Recenze: Salming Recoil Lyte. Kamarád na fartleky, ale ne do deště

Přiznám se, že když se řekne „Salming”, na první dobrou se mi nevybaví běh (jako tomu je u jiných klasičtějších značek), ale florbal. Jenže v Salmingu se už dávno nedrží pouze tohoto ve Švédsku obzvláště oblíbeného sportu a naopak expandují do jiných sportovních odvětví, běh nevyjímaje. Pojďme se blíže podívat na testované běžecké boty Salming Recoil Lyte.

Boty Salming Recoil Lyte jsou přímým následovníkem již zaběhnutého modelu enRoute. Ono „Recoil” v názvu odkazuje na materiál použitý v mezipodešvi, který pomáhá tlumit nárazy při dopadu. Výrobce k botám uvádí: „Populární ‚enRouty‘ v novém kabátě! To je ve zkratce definice nového modelu Salming Recoil Lyte. Tato novinka i nadále stojí především na precizně zpracovaném konceptu mezipodešve a podrážky, který i přes všechno své pohodlí umí nabídnout i ohromně svižný odraz a přirozený pocit v každém kroku.”

Noha jako v pokojíčku

Při pohledu na botu si člověk jako první všimne až křiklavě vypadající bílé barvy. Čistě bílá není úplně vhodnou barvou běžeckých bot, obzvláště při blížícím se podzimu, nicméně botám sluší (než šlápnete do první kaluže). Mimochodem slyšela jsem, že Češi mají v oblibě sportovní boty v decentnějších barvách, zatímco zbytek světa vyhledává co nejbarevnější obuv. Zajímavé. No ale zpět k botám, na barvě totiž tolik nesejde, důležité jsou vlastnosti. Boty krásně obepínají chodidlo, což mě potěšilo, neboť mám úzkou nohu a ne všechny modely mi sednou.

Jazyk je poněkud masivnější, ale při zavazování nijak nevadí. Díky poměrně velkému tlumení máte nohu jako v pokojíčku. Právě vysoká míra tlumení mi zpočátku dělala problém. Chodím v barefootech a běhám většinou v ne až tak vytlumených botách, takže situace, kdy šlápnu na kámen a prakticky ho necítím, mi byla cizí. Po pár výbězích jsem si nicméně zvykla, ale je zjevné, že pro fanoušky „přirozeného” běhu tato bota není. Dobře naopak poslouží začátečníkům nebo běžcům s nadváhou, kteří díky tlumení ušetří své už tak namáhané klouby. Mimochodem, na to, jak jsou boty vytlumené, mají příjemnou váhu lehce přes dvě deka. 

Chytrá horákyně mez botami?

Když jsem si četla popis u testovaného modelu, hned se mi vybavila pohádka o Chytré horákyni. Podle výrobce je tato bota úplně na vše – objem i tempo, silnice i lehký terén, pronace i supinace. Realita je samozřejmě lehce jiná. Ano, boty Salming Recoil Lyte můžete využít jak pro tempový trénink tak pro běh terénu, nicméně pravda je taková, že je to bota určená primárně pro objemové běhy na tvrdém povrchu. Tam bude fungovat nejlépe a ostatní povrchy a typy běhu budou vždy o nějakém kompromisu.

Na trénink intervalů na dráze bych si tyto boty nevzala, stejně jako na trail do lesa. Ale na fartlek po zpevněných cestách jsou naopak jako dělané. Osobně vidím jejich nejlepší využití pro delší tréninky po smíšených (ale převážně zpevněných) cestách, kdy si chce hrát člověk s tempem, ale nejde o striktní intervaly. Boty najdou uplatnění také po pracovním dni, kdy už má člověk z celodenního stání či sezení těžké nohy – v takové situaci boty Salming Recoil Lyte nohu podrží a pomohou i při rychlejších úsecích. 

Asi jediná věc, která mě na botech překvapila negativně, je jejich chování na mokru. Podrážka se na vlhkém asfaltu smýkaly, což se projevilo zejména při rychlejším běhu, o zatáčkách nemluvě. Co naplat, kamarád do deště z nich nebude. V ostatních aspektech však boty očekávání naplnily.

Abych to shrnula – Salming Recoil Lyte jsou vhodné pro běžce vyhledávající vyšší míru tlumení, pro začínající běžce i pro běžce s nadváhou. Hodí se zejména na běhy nad deset kilometrů po tvrdém povrchu, ale nezaleknou se ani jiných zpevněných cest. Ideální jak na pomalý běh, tak na hrátky s tempem. Do bahna, deště či na dráhu bych je nebrala, na to poslouží zase jiné boty.

Základní informace

  • drop: 6 mm
  • váha: 201 gramů
  • profil podrážky: 24,5 mm – 18,5 mm
  • cena: 3 199 Kč
  • primární určení: silniční objemovka

Pozitiva

  • pohodlné boty, které dobře obemknou nohu
  • s ohledem na vyšší míru tlumení mají příjemnou hmotnost
  • lze je použít nejen na asfaltu, ale i na zpevněných cestách
  • jsou to objemovky, ale podrží vás i v rychlejších tempech
  • cena

Negativa

  • na mokrém povrchu kloužou

Podobné příspěvky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2