Rozhovory

Rozhovory se zajímavými osobnostmi

ADVERTORIAL Poběž napříč republikou!

Advertorial Běh lidi spojuje, to je prostě fakt. Důkazem toho je třeba stále rostoucí obliba víkendových štafetových závodů. Za posledních deset let se staly přímo českým fenoménem. Je to už absolutní vrchol běžeckého boomu u nás? Máme se jako národ běžců ještě kam posouvat? Máme ještě potenciál hledat další výzvy? Běh napříč naší krásnou republikou by tomu z mnoha důvodů mohl pomoci.

Více

„Když to v Česku chcete v běhu někam dotáhnout, musíte se obrnit velkou trpělivostí“, říká rekordmanka Moira Stewartová

Píše se rok 2023 a běžkyně Moira Stewartová překonává v prosinci ve Valencii český rekord v maratonu o 55 vteřin. Chápete, skoro o minutu. To prostě fakt není málo. Minulý rok, tak byl v české atletice rokem Moiry. A ono se není čemu divit. Moira na sobě dře, běhání podřizuje úplně vše. Jo, a navíc se díky tomuto výkonu kvalifikovala na Olympijské hry do Paříže. Je to prostě jízda. 

Více

Díky sportu jsem lepší rodič, říká autorka originálních cyklistických ponožek

Na začátku byl nápad na originální dárek ke svatbě a záhy poté objevení díry na trhu. S Michaelou Sušickou, tvůrkyní originálních cyklistických ponožek Traťoffky, jsme si popovídali v naší minisérii o inspirativních podnikavých ženách, které milují sport. Dnes o tom, jak rozjela podnikání na mateřské, a jak s dítětem zvládá běh i milovanou cyklistiku.

Více

Běžec do schodů Jindra Schick: Chytat se zábradlí je povoleno. Do 40. patra běžím naplno

Jindřich Schick (* 1975) je brněnský běžec zaměřující se na towerrunning. Má dvě děti a zajímavou zálibu – obráží svět a vybíhá po schodech na ty nejvyšší budovy. A jde mu to skvěle! Letos například jako první zdolal vrchol londýnské Walkie Talkie a v říjnu se podíval i do New Yorku. Tam se sice neumístil, ale zato si přivezl zážitek na celý život.

Více

„Sám k svému cíli nedojdeš,“ mluví o zlatu světová rekordmanka, která se z bahna drog vyškrábala na stupně vítězů

Ve čtrnácti už laškovala s drogami a o několik let později se z totálního dna, špíny a ulice dostala zpět do života. Cesta to byla dlouhá, ale Zuzana Rychnovská vytrvala. Přitom vytrvalost není její nejsilnější stránka, ale jak se ukázalo, je to sprint. Na dráhovém kole. V týmu Akademie dráhové cyklistiky zářila tak, že… ale to bych předbíhala. Zuzka drží osud pevně ve svých rukou a řídí si ho. Přišel nevídaný úspěch.

Více

Nevybírej si aktivitu, ke které se musíš přemlouvat, říká milovnice běhu a autorka jedinečných sportovních čelenek, které se šily i pro olympijský park

Sportovních čelenek je na trhu spousta, řeklo by se. Alžběta Ježková ale přesto vyvinula unikátní produkt, který milují sportovkyně kudrnaté, s jemnými vlasy, vysokým čelem i vytříbeným stylem. Jaká byla její cesta od zkrocení vlastní hřívy po zajetou firmu? Jak kombinuje podnikání se sportem a péčí o rodinu? A jak vypadají firemní mítinky za pochodu?

Více

Nejintenzivnější sport jsou děti, říká „matka“ náušnic, které si zamilovaly i slavné sportovkyně

Flowerski nosí sportovkyně i cestovatelky, závodila v nich Gabriela Soukalová, ale vzít si je můžete i do kanceláře nebo na svatbu. V naší minisérii článků o podnikavých ženách jsme si povídali s inspirativní Markétou Stulíkovou, jejíž barevné kytičky ze Šumavy těší nejen sportovkyně po celé republice: Jak zvládá dvě děti, stále rostoucí firmu a jak se vyrovnala s tím, když ji lékaři zakázali oblíbený běh a lyžování?

Více

Raději budu v pohodě a „zdravý“ i bez vlasů, než zatěžovat tělo léky. Tomáš Maceček s alopecií je šampionem v běhu do vrchu

Tomáš Maceček (*1991), kterému málokdo řekne jinak než Macek, je přední český skyrunner. Narodil se v Ostravě, studoval v Brně a nyní žije u Prahy. Mimo své výkony je výrazný i vzhledem – byla mu diagnostikována alopecie, takže přišel o všechny chlupy i vlasy. Jak ho nemoc (ne)omezuje v běhu, jak vypadá jeho běžný den a jak umí Afričané běhat do kopce, nám prozradil v rozhovoru.

Více

Nová výzva Jaroslava Kulhavého. Promluvil o své další sportovní epoše

Když 1. února 2023 oznámil Jaroslav Kulhavý svůj záměr zúčastnit se některých podniků světové série v terénním triatlonu Xterra, byla to pro mnohé fanoušky příjemná zpráva. Legenda (nejen) českého MTB se sportem ještě nekončí. A teď, po jeho vítězství v závodě evropského poháru Xterra na Maltě, už také víme, že v nové disciplíně bude Jaroslav Kulhavý předvádět famózní výkony. O tom, jak vidí svou sportovní budoucnost, se můžete dočíst v následujícím rozhovoru.

Více

Born to Run 2 naživo aneb jak jsem se setkal s legendou

Knížka Born to run (Zrozeni k běhu) autora Christophera McDougalla vyvolala nejen v běžeckých kruzích solidní rozruch a víc než třináct let od svého vydání si stále drží vysokou popularitu. Chris se v minulém roce spojil se svým dlouholetým kamarádem a běžeckým trenérem Ericem Ortonem a společně napsali pokračování s prostým názvem Born to Run 2. A opět je to skvělá knížka se spoustou rad pro začínající i zkušené běžce, a to hlavně s přihlédnutím k principům přirozeného běhu.

Více

Miluje dva sporty, o kterých jste možná neslyšeli a šije batohy třeba i na svářečskou helmu. Živel Zuzka Zorníková

Když se vaše záliba stane nakonec tím, čím se živíte a celou tu cestu si vyšlapete sami stylem pokus-omyl, tak to svědčí o vaší touze a zarputilosti. Zuzka Zorníková se kdysi dávno začala na mateřské z nudy ohánět jehlou a nití, postupně přidala šicí stroj, aby následně uvedla v život svoji značku Ráfek. Cesta od nákupní tašky k současným vychytaným batohům byla občas okořeněná vzteklými výkřiky, když věci nešly podle plánu, ale dnes její produkty zdobí nejedna záda. Tenhle rozhovor je o životě mezi batohy a koly.

Více