„Milý Běžíšku…,” tipy redaktorů, co dát sportovcům pod stromeček

Na Klepáči pořizujeme pracovní portfolio fotek. Foto: Karolína Hornová

Vánoce jsou tu a nám každé vyloupnuté okénko adventního kalendáře připomíná resty, pro koho ještě nemáme dárek. Pokud potřebujete obdarovat svého milého běžce, nebo sám jste sportovcem a babičky se ptají, co byste rádi, máme tady osobní tipy z naší sportovní redakce.

Většinou jsou naše tipy finančně nákladné, ale najde se i pár levnějších. Je to tím, že mluvíme z vlastní zkušenosti a věc, kterou člověk dlouhodobě využívá, protože je prostě skvělá, obvykle nestojí málo. Šetřit se holt někdy nevyplatí. Ještě než se podíváte, co by si letos přáli redaktoři sportovního webu pod stromeček, nebo čím by naopak obdarovali své nejbližší z řad milovníků pohybu, mrkněte i na loňské tipy redaktorů v tomto článku.

Magdaléna Ondrášová, šéfredatorka

Tyčinky do zásoby

Vyzkoušela jsem už desítky druhů sportovních tyčinek na cesty, ale jen jedna zatím zůstává po léta mou stálicí, zbytek střídám (například gely od GU, tyčinky proteinové tyčinky od Inkosporu…). Je to VOLTAGE ENERGY BAR s příchutí exotic od značky Nutrend, kterou kupuji už nejméně sedm let. Je sladká, ale ne přeslazená, ale nejvíce oceňuji konzistenci, která není hutná a lepivá, ale naopak přiměřeně lehká a lehce křupavá. Neobsahuje čokoládu, která se ráda v kapsičce dresu roztéká. Tyčinka se hodí ke konzumaci před tréninkem a během něj. Radost uděláte svému sportovci určitě i různorodou nadílkou sportovních laskomin. Nebo mu napečte tyhle moje cookiesky. Nemusíte být přece za každou cenu originální, důležité je potěšit a tímhle nezklamete.
Cena: 37 Kč

Bunda Dynafit Mezzalama 2 Polartec Alpha Jacket

Velmi jsem si oblíbila bundu Dynafit Mezzalama 2 Polartec Alpha Jacket (2021), ke které jsem přišla díky testování bund na běhání do mrazu loni. Je drahá, ale nakonec je to vždy právě ona, kterou od podzimu do jara tahám, kam můžu. Na horské túry, skialpy, běh v mrazivých teplotách. Je moc pohodlná, ochrání před zimou, ale je funkční, a navíc se mi moc líbí. Blíže si o ní můžete přečíst v onom testu. Letošní modely už budou mít jiné barvy, ale možná seženete i tu loňskou a levněji.

Cena: (doporučená cena 2021) 5 700 Kč.

Jógamatka

Ne tu levnou, nudnou, ale fakt hezkou podložku na cvičení, která neklouže. Sama po takové toužím, mám jednu příjemnou z Decathlonu, jednobarevnou. Neurazí, ale ráda bych hezkou jógamatku, na kterou se budu těšit. Nedávno jsme dělali test jógamatek českých výrobců a to byla úplná nádhera. Zkuste se inspirovat třeba tam. Test jógamatek.
Cena: od 1 000 Kč výše.

Marek Odstrčilík, kreativní ředitel, milovník cyklistiky a běhu

Xiaomi Mi Portable Air Pump

Ženy, milovníci technologií a dovolenkáři s koly zpozorněte. Tohle vám skvěle usnadní kontrolu tlaku v pneumatikách, ba co víc i následně dofoukne bez námahy na požadované hodnoty. Pumpa od Xiaomi zvládne až 8 cyklokol nebo 3 kola u auta, samozřejmě umí nafouknout i míč, kdybyste si třeba chtěli kvalitně kopnout nebo pinknout. Maximální tlak umí 103 barů a disponuje odolností proti přetlaku. Za cenu, která je nyní 889 Kč získáte pořádný výkonný „fičák“. 
Cena: 889 Kč

Sluchátka Sennheiser Momentum True Wireless 2

Tohle je prostě jiná liga v kvalitě poslechu při sportu, ale budete nadšení i v běžném každodenním poslouchání. Vážná hudba, dechovka, jazz, taneční hudba mluvené slovo… Prostě snad v žádném žánru nemají zásadní slabiny. Upozorním na jednu slabinu, sluchátka mají sice ANC (tedy aktivní potlačení hluku), ale ten nefunguje tak dobře, jako i u některých levnějších špuntů. U sportu ale ANC stejně nevyužívám. Sennheiser Momentum True Wireless 2 jsou odolné vůči vodě a potu. Můžete přes ně volat nebo “pokecat” se Siri a Google Assistantem. Pokud tedy hledáte kvalitu a chcete si i při sportu užít parádní poslech, neuděláte s nimi rozhodně chybu.
Cena: cca 4 990 Kč

Klára Sýkorová, externí redaktorka, milovnice pohybu

LIFT shorts

My jim říkáme kouzelné plavky. Neoprénové pánské plavky, které lze použít na otevřené vodě i v bazénu. V chladnější vodě zahřejou a díky použité technologii skvěle nadnáší. Zlepšená poloha těla ve vodě znamená, že i začátečník snadno dosáhne skokového zlepšení v rychlosti, pokročilý plavec nebo triatlonista je ocení při technických cvičeních nebo bazénové přípravě na závod plavaný v neoprénu. Prodává je ten nejpovolanější, Petr Vabroušek. A můžou je samozřejmě používat i holky, pokud je doplní horním dílem plavek.
Cena: 2 990 Kč

Startovné na závod

Startovné na závod je super dárek. Pro někoho je občas zapotřebí vnější impuls, aby se zúčastnil nějaké sportovní akce. Možná se jen bojí přihlásit, řeší finance nebo sám nic netuší a do akce ho chcete namotivovat vy sami. Takový dárek se dá přizpůsobit každému, protože se každý rok konají doslova stovky akcí a závodů. Vybírat se dá z nepřeberného množství běžeckých seriálů, cyklistických akcí jako například Král Šumavy, OCR běhů jako je Spartan Race, triatlonových a swimrun akcí a dalších. Radost ze zážitku je zaručená.
Cena: dle typu závodu v rámci stovek korun

Pavel Tomek, externí redaktor, běžec a cyklista

Švihadlo Brut Rope

Chcete si dát pořádně do těla a máte málo času? Nebo prostě jen toužíte zlepšit svou postavu a fyzickou kondici? Případně chcete do tréninku zapojit i části těla, na které při běhání či jízdě na kole obvykle zapomínáme. Pořiďte si švihadlo! Ale ne jen tak obyčejné, ale věcičku, která se prodává pod poetickým názvem Brut Rope. Tohle švihadlo je totiž o pořádný kus tlustší, než ta, která asi znáte. Díky tomu ale vy budete mnohem hubenější, s většími svaly a lepší kondicí. Cvičit déle jak pár minut je sice s touhle věcí ze začátku peklo, ale kdo vydrží, nebude litovat.
Cena: 799 Kč

Samsung Galaxy Watch 4 (Classic)

Poslední generace těchto chytrých hodinek se opravdu povedla, ať už se bavíme o verzi Galaxy Watch nebo Galaxy Watch Classic. Zájemce si může vybrat ze spousty verzí, hodinky jsou doslova napěchované zajímavými funkcemi a vypadají opravdu skvěle. A pokud si pořídíte verzi Classic, těšte se na nejlepší ovládání, jaké u chytrých hodinek můžete zažít. Jedinou výraznější nevýhodou je jejich kompatibilita pouze s hodinkami Samsung a horší výdrž baterie. I tak jsem ale letos nic lepšího na ruce nenosil.
Cena: 6 990 až 11 490 Kč

Adéla Ptašková, externí redaktorka, běžkyně

Unisex sportovní ponožky Kilpi REFTY-U

Ponožky pod stromečkem jsou takovým evergreenem. Zatímco pro děti jsou měkké dárky noční můrou, čím je člověk starší, tím je ocení více. Máte-li v rodině běžce, jsou ponožky jistota, která nemůže zklamat. Kvalitních ponožek v běžcově skříni totiž není nikdy dost! Osobně mám dobrou zkušenost s ponožkami značky Kilpi.
Cena: 349 Kč

Karel Holub, externí redaktor, ultra běžec

Dětská sedačka na rám Shotgun

Když potřebujete vyrazit na trénink, ale dostanete na hlídání cyklistický potěr, přijde vhod pořádná dětská sedačka na kolo, která bude bavit vás a hlavně děti. Dětská sedačka na rám Shotgun se umisťuje přímo na rám kola mezi řídítka a sedlo a vy tak budete mít dítě pěkně před sebou a pod kontrolou. Dítě pak bude mít bezprostřední zážitek z jízdy, protože se drží řídítek a skvěle cítí kolo pod sebou. Montáž je opravdu jednoduchá a během pár okamžiků vám Shotgun dovolí změnit kolo ze závodní rakety na pohodový, dvousedadlový rodinný kombík. Dětská sedačka na rám Shotgun je určená pro děti od 2 do 5 let a můžete ji použít téměř na libovolný typ kola, včetně karbonových rámů. Součástí sedačky jsou i opěrky pro nohy s gumovými třmeny pro bezpečí dítěte a dále je možné dokoupit přídavná řídítka pro lepší držení dítěte.
Cena: cca 4 110 Kč

Raidlight responsive vest 6L

Nemusíte být zrovna ultramaratonci, aby se vám hodila pořádná běžecká vesta. Přestaňte konečně tahat bundu, klíče, mobil, kapesníky, drobáky, pití a pišingr po kapsách a napište Ježíškovi třeba o vestu Raidlight Responsive Vest 6l. Vesta je navržená tak, aby nejen dobře vypadala, ale hlavně aby dobře sloužila a to za nejrůznějších podmínek. Vejde se do ní všechno potřebné a přitom vás nebude nijak omezovat v pohybu. Zároveň s ní získáte dvě měkké lahve o objemu 600 ml a to už je slušná zásoba tekutin i pro delší pohyb na trailu nebo v městské džungli. Raidlight Responsive Vest 6l má kromě obvyklých stahovacích pásků také inovativní stahování kolečky Boa, které vám pomůže vestu doladit tak, aby při běhu nic neposkakovalo, ani neškrtilo. Jen dávejte pozor, abyste ježíškovi napsali o správnou velikost.
Cena: cca 3 499 Kč

Ondřej Pavlů, externí redaktor a ultratrailový běžec

Poukázka na „Runcation“

Vždy, když manželce navrhnu nějakou dovolenou, tak slyším jako první otázku: „A co se tam běží za závod?“ Většinou se tam nějaký fakt běží. Říkáme tomu doma runcation, přeložit se to dá asi jako běholená. Nedávno mě předběhla a dala mi jako dárek poukázku na runcation dle mého výběru. A mě to přišlo geniální. Takže pokud máte doma nadšeného běžce nebo cyklistu, vřele doporučuji. Může to být třeba jen víkendový výlet na menší český závod nebo týdenní dovolená v Alpách spojená s nějakým z mnoha tamějších závodů. Pokud svého drahého/svoji drahou znáte dobře, můžete vše naplánovat. A nebo je to necháte vymyslet samotné. Oni to rádi udělají. Jak jsem to využil já? Jeli jsme do Švýcarska na závod Trail Verbier-St Bernard a pak si pár dní váleli šunky v Itálii v Cinque Terre.
Cena: libovolná

Běžecké hole Leki

Pokud vaše drahá polovička ráda leze po kopcích, zejména pokud po nich rád(a) leze dlouho, jistě ocení pořádné, skladné a lehké hole. Běžecké hole na (nejen) dlouhých štrekách do kopce rozloží zátež do celého těla a na sebězích ušetří kloubům. Já už pár let běhám s holemi Leki, konkrétně s modelem Micro Trail Race a nemůžu si je vynachválit. Jsou nezničitelné, každá hůl váží méně než 180 gramů a když je nepotřebuji, tak je během jednotek vteřin složím do 40centimetrové délky a hodím do běžeckého batohu, bedérníhe pásu nebo jen do ruky. Nijak se nebudu tajit tím, že jsem ambasadorem této značky. Naopak upřímně to přiznávám a je to právě proto, že jsou tyto hole opravdu skvělé a nedám na ně dopustit.
Cena: 3 000 až 4 500 Kč

Soňa Dvořáčková, externí redaktorka, milovnice pohybu se svým psem

Domyos švihadlo s počitadlem

Švihadlo je výborným doplňkem tréninku. Posiluje celé tělo, pomáhá ke správnému držení těla, rytmizuje dech, zlepšuje kondičku. Na trhu je celá řada švihadel, já jsem ale vybrala takové, které je schopno počítat dobu cvičení, spálené kalorie i počet přeskoků. Dosažení tréninkového cíle upozorní zvukové oznámení.
Cena: 379 Kč

Craft Merino 180. Set sada termo prádla

S přicházející zimou a zimními sporty se hodí i kvalitní funkční prádlo. Já jsem jako tip vybrala set Craft Merino 180 z kombinovaného materiálu spojujícího ty nejlepší vlastnosti merino vlny a umělých vláken. Na zimní outdoor sporty je ideální, poskytuje tepelný komfort po celý den. zdroj obrázku: https://craft.vavrys.cz/
Cena: 1 899 Kč

Jiří Suchna, externí redaktor, cyklista i běžec

Název: Garmin Varia RTL515

Jedná se o zpětný cyklistický radar se zadním světlem, který upozorní na vozidla, která se blíží k cyklistovi zezadu. Lze ho spárovat s kompatibilním zařízením Garmin nebo za pomocí bluetooth s mobilním telefonem, takže tento radar využije každý cyklista. Zadní světlo má více režimů (svícení, blikání, peloton, noční režim) a jeho viditelnost je až 1,6 km, takže se jedná o skvělého pomocníka pro zajištění bezpečnosti cyklisty za provozu na silnicích. Výdrž baterie je okolo 8 hodin, v závislosti na zvoleném režimu. V balení najdeme 3 druhy držáků na sedlovou trubku, takže ho lze upevnit téměř na každé kolo. Pořizovací cena je vysoká, ale kdo tento radar jednou vyzkouší, už nebude nikdy chtít jezdit na kole bez radaru. Velmi pozitivně hodnotím funkčnost radaru i viditelnost zadního světla, i když je radar velmi ušpiněný od okolního bahna, vody a písku. 
Cena: 5 090 Kč

Inov-8 Race Ultra Pro 2In1 Vest

Tato lehká vesta/batoh má hmotnost pouze 345 g a na zádech má 10litrovou kapsu, kterou lze pomocí patentů rychle odepnout či připnout, v závislosti na tom, co všechno chceme mít sebou. V balení najdeme 2 x 500 ml softflask a jeden skládací kelímek Speedcup, který je v dnešní době doslova nutnost na občerstvovacích stanicích při většině běžeckých závodů. Vesta/batoh je plně nastavitelná, takže každý si ji může nastavit dle vlastních potřeb. Obsahuje celkem 10 kapes, které jsou různě velké a tvarované. K dispozici jsou i vodotěsné kapsy například na mobilní telefon. Vesta/batoh je velmi pohodlná, nikde nic netlačí ani neškrtí. Obrovská výhoda je velká odepínací zadní kapsa, pro případ dostatečného vybavení na delší běh nebo například na krátký běh do práce, kam si mohu uložit potřebné pracovní věci. Na zádech je obrovské reflexní logo, takže za snížených světelných podmínek budete nepřehlédnutelní. Cena vesty/batohu je vyšší, ale cena je opodstatněná a kdo ji zkusí, už nebude chtít jinou. Vzhledem k promyšlenosti všech kapes se vesta/batoh se skvěle hodí i na delší pěší túry.
Cena: 4 290 Kč

Pokud ještě stále hledáte inspiraci, připomínám loňské tipy viz článek níže:

Podobné příspěvky

Rozbalte si vánoční dárky od Xiaomi. K tabletu dostanete klávesnici zdarma!

Optimální zdroj energie a hydratace pro vytrvalostní závody – fruktóza 2:1 a minerály v organických nebo ionizovaných formách

Přivítejte začátek školního roku dvěma Xiaomi mobily za cenu jednoho!