Úvod Inspirace Knihy o běhání: trénink na maraton i strhující příběhy. Kterou si přečtete?

Knihy o běhání: trénink na maraton i strhující příběhy. Kterou si přečtete?

od Karel Holub

Jason Koop – Základy ultramaratonského tréninku

O tom, jak začít běhat, jsou desítky a stovky knih. O tom, jak trénovat na první závody, jich je taky dost. O tom, jak trénovat efektivně, už jich je méně. O tom, jak efektivně trénovat na maraton, ještě míň. A o tom, jak efektivně trénovat na běhy za hranicí maratonu, je knížek zatraceně málo. Proto jsem rád, že i u nás je dostupná knížka Základy ultramaratonského tréninku od Jasona Koopa.

 Jason Koop je americký trenér, který se specializuje na ultra a který za svou trenérskou kariéru vedl opravdu velké množství velmi kvalitních běžců jako jsou třeba Tim Olson, Dylan Bowman nebo Kaci Lickteig. Sám se také účastnil některých ikonických ultra závodů a tak jsou jeho metody vyzkoušené jak na vlastní kůži, tak na dostatečně širokém spektru svěřenců.

Když jsem začal běhat ultra, vystačil jsem si s běžným maratonským tréninkem. Myslel jsem si, že stačí naběhat dostatek kilometrů a občas to proložit tempovým během nebo intervaly. Brzy jsem ale narazil na limity takového přístupu k tréninku. Čas na trénink je omezený a já ho chtěl využít naplno. A v tom mi právě Základy ultramaratonského tréninku hodně pomohly. 

Koop se snaží podepřít svoje tréninkové metody o vědecké výzkumy a studie a dosahovat tak maximálních výsledků v dostupném čase. Běžný hobík nemá tolik možností, prostředků a času, aby mohl trénovat jako profík a o to důležitější pak je správně si stanovit tréninkové priority, strukturu a zaměření tréninků a jejich složení v průběhu roku. Kniha vám dostatečně jasně vysvětlí principy budování vytrvalosti i rychlosti a pomůže vám sestavit si tréninkový plán podle vašich cílů a možností.

Kniha samozřejmě není jen o tréninku. Najdete tady cenné rady a zkušenosti z oblasti výživy a hydratace při závodech. Pomůže vám s plánováním závodního tempa a logistiky. Dočtete se i o vybavení na dlouhé závody a nechybí tipy a triky, které přichází s lety zkušeností a odběhanými kilometry. Koop nezapomíná ani na regeneraci a doplňkové sporty nebo cvičení.

Já Základy ultramaratonského tréninku beru jako záchytný bod, ke kterému se vždycky vracím, když plánuju sezónu nebo přípravu na konkrétní závod.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky