Úvod Inspirace Knihy o běhání: trénink na maraton i strhující příběhy. Kterou si přečtete?

Knihy o běhání: trénink na maraton i strhující příběhy. Kterou si přečtete?

od Karel Holub

Daniel Orálek a Luboš Brabec – Můj dlouhý běh

Můj dlouhý běh je vynikající knížka, která vás nechá nahlédnout pod pokličku velmi specifické disciplíny ultraběhu. Pokud vás lákají vzdálenosti delší než maraton, a nebo si prostě jen rádi čtete o bláznech, kteří dovedou běžet stovky kilometrů v kuse, rozhodně si Můj dlouhý běh pořiďte. 

Dan Orálek (na titulní fotce) je ikona českého ultra a já si dobře pamatuju, jak jsem před mnoha lety doslova hltal všechny články a rozhovory, které s ním vycházely. Jeho výkony byly mimo moje chápání a nejvyšší metou pro mě byl maraton. Že bych si někdy střihnul ultra, bylo skoro nepředstavitelné. Postupně jsem ale zjistil, že kde je vůle, je i cesta, a že ultra je disciplína i pro běžné smrtelníky, kteří jsou ochotni poctivě trénovat.

A o tom přesně je kniha Můj dlouhý běh. Prostě a jednoduše skvělé vyprávění o tréninku, závodech a svébytné komunitě kolem ultra. Dočtete se o legendárních závodech po celém světě, o setkáních se skvělými běžci, ale i o tom, jak se postupně tohle prostředí mění. Dan s Lubošem vás vezmou na daleké cesty třeba na legendární Spartathlon, super-horký Badwater nebo skoro mýtický závod s mexickými indiány z kmene Tarahumara.

Můj dlouhý běh je tak trochu jako ultra závod. Jakmile se do téhle knížky pustíte, neodložíte ji, dokud nebudete na konci. Cestou pak spolu s Danem prožijete celý kolotoč emocí, které možná nejsou vždycky dobré, ale vždycky jsou silné. A přesně takové je i ultra. 

Dan Orálek je pravidelným přispěvatelem článků na náš web, kde píše o svých zkušenostech a tréninku. Články ultramaratonce Dana Orálka najdete zde.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky