Jak běhat v zimě a nepodklouznout? Rady na sníh i ledovku

Foto: Vít Kněžínek

K zimnímu běhání neodmyslitelně patří bláto, sníh a led. Tedy povrchy, na kterých je velmi snadné uklouznout a přivodit si nepříjemné zranění. Poradíme vám, jak v zimě běhat bezpečně a jak vyzrát na nepříjemně kluzký povrch.

Možností, jak přežít zimu v běžeckém režimu je celá řada. Pokud ale nepatříte mezi milovníky běžeckých pásů (nebo zkrátka nemáte možnost tuto pomůcku využívat), tak vám nezbyde, než se smířit s tím, že to venku bude místy trochu klouzat.

Technika běhu: Běhání má ve srovnání s chůzí jednu obrovskou výhodu a sice krátký čas kontaktu chodidla se zemí. Čím kratší čas se chodidlo dotýká povrchu, tím nížší riziko podklouznutí. Proto se na problematických površích vždy vyplatí co nejvíce zkrátit krok a zvýšit jeho frekvenci. Kromě zkrácení kontaktního času docílíte i toho, že budete dopadat mnohem víc kolmo směrem k zemi, což se příznivě projeví ve snížení rizika podklouznutí a následného pádu.

Základem úspěchu je kvalitní výstroj: Samotná technika běhu může hodně pomoci, ale nevyřeší vše. Základem úspěchu je tak kvalitní výstroj. Obzvlášť u běžců, kteří se v zimě pravidelně setkávají se sněhem a bahnem, je žádoucí přezout z hladkých silničních bot do jiného modelu s hrubší a přilnavější podrážkou. Na výběr máte z klasických krosových bot určených pro běh v terénu (které ale obvykle nejsou tak pohodlné při běhu po tvrdém), nebo z tzv. gravel bot. Gravel, nebo parkové boty jsou silniční modely s agresivnější podrážkou a lehce vyztuženým svrškem. Tlumicí vrstva je ale velmi podobná tomu, na co můžete být zvyklí ze svých silničních bot.

Zimní verze běžeckých bot: Značky jako Nike (Shield), Saucony (Shield), nebo Asics (All winter long) nabízí i zimní varianty svých oblíbených silničních modelů. Kromě teplejšího a nepromokavého svršku jsou tyto modely obvykle vybaveny i “zimní” podrážkou. Ta má lehce hrubší vzorek a především jiné složení. Rozdíl je velmi podobný jako u letních a zimních pneumatik do auta. 

Co když přijde námraza: Až dosud jsme se bavili o tom, jak zvládat běh po sněhu a bahně. Pokud se vám ale postaví do cesty ledovka, pak je všechno výše zmíněné prakticky k ničemu. Zkrácení kroku i boty s vysoce přilnavou podešví sice trochu pomohou, ale rozhodně to není spolehlivé řešení. Chcete-li mít jistotu, že na ledě nepodklouznete, pak sáhněte po botách s hřeby, nebo po běžeckých nesmecích.

Nesmeky jsou návleky na boty, které jsou vyrobeny z řetízku, nebo gumy osazené karbidovými hroty. Jejich pořizovací cena je poměrně nízká a svůj účel splní. Počítejte ale s tím, že běh v nich není zrovna nejpříjemnější. Obtížné je i nasazování na boty, jejichž svršek touto manipulací navíc dost trpí. Nesmeky jsou tak ideální jako záložní varianta, nebo jako řešení pro běžce, kteří se s ledovkou setkávají pouze výjimečně a nechtějí investovat do speciálního zimního vybavení.

Jestli ale chcete proběhat bez omezení celou zimu a ledovka se ve vašich zeměpisných šířkách vyskytuje ve velké míře, pak se vám rozhodně vyplatí investovat do speciálních běžeckých bot s hřeby. Ty byly vyvinuty pro potřeby orientačních běžců, ale v posledních letech se těší velké oblibě i mezi rekreačními městskými sportovci.

Podešev hřebovek je osazena celou řadou hrotů, které zajistí maximální a spolehlivou přilnavost i na tom nejhladším ledu. Dlouhodobější pohyb po hladkém asfaltu ani v tomto případě nebude úplně nejpříjemnější, ale ve srovnání s nesmeky je to obrovský rozdíl. Krátké přesuny po tvrdém pak nejsou vůbec žádný problém. Kromě přilnavosti mají hřebovky zpravidla i vysoce odolný svršek, který dokáže udržet příjemné mikroklima uvnitř boty. Mezi přednosti musíme připočíst i vysokou stabilitu a pevnost. Zkrátka skvělý společník do náročných zimních podmínek. Mezi nejoblíbenější výrobce hřebových bot patří Icebug, INOV-8, Salomon, NVII a VJ. 

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?

1 komentář

Petr 4. 12. 2021 - 18:24
Ahoj, nejake konkretni tipy by nebyly? Napr. Inov-8 v moji velikosti uz hrebovky nedela, nehlede na to ze obvykle potrebuji sirku 4 nebo 5. Spojil bych se s nesmeky, protoze toho ledu tu nebyva az tak moc / dlouho, ale nemam tuseni jake. Diky
Add Comment