik režimů GPS a já jsem v průběhu testování nejvíce využíval nastavení Automatický výběr, které v průběhu aktivity optimalizuje konfiguraci tak, aby byla zajištěná vysoká přesnost při zachování rozumné spotřeby baterie. Garmin tuto funkci použil u některých dalším modelů a je tedy dobře vyzkoušená a optimalizovaná. Z vlastních zkušeností můžu říct, že funguje velmi dobře a uživatel tak v podstatě nemá potřebu nastavení měnit – tedy snad kromě situací, kdy chce opravdu šetřit baterii a GPS přepne do některého z méně energeticky náročných nastavení. 

Měření optikou uspělo

Obdobně dobře je na tom přesnost měření tepové frekvence. O měření se stará optický senzor, který odvádí svoji práci v režimu 24/7 a Forerunner 965 tak může poskytnout informace o celé řadě metrik v průběhu celého dne a noci. Osobně mám s některými typy optických senzorů větší nebo menší problémy a pro přesná měření používám hrudní pás, ale u Garminu Forerunner 965 se mi v průběhu testování nestalo, že by měření tepové frekvence mělo výpadek nebo významné odchylky proti záznamu z hrudního pásu. Jako u všech optických snímačů, záleží kvalita záznamu Forerunner 965 na správném usazení hodinek v průběhu aktivity. Hodinky nemusí být utažené příliš silně, ale rozhodně nesmí na zápěstí poskakovat a propouštět světlo pod senzor. Přesnost měření se může lišit i podle typu aktivity a zatímco pro tréninky na silničním kole se klidně spoléhám na optické měření, tak pro běh a horské kolo stále raději používám hrudí pás.

S Garminem Forerunner 965 jsem při testování strávil několik týdnů a přiznávám, že tenhle model mi přirostl k srdci. Nabízí všechny funkce, které ke svému tréninku i běžnému využití potřebuji a využívám. Zároveň má více než dostatečnou kapacitu baterie a výdrž i pro hodně dlouhé aktivity a také velmi oceňuji lehkou, ale spolehlivou konstrukci, díky které o hodinkách na ruce opravdu ani nevím. Za stejnou cenu můžete mít Forerunner 955 Solar, který nabízí stejné funkce a solární dobíjení, ale jinou technologii displeje. Výběr tak bude nejspíš podřízený osobnímu vkusu a zamýšlenému využití, ale já osobně se přikláním k modelu Forerunner 965, protože AMOLED displej vypadá opravdu skvěle a to bez kompromisů na straně výdrže baterie nebo životnosti samotného displeje. Garmin Forerunner 965 je skutečným zástupcem prémiové kvality ve své třídě a sportovci, kteří hledají tréninkový nástroj bez kompromisů budou těžko vybírat z konkurenčních značek a modelů.

Garmin Forerunner 965

  • dislpej: AMOLED, 454×454 pixelů, 1,4“, dotykový
  • hmotnost: 53 g
  • voděodolnost: 50 M 
  • sklíčko: Gorilla glass
  • luneta: titan
  • řemínek: silikon 22 mm
  • výdrž baterie: 23 dní režim smart watch, 19 až 31 hodin režim GPS
  • GPS: vícefrekvenční
  • doporučená cena: 15 990 Kč

pozitiva:

  • použité materiály s dostatečnou odolností
  • lehká konstrukce
  • jemný, detailní displej
  • přesné GPS měření a navigace
  • pokročilé tréninkové metriky

negativa:

  • v porovnání s některými smart watch mohou chybět chytré funkce
  • nemají ECG 
  • nemají verzi se solárním dobíjením

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?