Skvělý výsledek. Tyhle boty jsou prostě bez chyby. Test: Puma Deviate Nitro Elite 3

Boty Puma Deviate Nitro Elite 3 dopadly v našem testu naprosto skvěle. Foto: Daniel Orálek

Boty Puma Deviate Nitro Elite 3 dopadly v našem testu naprosto skvěle. Foto: Daniel Orálek

K otestování se mi dostal zbrusu nový závodní model od Pumy, který jde na trh v souvislosti s OH v Paříži. Jde již o třetí verzi modelu Deviate Nitro Elite a já měl to štěstí, že jsem testoval oba předešlé modely, a tak kromě testování mohu také porovnávat, co se všechno změnilo nebo zlepšilo. 

Na první pohled působí bota mnohem robustněji než předchozí modely s čísly 1 a 2. Barevná kombinace oranžové s růžovými detaily a puma grafikou rozhodně upoutá zrak každého kolemjdoucího, včetně neběžců. Tahle bota už na první pohled ukazuje, že není pomalá. Když už jsem začal popis od svršku, tak ten je vyroben ze síťoviny vyztužené páskou PWR TAPE, kvůli větší výdrži. 

Mezipodešev je vyrobena z vylepšené pěny NITROFOAM™ Elite, která samozřejmě vrací energii „lépe a více“ než předešlé verze. Karbonový plát PWR Plate byl, samozřejmě, také vylepšen, ale vy ho vidíte pouze malý kousek uprostřed podrážky, abyste věděli, ještě než vyběhnete, že vás výrobce neošidil. 

Podrážka je vyrobena technologií PUMAGRIP a je opravdu minimální, aby bota vážila co nejméně. K technickým informacím ještě patří, že drop boty je 8 mm a hmotnost pro velikost boty 8 UK je 194 g. Bota má neutrální došlap a pro velikost 46 EU, kterou obouvám, potom váha ukázala moc pěkných 240 g oproti 252 g u modelu Elite 2. To není nic dramatického, ale každý gram se může hodit. 

Bota mi seděla na noze na první obutí. Vložka v botě je pochopitelně velmi tenká a přilepená. Jazyk příjemně polstrovaný a velmi dobře sedí na nártu. Ploché tkaničky drží a při testování se ani jednou nerozvázaly. Bota má spíše užší střih, ale bez problémů zvládla i moje vbočené palce aniž by mě něco tlačilo. To hlavní ale samozřejmě přijde, když se poprvé projdete a proběhnete. První dojem je, že jste si obuli hodně rychlé boty. Primárním důvodem je pochopitelně tloušťka a kvalita pěny, které musí být vyvážena tvrdostí, a hlavně tuhostí karbonové desky. Pokud tam karbon nebude, tak se sice budete příjemně a pohodlně „bořit“ do pěny, ale těžko se vám bude rozbíhat do nějaké rychlosti. Pokud bude málo pěny a bota hodně tvrdá, tak zaprvé, se vám bude vracet měně energie. A za druhé, bude to náročné pro vaše nohy a bude to bolet. Viz. klasické závodní modely pár let zpátky. 

Puma se ve svém třetím modelu pěny rozhodně nebála a rozdíl je nejen vidět, ale také cítit. Díky dobře naladěné kombinaci s karbonem máte na noze opravdu rychlou závodní botu v kombinaci s pohodlím, které bylo dříve vyhrazeno tréninkovým botám. Přechod do odrazu a odvalení je skvělý. Opravdu máte pocit, že vám bota pomáhá zrychlit běh. Pochopitelně, čím je lepší technika vašeho běhu, tím více. Tím chci říci, že pokud někdo běží po špičkách jako baletka, nebo je zarytý patař s náklonem mírně dozadu, tak asi nevyužijete maximální potenciál karbonové závodní boty. Nicméně, pohodlí tam zůstane a pěna pořád vrací dost energie. 

Podrážku jsem otestoval na všech možných površích a žádné překvapení se nekonalo. Vynikající trakce na asfaltu i dlaždicích za mokra i za sucha. Bota bez problému zvládne i lehký a rovný terén, ale na rozdíl od dvojky, tady už tloušťka mezipodešve zhoršuje stabilitu na nerovném povrchu . To jsem důkladně otestoval, protože jsem si Elite 3 vzal na první etapu MUM (maraton v terénu s převýšením 1000 m), kde v půlce začala bouřka se silným deštěm. Běžet po kamenitých cestách, které se právě změnily v potok už ode mě vyžadovalo hodně vysoké soustředění a trochu jsem litoval, že jsem raději nevzalo loňské Elite 2, které něco takového zvládaly v pohodě. Na druhou stranu větší zátěž jsem na závodní silniční botu už nemohl vymyslet a ona obstála na jedničku. Voda z boty rychle odtekla, žádné odřeniny se neobjevily, a pokud to podklouzlo, tak jedině na vrstvě bahna. Na tréninku 300metrových úseků jsem si ověřil, že rychlost tohoto závodního modelu není jen pocit nebo deklarace na papíře. 

Jaké je moje doporučení a závěr?

Puma Deviate Nitro Elite 3 je skutečně velkým vylepšením předchozích modelů. Je určitě rychlejší a vypadá skvěle. To, co je ovšem na karbonových modelech od Pumy opravdu parádní, je pohodlí, takže botu můžu doporučit od krátkých závodů až ultramaraton a pořád se vám poběží fakt dobře. 

Ohledně výdrže jsem v botě naběhal asi 120 km a jediné opotřebení je špína po závodě v bouřce. Pokud k tomu přidám zkušenost s předchozími modely číslo 2 a číslo 1, které jsem používal až do vzdálenosti 1000 km a jejich vlastnosti byly stále vynikající, si myslím, že to určitě nejsou boty na jen 2 maratony. 

Puma Deviate Nitro Elite 3

  • Určení: Závodní bota, silnice 
  • Klíčové technologie: NITROFOAM™ Elite, PUMAGRIP, PWRPLATE, PWRTAPE, ULTRAWEAVE, 
  • Drop: 8 mm
  • Váha: 240 g (velikost 46), 194 g (velikost 8 UK)
  • Došlap: neutrální

Pozitiva

  • Rychlá a pohodlná závodní bota
  • Možnost použití v intenzivním tréninku
  • Skvělá přilnavost

  • Využití pro delší závody
  • Rychlejší než verze 1 a 2

Negativa

Žádné

Podobné příspěvky

Test: proč běžci milují Mizuno Wave Daichi 8? Zjistěte, jak tyto boty změní váš běh

Garmin MARQ Athlete Gen 2: Luxus na druhou

Test Mizuno Wave Rider 28: vydrží bílé boty náročné běžecké výzvy?