Běhat s kočárkem se dá i 20 km rychlostí pod 5 minut. Jaký používají Pavlišta, Pernica a Knapová?

Skvělí čeští atleti běhají s kočárkem, a to je ideální možnost zjistit z praxe, co oceňují, nebo naopak, co jim na jejich modelu chybí. Výběr toho nejlepšího modelu pro vás pak bude jistě jednodušší.

V minulém článku Vybíráme sportovní kočárek jsme vás upozornili na hlavní otázky, které si musíte položit před tím, než vyrazíte do obchodu pro sportovní kočárek a pokusili jsme se vám výběr usnadnit představením deseti konkrétních modelů, které jsou nyní na trhu dostupné. Pokud snad stále váháte a s výběrem si nejste jisti, můžete se inspirovat doporučeními tří sportovců, které jsme za tímto účelem oslovili. Na otázky pro vás odpovídali Jana Stehlíková Knapová, Vít Pavlišta a Jan Pernica.

A na co jsme se jich vlastně ptali? 

  1. Jaký sportovní kočárek máte doma?
  2. Co na něm oceňujete nejvíce?
  3. Pokud s ním aktivně sportujete, co považujete za svůj nejlepší výkon s kočárkem?
  4. Jaká jsou naopak jeho negativa, co by šlo zlepšit?
  5. Koupili byste si tento model znovu?

Jana Stehlíková Knapová

Česká reprezentantka v orientačním běhu, řada umístění TOP 6 na mistrovství světa a několikanásobná mistryně ČR.

Jaký sportovní kočárek máte doma?

  1. Thule Urban Glide 2
  2. Thule Chariot Sport

 Co na něm oceňujete?

Thule Urban Glide 2 je stabilní, velmi dobře se s ním běhá. Díky otočnému kolečku vepředu se s ním výborně manipuluje. Projede skrz les stejně jako mezi regály v obchoďáku.

Chariot se dá krásně použít na běžecké lyžování. Je velmi stabilní, s poctivou konstrukcí. Dá se jednoduše složit a rozložit.

Sportovní výkon s kočárkem

S Thule Urban Glide 2 trénuji běh několikrát do týdne. Po cyklostezce je to pro něj hračka, takže 20 km se dá stlačit pod 5 min/km. Zajímavější je spíš, když ho protáhnu po lese, nebo po turistických značkách, to zvládne nad očekávání.

Thule Chariot Sport nabízí větší experimenty. Na běžkách máme projeté Jeseníky, kde kopce zabolí, včetně Pradědu, nebo třeba Krušné hory, kde je to reliéfem víc „na pohodu“. Manžel ho otestoval i na skialpech, včetně sjezdovky dolů. Dolů to spíše nedoporučujeme, ale sjet se to dá. (smích) Díky dobrému odpružení se naše experimenty líbí i dceři.

Negativa

Někteří známí reklamovali Urban Glide 2 kvůli přílišnému mechanickému uvolnění předního kolečka, ale jednalo se snad jen o vadnou sérii. Já nemám co vytknout.

Na běžné fungování a do města je Chariot Sport podstatně těžší. Není vhodný pro úplného novorozence. Dítě je dost u země. Jako možné zlepšení vidím (vkládací) termoizolační vrstvu zespodu pro lepší použití v zimních podmínkách.

Koupili byste si váš kočárek znovu?

Thule Urban Glide 2 určitě ano. Co se týče Chariotu, pro běžecké lyžování je to skvělá volba a kolo jsme zatím netestovali. Negativem je vysoká cena. Kdybychom nebyli tak aktivní a já nechtěla s kočárkem trénovat i na lyžích, zůstaneme zřejmě pouze u Thule Urba Glide 2, se kterým se mi i běhá pohodlněji.

Vít Pavlišta

Český běžec na dlouhé tratě, několikanásobný mistr republiky v horském běhu, maratonu a půlmaratonu.

Jaký sportovní kočárek máte doma?

Máme doma TFK Sport, model 2020.

 Co na něm oceňujete?

Nejvíce oceňujeme velká 16’ kola, díky kterým se dostanete opravdu přes jakýkoli terén. Přední kolo je napevno, nemusíte řešit nějaké přecvakávání aretace.

Korbičky jsou pěkně vymyšlené. Ta pro miminko je vcelku velkorysá a hodně variabilní. Miminku, které už začíná sedět, můžete nastavit polosed, takže může koukat ven po okolí, ale přitom být stále čelem k vám. A nebo korbu prostě otočíte.

Sportovní verze sezení už je jen čelem dopředu a je velmi prostorná. Naše dvě děti nemají od sebe věkově velký odstup, takže jsme v kočárku často vozili i obě.

A co je na kočárku opravdu bezvadné, na běhání tedy nutné, ale i při normálním ježdění výhodné, je ruční brzda. Brždění je díky kotoučovým brzdám spolehlivé, zastaví hned a kočárek vám dělá i oporu, třeba na ledovce.

Sportovní výkon s kočárkem

S kočárkem nejvíc běhala manželka Lucka, dopoledne, když já jsem v práci. Asi nejdelší souvislý běh, který má kočárek za sebou, je 18km klus v okolí Doks (takže silničky, šotolinové cesty, ale místy i pěkně těžký běh v písku). 

Snad úplně první výlet s kočárkem byl na Broumovsko, a to byl tedy terén. Mezi skalami, lesem… přenášení mezi skalami jsme se nevyhnuli, ale kočárek toho zvládl i dost projet.

A taky jsme s ním běhali v Maroku!

Co se týče rychlých běhů s kočárkem, Lucka s ním mastila čtyřstovky podél přehrady, když se mezi těhotenstvími chystala na závody. A taky jsme s ním bruslili na zamrzlé přehradě. Prostě ten kočárek vás nijak ve vašich aktivitách neomezuje. Snad jen plavat by se s ním nedalo. (smích)

Negativa

Občas se vám hodí nějaký rozměrově menší kočárek, k tomu jsme pořídili úplně mini skládací golfky. Ale jinak nemáme problém s kočárkem cestovat MHD, naložit ho do auta apod. 

Koupili byste si váš kočárek znovu?

My jsme vlastně v této situaci byli. Kočárek nám připadal hodně těžký (starší model), a tak jsme ho chtěli vyměnit. A nakonec jsme dospěli k tomu, že chceme opět TFK Sport, jen novější, lehčí verzi.

Jan Pernica

Český běžec, atlet a trenér, trenér filmového Zátopka, se kterým jsme pro vás připravili videa s běžeckou abecedou.

Jaký sportovní kočárek máte doma?

Thule Urban Glide 2 

 Co na něm oceňujete?

Je sportovně laděný, dobře se s ním manipuluje. Jednoduše se skládá. 

Sportovní výkon s kočárkem

Byl jsem s ním běhat jen párkrát, ale naší dceři se to nelíbilo, tak jsem to už pak neopakoval. Zvládl jsem asi 12 km kolem jedné hodiny, tj. tempo cca 5 min/km. 

Negativa

Je větší, takže někdy narážíme na problém někam se vejít. 

Koupili byste si váš kočárek znovu?

Ano, jsme s ním spokojeni a volili bychom jej znova.

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa