Běhání a alkohol: vražedné kombo, nebo kamarádská dvojka?

Běháni a alkohol. Jde to vůbec dohromady? Foto: Veronika Dvořáková

Jde běhání a alkohol dohromady? NE. Tady by mohl skončit nejkratší článek na světě. Ale my se na tuhle problematiku podíváme dál. Je to opravdu tak moc špatný nápad? A co pivo za odměnu po doběhu? Je pivo vůbec alkohol, když se mu přezdívá tekutý chléb? A proč ho někdy ultraběžci na občerstvovačkách pijí? Co dělat, když jste včera byli na firemním večírku, ale tréninkový plán je nekompromisní? Může pak běh fungovat jako lék na kocovinu? 

Alkohol a jeho účinky jsou tématem omílaným po tisíciletí. Když naši předci přišli na to, že kvašením vzniká veselý nápoj mnoha účinků, začali ho postupně zdokonalovat. A také hojně konzumovat, což vedlo k normalizaci a hlubokému zakořenění alkoholu ve společnosti. Postupně ale našel i další využití. Konzervace a dezinfekce, zmírnění bolesti, provizorní anestezie v dřevních dobách. Dokonce i v počátcích profesionálního sportu se podával jako prostředek pro otupení bolesti nebo zklidnění. Nicméně také byl jednou z prvních látek na seznamu zakázaného sportovního dopingu. 

Co vlastně alkohol je a jak na nás působí?

Pojďme si to rozebrat. Chemicky vzato, alkohol se skládá z jednoduché sloučeniny známé jako ethanol. Na první pohled vás může naladit do veselého a uvolněného stavu, ale  ve skutečnosti je ethanol jedovatý. Tím se vysvětluje, proč se cítíme pod psa, když to s alkoholem přeženeme.

Z biologického hlediska alkohol ovlivňuje náš mozek tím, že snižuje aktivitu inhibičních neurotransmiterů (chemická látka v mozku, která brzdí nervové signály a může vést k pocitu klidu a relaxace). To vede k uvolnění těla i mysli a zvýšenému sebevědomí. 

Ale pozor, tenhle efekt je pro náš běžecký či obecně sportovní výkon výrazně méně příznivý. Alkohol také snižuje schopnost soustředění, způsobuje zvýšení srdečního tepu a dokonce i dehydrataci. A to nejsou věci, které bychom při běhu uvítali s otevřenou náručí. 

Kdy se naše tělo začne opět vracet do normálního stavu? Alkohol se odbourává postupně a tento proces detoxikace mají na starost játra. Detoxikace trvá i několik hodin. Dokud není alkohol z těla úplně vyloučen, může mít stále vliv na fyziologické funkce.Problémem je, že zatímco se tělo zoufale snaží zbavit zbytku toxinu, odsouvá další procesy stranou. Už tušíte, jakým směrem se budeme v tomto tématu ubírat dál?

Sklenka červeného pro zdraví, štamprle na dlouhověkost a pivo jako ionťák

Určitě jste to už někdy slyšeli. “Můj děda pil každý den štamprli, jedl bůček a dožil se devadesáti.” Vždy si rádi najdeme hezký příběh, abychom obhájili své neřesti. Běžci a cyklisté ospravedlňují své pivo po výkonu tím, že je plné vitamínu B a obsahuje spoustu minerálních iontů, a tak je to přeci ionťák.

Králem oblíbených mýtů zdravotních výhod některých forem alkoholu je ale červené víno.
Často je označováno za zdravé (dokonce superpotravinu), především díky obsahu resveratrolu. Látky, která se nachází v hroznech a má antioxidační vlastnosti. 

Důležité ale je si uvědomit, že zdravotní přínosy alkoholu jsou často nadhodnocovány. Že bychom opravdu měli takovou potřebu si pití alkoholu sami před sebou obhájit?
Negativa ale značně převažují nad pozitivy. Přemíra alkoholu může poškodit orgány, zvyšovat krevní tlak i nést rizika dalších velmi vážných onemocnění, včetně závislosti a srdečních chorob.

Pivo po doběhu nebo cyklovýletu? 

Pivo rozhodně není ideálním iontovým nápojem po fyzické aktivitě, neboť může zpomalovat regeneraci a dehydratovat tělo, které nejdřív začne odbourávat alkohol a až poté řešit samotnou regeneraci svalů a únavu. Proto je nutné nejdříve pořádně doplnit tekutiny a živiny. Chuť na pivo vás stále nepřešla? Nevadí, ale dejte si ho s dostatečným odstupem a dejte organismu čas nabrat znovu síly. 

Běháni a alkohol. Jde to vůbec dohromady? Foto: Veronika Dvořáková

Stejná pravidla platí i pro běh nebo trénink po bujaré prohířené noci. Trénink střízlivění neurychlí. Tělo má stále problém odbourat zbytky alkoholu, játra mají napilno, smysly jsou otupené a je tak zvýšené riziko možného úrazu. Projděte se raději na čerstvém vzduchu nebo se zlehka projeďte na rotopedu.

Sportovní bizáry: vypij pivo, dej si čtyřstovku a vyhraj 

Spojení alkoholu a sportu je velmi kontroverzní. Přesto existují případy, které se staly známé  právě díky alkoholu v hlavní roli. Jmenujme například závod přezdívaný „Pivní míle“ (Beer Mile), který zahrnuje 4×400 m s pitím piva před každým okruhem. Tato extrémní soutěž se stala populární po celém světě a přitahuje rekreační běžce i profesionální atlety, kteří jsou ochotni tělo téhle výzvě podrobit. 

Další událostí jsou vinařské maratony ve Francii, například Maraton du Médoc. Běžci si během závodu mohou vychutnávat vzorky vína z okolních vinic, na občerstvovačkách nechybí sýry, pečivo a další dobroty. Což o to, atmosféra je tam velmi uvolněná a pití i jídlo opravdu kvalitní. I tady se ale najdou výjimky! Spousta běžců se zmiňovaných událostí účastní kvůli výkonu samotnému a lákadlům na trati se hrdinsky vyhýbají. Otázkou však zůstává, jestli je zdravé a vhodné tyto dvě záležitosti kombinovat? Není lepší variantou jít si nejdříve zaběhat, a až poté se v klidu věnovat gurmánství

Existuje kompromis nebo je nutné se alkoholu vyhýbat úplně? 

Profesionální sportovci špičkové úrovně jsou schopni pro své cíle obětovat i mnohem více, než jen pití alkoholu. V jejich případě je to bráno jako samozřejmost. Jak je to ale u hobby sportovců, poloprofesionálů nebo všech, kteří se soustředí nejen na svůj výkon, ale chtějí si i čas od času dopřát sklenku?

Na alkohol úplně zanevřít nemusíte. Důležité je ale načasování, dávkování a správný výběr. 

Máte před těžkým tréninkem, závodem? Jak je to naopak ve chvíli, kdy se chcete odměnit právě po jejich zdárném dokončení. Rada zní: alkoholu se raději vyhněte úplně. 

Mohl by negativně ovlivnit kvalitu vašeho výkonu. Lehce by se mohlo stát, že by veškerá dřina byla ztracena díky jedné jediné neřesti. A to je velmi velká daň!

Nic náročného vás nečeká? Pak si tu svoji sklenku dopřejte, užijte si večírek, zajděte s kamarády na pivo. Plánujte svůj další trénink s odstupem od konzumace lahodného moku.

Co na to vědci, běžci a statistiky?

Studie provedené v americkém Institutu pro výzkum sportu a zdraví zjistily, že i mírná konzumace alkoholu může mít negativní vliv na hydrataci a regeneraci po cvičení. Stejně jako náš článek tedy doporučují, abyste konzumaci alkoholu i sport od sebe oddálili co nejvíce to jde. 

Mezi známými běžci jsou velmi rozmanité přístupy k tomu, jaký vliv má alkohol na jejich tréninkový režim i závodění. V zásadě se ale shodují, že alkohol do sportu nepatří.  

Jak řekl legendární běžec Eliud Kipchoge: „Ano, nepiju alkohol. A i kdybych přestal (se sportem), nezačnu pít. Není to součástí mojí mentality.“

Britská atletka Paula Radcliffeová doplňuje: „Pro dosažení vrcholového sportovního výkonu je nutné se vyvarovat alkoholu a přikládat velkou váhu správné výživě a odpočinku.“ 

Ve vodách českého sportu problematiku skvěle shrnuje ultraběžec Daniel Orálek: “V současné době u mě požívání alkoholu při krátkých závodech, do maratonu včetně, nemá žádnou podporu. Většinu času nepiji vůbec, tak proč bych měl alkohol pít zrovna teď?

Marathon du Medoc 2023. Foto: Yves Mainguy

Malinko jiná situace může být u delších ultraběhů několik hltů piva může zlepšit stav žaludku, který je dlouhodobě devastován různými gely a jonťáky.”

Zároveň ale upozorňuje na to, že po závodě je to jiná situace. Sám je známý tím, že po doběhu se vždy těší, až uhasí žízeň studeným pivem. Důležité je ale to, že u Dana jde o malou dávku a než pivo otevře, uběhne i několik hodin. Tělo tedy nedostane alkoholovou ránu hned v cíli a má čas vychladnout, zahájit regeneraci a přijmout další živiny. 

A jeden bonmot od Daniela na konec? “Je velmi smutné a nedůstojné, když sportovci holdují alkoholu, ale je nesmírně pozitivní, když alkoholici sportují.”

Podobné příspěvky

Fakt zvládnete dřep? Dokažte to v naší 30 denní výzvě.

Nádech, výdech! Tři dechová cvičení, která zklidní mysl a dostanou z vás to nejlepší!

Úvod do světa Low Carb. Cukry, tuky, bílkoviny. Pochopte svoje tělo a zhubněte