Obstály v testu běžecké boty z Decathlonu? Levné EVADICT MT CUSHION 2 jsou parťáci do terénu

Kvalitní běžecké boty z „nákupáku“? Před několika roky nemyslitelné, dnes proč ne? Francouzský řetězec Decathlon, který před lety pevně zakotvil i v Česku, směřuje kolekcí Evadict do vod trailového běhu. Najdeme zde běžecké oblečení, batohy a různé doplňky k běhu, nicméně vlajkovou lodí jsou samozřejmě boty. Dostala jsem možnost vyzkoušet boty Evadict MT Cushion 2. Přes neduhy obstály.

Vzhled a vychytávky

První, čeho si na botě všimnete, je logicky vzhled. A ten se Decathlonu povedl. Boty jsou zajímavé a propracované do detailu – ať už jde o vzorek na tkaničkách nebo barevný přechod na podrážce. Dámy mají stylovou růžovou, pánové zase modrou barvu. Design vám sice na rychlosti nepřidá, ale rozhodně potěší. Za velmi dobrý nápad považuju informace o typu boty a velikosti dropu napsané přímo na boku boty. 

Výrobce se pyšní kapsičkou na tkaničky, což je na první pohled taková spíše zbytečnost. Ale na druhou stanu je nutné podotknout, že tkanička je opravdu krátká, takže na nějaké dvojité vázání můžete zapomenout. Tím pádem se kapsička na tkaničky vlastně hodí, protože alespoň zčásti zajistí, že se uzel nerozváže.

Bota je vytvořena tak, aby nohu obemkla, což zvyšuje pohodlí a zamezuje puchýřům a otlačeninám. Nicméně pokud máte širší nohu, velmi pravděpodobně vám boty sedět nebudou. Mějte však na paměti, že po prvních výbězích svršek trošku povolí, takže pokud si při prvním vyzkoušení nebudete příliš jistí, ještě není nic ztraceno.

Materiál

Oproti jedničce má dvojka vylepšený vzorek podrážky, lepší tlumení díky přepracované mezipodešvi a nový textilní svršek. Výrobce ke svršku uvádí: „Je vyroben z pevných polyesterových vláken s polyuretanovým povlakem, což zaručuje nepřekonatelnou odolnost. Vzdušná struktura poskytuje lehkost a prodyšnost. Přidali jsme aramidové vlákno pro lepší zpevnění.”

Podrážka má hluboký vzorek, který zajistí přilnavost i na mokru, přičemž mezi hroty je dostatek místa, takže se tam nebude zachytávat špína či kamínky. V neposlední řadě výrobce zdůrazňuje, že tento model je více eko, neboť při jeho výrobě došlo k nemalému snížení emisí. 

Papírově vše vypadá hezky, tak hurá vyzkoušet i praktickou stránku.

Kam s nimi? Do lesa!

Jak název napovídá, boty Evadict MT Cushion 2 jsou následovníkem základního modelu. Jedná se o trailové boty s poměrně vysokou mírou tlumení, ale s nízkým dropem. Příznivci minimalismu, kteří jsou zvyklí při běhu cítit každý kamínek a vnímat chodidly terén, by se této botě měli vyhnout obloukem. Nicméně hobíci hledající boty, které jejich nohu podrží a při odrazu pomohou, by měli naopak zpozornět. Primární určení bot je terén. Ostatně „MT” v názvu odkazuje na „montagne”, tedy hory. Na podrážce jsou hroty o velikosti 5 mm, tudíž boty v pohodě zvládnou štěrk i bahýnko. Díky nemalému tlumení se však neztratí ani na tvrdší lesní cestě. 

Jak už jsme si řekli, boty jsou určeny do lesa, respektive do terénu. Sice je pravda, že mají poměrně silné tlumení, které vám umožní přečkat i asfaltové úseky trasy, ale to neznamená, že běh po asfaltu bude kdovíjak příjemný. Nicméně právě míra tlumení nám zajistí univerzálnost mezi různými lesními terény – tvrdá lesní cesta, štěrk, kameny… to vše by bota měl zvládnout. A zvládne. Obstojí také při delších výbězích, kdy opět díky tlumení budou vaše nohy ušetřeny tvrdším nárazům.

Pokud bych to měla shrnout, boty od Decathlonu mohou konkurovat i zavedeným běžeckým značkám, a to při zachování příjemné ceny. Evadict MT Cushion 2 asi nesednou každému, ale potěší jedince s užší nohou, kterou boty pohodlně obepnou a vy tak o nich prakticky nebudete vědět. To se stalo i mně –⁠ když jsem v botech poprvé vyběhla, po chvíli jsem zapomněla, že je mám na sobě. A to je asi ta největší pochvala.

Základní informace

  • drop: 4 mm
  • váha: 255 g (velikost 39)
  • profil podrážky: 22 mm – 18 mm
  • cena: 2 399 Kč
  • primární určení: lesní cesty, štěrk i menší bahno

Pozitiva

  • pohodlné boty, které dobře obemknou nohu
  • zvládnou tvrdší lesní cesty, štěrk, i bahno
  • vysoká míra tlumení, ale nízký drop
  • cena

Negativa

  • krátké tkaničky
  • bota je dost úzká a nesedne tak každému

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa