Test Mizuno Wave Rider 28: vydrží bílé boty náročné běžecké výzvy?

Otestovali jsme jednu z nejoblíbenějších bot od Mizuna v novém kabátu! Novinka slibuje lepší tlumení, návratnost energie, velkou část boty vyrobenou z recyklovaného materiálu, a taky značnou univerzálnost. Jak tyhle objemové silničky obstály v testu? Vydržely bílé? A co řekly na trail? To všechno včetně důvodů, proč byste je měli (ne)chtít, čtěte v recenzi!

…ty budou vypadat! To byla první myšlenka, když jsem tyhle nové, zářivě bílo modré papuče vybalila. Druhá myšlenka patřila poměrně robustnímu zpracování. Rozhodně to bude zajímavý test! Na jeho konci bude možná bota v barvě labradora lezoucího z rybníku, ale rozhodně nová zkušenost. Mizuna totiž často neobouvám a tak mě první proběhnutí láká hned po otevření krabice.

Řada Waver Rider v plné kráse 

Pojďme si nejdřív něco říct o tomhle modelu. Wave Rider je vlajkovou lodí Mizuna. První model přišel na trh v roce 1998 a jak správně tušíte, číslo 28 v modelové řadě opravdu značí takové množství předchůdců v průběhu let. Změnilo se ovšem hodně a dnešní vyladěnou verzi byste za tu původní asi nevyměnili. Wave Ridery jsou určené na silnici a zpevněné cesty. Vytvořené jsou pro běžce s průměrnou postavou, ale proměnlivou výkonností – od začátečníků po maratonce. Tady bych si jen dovolila oponovat, protože za mě se tenhle model hodí i pro těžší běžce. Tlumení je dostatečně silné a pružné. 

S váhou 280 g se řadí k malinko těžším modelům, u objemovek je to ale zcela v normě. 

Materiál nové generace Mizuno Enerzy NXT, který se nachází v patním klínu, je vyroben z ekologických zdrojů. Právě ten zajišťuje energetickou návratnost, měkkost a relativně nízkou hmotnost. Pěna Mizuno Enerzy Foam v horní části mezipodešve poskytuje dodatečnou návratnost energie a tlumení. Vlnová deska Mizuno Wave (ano, proto ten název) pomáhá při pohybu vpřed a plynulém přenosu váhy a zároveň nabízí tlumení a stabilitu.

Oproti předchozímu modelu je bota o pár gramů lehčí, patní límec je o něco vyšší, ve špičce najdete více místa, svršek je z jiné tkaniny, vzorek podrážky je malinko jiný a v mezipodešvi najdete dvě pěny. Kosmetické změny, může se zdát, ale ve skutečnosti jsou to přesně tyhle drobnosti, které modelové řady posouvají k dokonalosti. 

Tolik k teorii. A co praxe?

Žádné překvapivé závěry, ale krásná univerzální silnička

Wave Rider není bota, kterou obujete, vyběhnete, a na hodinkách budete čekat na osobní rekord. Je to velmi univerzální objemovka, která se hodí pro širokou škálu běžců. Po prvním obutí jsem měla trochu neobvyklý pocit těžší boty na noze, ale rychle jsem si zvykla. Díky vyšší vrstvě tlumení a robustnosti boty získáte trochu pocit, že máte pod sebou “více boty”. Ale právě proto se cítíte jako v bavlnce. Klasicky jsem vyzkoušela běh s čerstvýma nohama i po silovém tréninku, kdy byla stehna takříkajíc na kaši. To je totiž nejlepší test pohodlnosti bot. A Wave Ridery prošly na výbornou! 

Nejsou ani příliš měkké, abyste se bořili a měli pocit, že vás zpomalují, ani příliš tvrdé. Prostě tak akorát. 

Svršek mě mile překvapil. A to zrovna nemluvím o výdrži světlé barvy, ale o pohodlnosti. Pod pojmem inženýrská síťovina si sice představíte máloco, ale jde o lehkou a prodyšnou tkaninu. Moc hezky drží na noze, nesvírá prsty vpředu a límec boty nevytlačuje mozaiku do nártu. Pro mě poměrně důležitý parametr, za který Mizunu patří plusové body!

Svou chvilku slávy si zaslouží i zmiňovaná barva bot. Ano, jsou světlé. Ale z nějakého záhadného důvodu světlá barva drží i po mnoha kilometrech! Nenašla jsem ani na webu výrobce, ani v recenzích žádný údaj o napuštění svršku něčím proti špíně. Přesto vydržely desítky kilometrů bez poskvrny, což mě upřímně překvapilo. Na fotkách ve článku vidíte boty čerstvě vytažené z krabice i oběhané po pražských silnicích, parcích a trailech. Druhá várka plusových bodů!

Mojí lehkou obavou byl vyšší drop – přeci jen 12 mm je celkem dost. Většina mých bot má kolem 4-6 mm. Běhám ale více přes patu a skvělé je, že na tohle Mizuno přesně myslí. Díky speciální technologii vás i pata totiž krásně odrazí dopředu. A tak mi vyšší drop vůbec nevadil. 

Do trailu i na ovál? Vyzkoušeno!

Bez ohledu na určení bot se snažím vždy vyzkoušet všechny povrchy. Silničky si v testu totiž zaslouží ovál, mokrý asfalt, trail, štěrk, prostě všechno, co můžete potkat. 

Jak to dopadlo?

Na ovále drží samozřejmě stejně jako na silnici, ale zde mě zajímala jiná vlastnost – rychlost a dynamika. Odběhala jsem v nich intervaly na ovále a pro porovnání i na silnici. Pár mínusových bodů dolů patří za menší dynamiku odrazu a částečný pocit těžkosti na noze v rychlosti. Na druhou stranu, tyhle boty jsou uváděné jako objemovky a ne tempovky, a tak se není čemu divit. Neběhalo se v nich ovšem špatně a občasné tréninky rychlosti nebo začátečnické hraní si s tempem zvládnou v pohodě. 

Mokrý asfalt dopadl velmi dobře, držely i z mírného kopce a podržely mě po celou dobu běhu. Stejný pocit jsem měla na trailu. Ne že bychom měli v Praze nějaké extra technické seběhy nebo výběhy, na to se ostatně tyhle boty ani nehodí. V lehkém terénu a na parkových cestách se chovaly statečně a nepodklouzly. Pokud běháte ve smíšeném terénu, tedy asfalt, park, lesík apod., budou vám sloužit dobře. 

Zhodnocení

Vyplatí se do nich jít, nebo upgradovat z předchozího modelu? Ano a ano. Oproti předchozímu modelu Wave Rider 27 nabízí nezvykle hodně vylepšení. Pokud hledáte ideální silničku pro vaše městská dobrodružství, rozhodně nesáhnete vedle. Dokážu si představit, že tuhle botu zvládnete obout na ranní cestu do práce, zatímco odpoledne v ní poběžíte domů. Američané v ní pravděpodobně budou chodit, i když neběhají. 

I po testování si tyhle boty najdou své místo v mém botníku a vypadá to, že společně naběháme ještě mnoho kilometrů. Líbí se mi, že ač jsou tlumené, tak se do nich nezabořím a nemám pocit ztráty rychlosti. Ideální vzdáleností, na kterou mě baví, je kolem 10-15 km. Na delší běhy bych už osobně zvolila jiný model. 

Mizuno Wave Rider 28

Hmotnost: 280 g
Výška paty: 38,5 mm
Výška špičky: 26,5 mm
Drop: 12 mm
Podešev: Mizuno Energy NXT, Mizuno Energy, Mizuno Wave
Cena: 3 990 Kč

Pozitiva

  • univerzální objemovka
  • kvalitní zpracování
  • příjemné tlumení bez ztráty energie
  • příjemný svršek a dost prostoru pro prsty
  • drží i na mokrém povrchu

Negativa

  • méně dynamiky a návratnosti v tempu
  • těžší pocit na noze
  • méně barevných kombinací a variant
  • trochu déle schnou při promočení

Podobné příspěvky

Test: špičkový cyklocomputer Bryton Rider S800E pro náročné cyklisty. Má se Garmin bát?

Test: New Balance Rebel v4 jsou neskutečně lehké a rychlé. Tohle si zaslouží vaši pozornost

Test: proč běžci milují Mizuno Wave Daichi 8? Zjistěte, jak tyto boty změní váš běh