Úvod Inspirace Knihy o běhání: trénink na maraton i strhující příběhy. Kterou si přečtete?

Knihy o běhání: trénink na maraton i strhující příběhy. Kterou si přečtete?

od Karel Holub

Luke Humphrey, Keith a Kevin Hanson – Hansonova metoda maratonu

Hansonova metoda maratonu mi pomohla prolomit hranici tří hodin. Maratony jsem v té době běhal už několik let a každý rok jsem se o kousek posunul ke třem hodinám. Začínal jsem lehce nad 3:30 a postupně jsem se dostal na 3:07. A pak najednou nic. Nezlepšoval jsem se. Nejlepší výkon sezóny spadnul na 3:12 a já řešil, co s tím. 

Hansonovu metodu maratonu mi tenkrát doporučil kamarád, který běhal maraton v časech mezi 2:30 a 2:40. Pro mě to tenkrát byla nedosažitelná meta. Ale když tuhle knížku chválí takový borec, musí na tom něco být. Knížku jsem si hned sehnal a získala si mě už svým úvodem.

Úvod knihy by se dal shrnout jednoduše – zapomeňte na tréninkové plány z časopisů a teď a tady se rozhodněte, že si chcete zaběhnout svůj nejlepší maraton a jste ochotní na tom tvrdě makat. Dávalo mi to smysl. Dávno jsem věděl, že maraton není jen o hlavě, ale hlavně o dobré přípravě a naběhaných kilometrech.

Knížka dává dostatečné množství přehledných informací o obecných principech  vytrvalostního tréninku a hlavně vám pomůže sestavit naprosto konkrétní tréninkový plán podle vaší aktuální kondice a cílů. Vybírat můžete z plánů od prvomaratonce až po běžce s ambicí na časy hluboko pod tři hodiny. Nečekejte žádné zázračné recepty a zkratky. Nikdo vám neslíbí, že natrénujete z gauče na maraton za čtyři týdny. Maraton je těžká disciplína a buď na něj budete připravení, nebo vás sežere. 

Hansenova metoda maratonu vás provede tréninkem, který bude trvat nějakých 16 až 18 týdnů a pokud budete poctivě dělat, co vám říká, máte slušnou šanci zaběhnout si nejlepší maraton svého života. Aspoň u mě to zafungovalo skvěle. Makal jsem podle plánu, hlídal si regeneraci a snažil jsem se zbytečně netlačit na pilu. Vyplatilo se, zaběhl jsem maraton za 2:59. A tím to nekončí. Strukturovaný trénink se mi dostal pod kůži a používám ho dál pro plánování sezóny a přípravu na závody. Funguje. A o to přeci jde.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky