Úvod Inspirace Knihy o běhání: trénink na maraton i strhující příběhy. Kterou si přečtete?

Knihy o běhání: trénink na maraton i strhující příběhy. Kterou si přečtete?

od Karel Holub

Laura Hillenbrand – Nezlomný

Tahle knížka vás asi neposune v tréninku, ale rozhodně vám může ukázat, že běhání není jen sport, ale hlavně nastavení mysli, přístup k životu a životní styl. Je to neskutečný příběh amerického běžce Louise Zamperiniho, který jako syn italských emigrantů rostl spíš pro polepšovnu než pro závodní kariéru elitního běžce. Naštěstí mu běhání učarovalo natolik, že se z pouličního zlodějíčka postupně dopracoval až na olympiádu v Berlíně v roce 1936.

Dočtete se o tom, jaké to bylo závodit za Ameriku v nacistickém Německu, i o tom, jak drsné praktiky panovaly mezi elitními běžci. Touha vyhrát byla často spojená s opravdu tvrdými střety a občas i krvavými šrámy. Zdálo se ale, že s těžkostmi se umí Louis velmi dobře vypořádat a jen tak něco ho nerozhodí. Měl před sebou slibnou kariéru, ale přišla válka.

Louis musel narukovat k letectvu a jako bombometčík se zapojil do války v Pacifiku. V roce 1943 byl jeho letoun sestřelen nad mořem a Louis strávil 40 dní na moři v záchranném člunu s dalšími dvěma členy posádky. Utrpení, kterým si prošli na moři, ale nebylo nic ve srovnání s tím, co je čekalo v japonském zajetí. 

Nezlomný je úžasný příběh člověka a běžce, který ví, že hlavní je nevzdat se a vydržet. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky