Ještě tužší, ještě více „vytuněné“ Boostem. Recenze adidas Ultraboost 21

Ultraboost 21, další generace kultovní boty. Foto: Vít Kněžínek

Více pěny Boost, ještě více tuhosti a stability a vyšší celková gramáž. Do rukou jsme k recenzi dostaly boty na běhání Ultraboost 21 od značky adidas a podívali se blíže, co tato kombinace tvoří dohromady.

Ultraboost. Na trhu je celá řada modelů s delší historií, ale jen těžko budete hledat běžeckou botu se zvučnějším jménem. Historie Ultraboostu se začala psát v roce 2015 (přečtěte si článek o tom, jak šly trendy tlumení) a od svého začátku se řadí mezi nejoblíbenější adidasky na trhu. Označení 21 u letošní nové verze tak neznamená jednadvacátou generaci, ale číslo roku, ve kterém byla uvedena na trh.

V čem je Ultraboost tak výjimečný? Svého času se jednalo o první botu na světě, která byla tlumená čistě TPU tlumící pěnou (jak jinak, než ikonickým Boostem, který adidas uvedl na trh o pár let dříve a který způsobil doslova revoluci v tlumení). Oproti “klasickým” botám s EVA tlumením byly první generace Ultraboostů až neuvěřitelně měkké a pohodlné. V dnešní době se z TPU stal standard, ale Ultraboost si i přes to dokázal zachovat svou jedinečnost. Žádná jiná bota nedokázala tak skvěle propojit běžecký svět s tím módním. Mezi spokojenými uživateli tak najdete stejné množství nadšených běžců jako lidí, kteří Ultraboost používají jako botu na běžné nošení.

Sečteno, podtrženo je byl Ultraboost vždy primárně měkkou, pohodlnou a v neposlední řadě stylovou botou, která cílila na rekreační běžce i širokou veřejnost. Dlouhodobé okupování předních příček v prodejních statistikách dokazuje, že adidas odvádí svou práci na výbornou.

Recenze adidas Ultraboost 21. Ze dna oceánu

Jaká je ale verze 21? V něčem stejná jako její předchůdci a v něčem naprosto odlišná. Nebyl by to Ultraboost, kdyby zde nebyl kladen velký důraz na design. Ultraboost 21 zaujme už na první pohled a není to jen barevnými variantami. Důležitou roli zde hraje i výrazná oversized pata z pěny Boost. Chybět nesmí ani ekologická linka, kdy pro pletený svršek byl použit materiál Primeblue z plastového odpadu vyloveného z moře.

Adidas Ultraboost 21

  • Objemová silniční obuv na běhání
  • Hmotnost: 340 g (UK 8)
  • Drop: 10 mm
  • Cena: 4 699 Kč

Pozitiva: skvělý prodyšný svršek, podešev Continental
Negativa: vysoká hmotnost a tuhost

Foto: Vít Kněžínek

Vzhled je samozřejmě velmi subjektivní věc, ale u této boty tvoří její důležitou součást. Ať už se vám nové Ultraboost 21 líbí, nebo ne, jedná se bezesporu o zajímavou botu, která má talent na přitahování pozornosti vašeho okolí.

O šest procent více tlumení, ještě více tuhosti

Pojďme se ale od designu přesunout k tomu nejdůležitějšímu – funkčním vlastnostem. Už od pohledu by se dalo očekávat, že Ultraboost 21 bude extrémně tlumená a měkká bota. Tento předpoklad ještě potvrzuje informace, že ve verzi 21 je o šest procent více Boostu, než v předchozí generaci. Po obutí ale budete možná trochu zklamaní, protože žádný mechový polštář se nekoná. Ve skutečnosti je Ultraboost 21 až nečekaně tuhá a tvrdá bota. Což by vás ale nemělo překvapit, protože adidas kromě navýšení Boostu deklaruje i výrazné vyztužení tohoto materiálu (o 15 procent) za účelem dosažení větší dynamiky a rychlosti odezvy.

Když k tomu připočteme ještě výraznou plastovou torzní výztuhu, pak dostaneme opravdu hodně tuhou a tvrdou botu se svižným přechodem do odrazu. Jestli je to u modelu zaměřeného na trénink a běh ve volném tempu dobře, nebo špatně, bude už záležet na konkrétním běžci.

Drop (Co je drop? Přečtěte si náš slovníček pojmů) je zde klasických 10 milimetrů a výška tlumení v patě dosahuje mohutnosti lehce nad 30 milimetrů. Zvolená geometrie s výrazným zakřivením ve tvaru kolébky (rocker) ale vliv vysokého dropu do značné míry eliminuje a v Ultraboostu 21 není problém dopadat bez odporu i na střed chodidla.

Zmíněná torzní výztuha má kromě dodání vyšší dynamiky (podobný princip jako u bot s karbonovým plátem) ještě jeden úkol, kterým je dodatečná stabilizace. I z toho důvodu vystupuje v přední části boty tato výztuha až na samotný okraj. Sama o sobě je tato konstrukce velmi užitečná, ale pozor by si měli dát běžci s širokým tvarem chodidla (obzvlášť ve špičce), kteří se mohou setkat s tím, že výztuha při dopadu nepříjemně tlačí do chodidla. Běžci a běžkyně s užším chodidlem mohou tyto řádky považovat za naprosto nedůležité.

Dodatečnou stabilitu dodává i vytažení pěny Boost kolem paty vysoko nad úroveň plosky chodidla. I když je tak Ultraboost 21 čistě neutrální botou, tak má stabilitu velmi vysokou a mohla by vyhovovat i lidem, kteří běžně preferují boty s kontrolou pronace.

Padnoucí svršek s dokonalou prodyšností

Svršek je z pleteného materiálu Primeblue. Kromě toho, že vzniká recyklací plastů vylovených z moře je úžasně pohodlný a skvěle prodyšný. Nic na tom nemění ani plastová klec kolem nártu, která k různým modelům od adidasu patří už dlouhá léta. Tvarování klece i použitý materiál jsou tak vyladěné, že byste se neměli setkat ani s náznakem otlaků, nebo jiných nepříjemností.

Jak je u Ultraboostu zvykem, ani dvacet jedničky nemají samostatný jazyk a svršek je ušit z jednoho kusu. Díky vysoké pružnosti a poddajnosti tkaniny je ale proces nazouvání i vyzouvání bezproblémový pro jakýkoliv tvar chodidla, vysoký nárt nevyjímaje.

Pružnost a poddajnost má nicméně jednu drobnou nevýhodu, která se projeví při běhu ve vyšších rychlostech. Ultraboost 21 je bezesporu určen primárně pro volnější běhy a při zrychlení se můžete setkat s tím, že chodidlo není usazeno tak pevně uvnitř boty, jak by bylo potřeba.

Na podrážce osvědčený Continental

Posledním prvkem boty je podešev. Ta kombinuje osvědčenou pěnu Continental s průhlednou krystalickou pryží, která ještě zvyšuje už tak výraznou tuhost. Přilnavost je velmi solidní na suchém i mokrém podkladu, ale nezapomínejte na to, že se jedná o ryze silniční boty, které si sice poradí s rozbitým asfaltem, ale do terénu v žádném případě nepatří.

Na závěr se sluší zmínit i hmotnost boty. Ta je totiž poměrně výrazných 340 gramů (UK 8), což z Ultraboost 21 činí jednu z nejtěžších silničních bot vůbec. Hmotnost je opravdu výrazná a na noze je to znát i díky tomu, že svršek je lehký a většina gramáže je kumulována v mezipodešvi, tedy pod úrovní chodidla. Při běhu ve volném tempu vám to nejspíš vadit nebude, ale při tempovém tréninku ve vyšší intenzitě už bude hmotnostní rozdíl velmi patrný.

Ve výsledku je Ultraboost 21 zajímavým pokračováním kultovní boty, která klade velký důraz na design a zároveň se snaží oslovit výkonnostní běžce. Nečekejte stejné vlastnosti jako u předchozí generace. Největší zásah proběhl v oblasti tlumení a pokud vás už nebaví ultraměkké boty bez odezvy při odrazu, pak byste měli zaostřit právě na tuhle novinku. Jestli je ale prioritou co nejměkčí došlap, pak vás možná čeká lehké zklamání.

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa