Úvod VybaveníBěhání Dárky od 50 korun: Máte doma sportujícího ”magora”? Třeba zrovna tohle potřebuje

Dárky od 50 korun: Máte doma sportujícího ”magora”? Třeba zrovna tohle potřebuje

od Marek Odstrčilík

Občas je to oříšek, aby jeden vymyslel, co dát tomu druhému jako dárek. O to víc, když je dotyčný vášnivý sportovec, který má ve vašich očích už přece všechno. Ale opak je pravdou. Sice se už boty, věci na posilování, funkční oblečení, různé cyklistické vychytávky a počet kol postupně integrovaly do vaší domácnosti a okupují různá zákoutí, to ale neznamená, že není ještě spousta věcí, které by se mu mohli rozhodně a nutně hodit. Tady je několik tipů přímo od redaktorů RUNGO.cz. Třeba vám pomohou. 

Hřejivý polštářek pro zmrzlíka a skvělá malá čelovka

Tipy od Magdalény Ondrášové

Teplo za málo peněz

Hřejivý polštářek. Foto: Magdaléna Ondrášová

Taková maličkost, co moc nestojí, a přitom tak praktická. (Samo)hřejivé polštářky překvapivě tolik sportovců nezná. Kupovala jsem je v Decathlonu, ale tyto jsou z pokladny sportovního obchodu. Zachrání zmrzlé ruce či nohy při lyžování, cyklistice, bruslení… Mám to vyzkoušené a funguje to. Navíc je polštářek skladný a vždy ho můžete mít s sebou „pro jistotu“. 

Je to vlastně náplast. Začne se sama ohřívat chemickou reakcí po vyjmutí z obalu a funguje několik hodin. Pokud potřebujete maličkost za pár desítek korun, která potěší zimního sportovce, jděte do toho. Cena cca 50 Kč za jeden pár, ale dají se koupit výhodněji v sadě.

Čelová svítilna – diblík pro všechno

Před rokem jsem testovala čelovku, která se mi opravdu zalíbila svou praktičností. Jde o Fenix HM51R RUBY V2.0. Pod tímto krkolomným označením se skrývá Ferda mravenec, malý pomocník, který vás nenechá na holičkách. Není tedy určena pro horského ultramaratonce, ale běžce, který by ji občas mohl potřebovat na běhání, ale chtěl by ji využívat i jinde, třeba pod stanem.

Má pěkný výkon 700 lm, je malinká, lehká (80 g), svítilna se dá použít samostatně bez hlavových popruhů, nabíjet dnes standardním USB-C kabelem. Má červenou blikačku. Nevím, jak více demonstrovat praktičnost svítilny, kterou nebudete váhat vzít s sebou, protože „co kdyby“, protože nezabere žádné místo. Můžete si přečíst celý můj test.  Cena je 1 699 Kč.

Veganská a bezlepková energie pro vaše tělo

Tipy od Karla Holuba

Maurten pro vaší energii

Energetické nápoje a gely si každý vytrvalec nejraději vybírá sám, ale pokud chcete sáhnout po opravdové špičce, zkuste Maurten. Maurten testovali a používali někteří z nejlepších světových běžců a vytrvalostních sportovců, včetně Eliuda Kipchogeho, který používal Maurten během svého historického maratonu pod dvě hodiny. Výrobce slibuje, že jejich nápoje a gely dodávají sacharidy do těla ve vysoce účinné a stravitelné formě. Vyrábí se z přírodních surovin bez barviv, aromat a sladidel. A jsou přirozeně veganské a bezlepkové.

Osobně s gely a hydratací nechci moc experimentovat, ale Maurten mi sednul od samého začátku a rychle jsem si ho oblíbil. Fotografii na ukázku nemám, všechno jsem už snědl!

Držák na tablet

Cyklisti se přesunuli na trenažéry a virtuální platformy. Cestu a soupeře bedlivě sledují na obrazovce tabletu nebo telefonu a vymýšlí, kam tahle zařízení položit. Dejte jim držák, který si upevní přímo na řídítka kola a bude po starostech. Na výběr je hned několik modelů od různých výrobců, ale mě zaujal cenově relativně dostupný a dobře fungující držák z Decathlonu. Nevyžaduje složitou montáž a v pohodě udrží tablet nebo telefon a to hezky před očima cyklisty.

Kojící triko a pohodlná rychlá koloběžka

Tipy od Soni Dvořáčkové

Diskrétní kojení při vašem sportování

Kojící triko. Foto: se svolením Kojo

Pokud máte ve svém okolí kojící maminku, zkuste jí pořídit funkční sportovní oblečení na kojení. Sportovní kojící oblečení slovenské značky Kojo mne skutečně zaujalo. Jejich kojící trička spojují přesně to, co aktivní máma potřebuje – kvalitní funkční materiál a střih umožňující diskrétní kojení. Značka Kojo nabízí jak trička z materiálu Modal určená k celoročnímu nošení, tak zimní trika s dlouhými rukávy z merino vlny či směsi merino vlny a polypropylenu. 

Kromě materiálu vás může hřát dobrý pocit z toho, že podporujete lokální značku – oblečení značky Kojo se totiž šije na Slovensku. Z jejich pestré nabídky mne svým zajímavým vzorem zaujalo tričko „Petrol Doodles“ z merino vlny s dlouhými rukávy.

Koloběžka do města

Koloběžka Crussis Cobra 4.2-1. Foto: se svolením Crussis

Koloběžku vnímám jako skvělý kompromis mezi během a jízdou na kole. Oproti běhu je pohyb rychlejší, oproti kolu si zase víc zamakáte. Je to skvělé přibližovadlo do města, zároveň ale můžete zvolit i terénní model a vyrazit do přírody. Pokud bych si měla vybírat novou koloběžku, zvolila bych například model Crussis Cobra 4.2-1. Má skvělý poměr cena/výkon. Prodejce tvrdí, že je to nejlehčí hliníková koloběžka na trhu s hmotností 7,635 kg a rozměrem kol 26“×20“. Její nespornou výhodou je univerzálnost. Má nastavitelnou výšku stupátka – pokud jedete například na cyklostezku, je vhodné zvolit výšku 45 mm – jízda je pak méně náročná, protože nemusíte tolik dřepovat. Pokud se naopak chystáte do lesa, můžete zvolit vyšší světlou výšku, a to až 65 mm. Mě osobně pak ještě zajímá, že koloběžku můžete doplnit o mushingový set a vyrazit do terénu i se psem.

Poukaz do cyklistického světa a parádní omotávka

Tipy od Karolíny Hornové

Voucher do LOVE VELO

Servis v LOVE VELO. Foto: Karolína Hornová

Ať už víte, že máte v rodině fajnšmekra, který si potrpí na kvalitní péči, nebo prostě cítíte, že jeho kolo potřebuje pořádnou servisní injekci – poukaz do cykloservisu může být perfektní dárek. A pro vás zároveň jistota, že obdarovaný bude mít kolo v pořádku pro první jarní jízdu. Možná si říkáte, jestli to není trochu nuda… Není. LOVE VELO není jen servis, je to stylové cyklistické „doupě“ na pražském Žižkově. 

Za projektem stojí bývalý profík Stanislav Kozubek, 25násobný mistr republiky v dráhové a silniční cyklistice, který v rámci projektu nabízí i tréninkové plány. Kola se tady nejen opravují a renovují do posledního šroubku, ale z nepoužitelných komponentů vzniká i originální cyklo nábytek. Pořádají se odtud pravidelné vyjížďky a přijít můžete i na společnou„sledovačku“ svého oblíbeného závodu. S poukazem v libovolné hodnotě tak darujete i objevení nové komunity nebo trénink pod vedeném profíka – záleží jen na vás, jakou hodnotu voucheru zvolíte.

Omotávky Supacaz: Styl i pohodlí jako dárek

Omotávka od Supacaz. Foto: Karolína Hornová

Mít kolo jako Peter Sagan, Vincenzo Nibali, nebo třeba Mark Cavendish. To je sen, na který bychom si museli nechat stranou hodně peněz. Omotávky jako oni ale mít můžeme. Já jsem značku Supacaz objevila tehdy, když jsem si u známého nechávala renovovat starou „devadesátkovou“ silničku. Vrátilo se mi elegantní černé kolo s rafinovaným detailem v podobě vzoru mizejících červených hvězd na černé omotávce. (Konkrétně je to Supacaz Super Sticky Kush Star Fade Tape.) A byla jsem nadšená – z designu, ale i pevného úchopu a tlumení otřesů, které tyto omotávky umožňují.

V internetových obchodech lze najít spoustu variant – od nenápadných odstínů přes barvy, které budou ladit s kolem obdarovaného, až po futuristické prizmatické varianty. Součástí balení jsou vždy i stylové koncovky s laserem vypáleným designem hvězdy. Omotávky Supacaz nejsou nejlevnější (stojí kolem tisícovky), ale můžete si být jisti, že dáváte kvalitu a osobitý styl.

Hodinky pro běžce, které vás nepřivedou na buben

Tipy od Adély Ptaškové

Hodinky Garmin Forerunner 255

Elektronika pod stromeček zkrátka patří. Za sebe mohu jen doporučit letošní novinku od Garminu – hodinky Forerunner 255. Mají vše, co běžec potřebuje a ještě něco navíc. A pokud to o svátcích přeženete s cukrovím, zapněte si tréninkový plán a hodinky vám nenásilně pomohou vrátit se zpět do kondice. Cenovka se pohybuje kolem osmi tisíc.

Omega 3 mastné kyseliny ve formě rybího oleje

Taky vám babičky povídaly historky o tom, jak jedly rybí olej? Věděly proč! Dnes jsou na trhu ochucené varianty, takže nějaké rybí pachuti se bát nemusíte. Stačí jedna lžička denně a blahodárný efekt na mozek i imunitu je zaručen.

Nejlepší dárek jsou přece zážitky

Tipy od Marcely Grundzové

Letenky

Zaprvé k Vánocům můžu doporučit, přesně jak se ode mne čeká, letenky. Není to přitom nijak drahá záležitost, po Evropě lze přelety získat za pár stovek. Vybrat lze navíc destinaci dle libosti a zájmu – není nutné zůstat v metropoli, kam doletíte, vlakem se lze i dostat kousek za město a v přírodě se realizovat jak je libo. Pokud chcete konkrétní tipy, pak bývají poměrně levní lety do Milána (co v okolí se dočtete třeba tady:

Druhým tipem, jak si užít zimu za hranicemi může být třeba Budapešť. Výlet sem je možné pojmout relaxačně, a střídat procházky v centru podpořené svařeným vínem (které dostanete na každém rohu) s pobytem ve vyhlášených lázních. A pokud chcete tip do kterých vyrazit, tak kromě klasických  lázní Széchenyi zkuste navečer krátkou návštěvu lázní Rodas, jejich vířivka na střeše, s výhledem na osvětlený Parlament a okolí, stojí i za tu cenu, že bývá dost přeplněná.

Zážitek

Zážitky se samozřejmě neomezují jen na zahraničí. Víte například, že nejdelší zipline v ČR nejdete na Klínech? Jedna jízda přitom stojí skoro tisíc korun, což může být dost na to, aby si takový zážitek někdo za pětiminutovou jízdu i odpustil. A tak mám za to, že jako dárek pro adrenalinového nadšence se přímo nabízí. Ideální dárek je něco, co udělá radost a obdarovaný sám by si to třeba nekoupil. Jen jde o „letní“ atrakci, tedy si obdarovaný bude muset na zážitek chvilku počkat. Komu by to vadilo, stejně je na dárku vždy nejlepší ta chvíle „těšení se“. 

Prachy v suchu, komfort pro záda a skvělý servis na kolo

Tipy od Marka Odstrčilíka

Peněženka od rebeltu: prachy na kole v suchu

Malá a šikovná peněženka od rebelt se vejde do každého cyklodresu. Foto: se svolením Rebelt

Pokud jezdíte na kole, tak víte, že ne vždy, když si chcete dát malinovku, tak uspějete při placení kartou, takže je třeba někam dát drobné a nějaký ten doklad taky. Můžete používat svačinový sáček, ale lovit v něm mince je krkolomné, mimo to, že se vám může kdykoliv protrhnout. Já osobně dlouho hledal nějakou malou peněženku, která se vejde do zadní kapsy dresu a bude tak malá, že v ní navíc nezabere všechno místo. Až mi osud do cesty přihrál tuhle mini záležitost, která splňuje všechny mé požadavky. Navíc je tu skvělé zpracování, které opravdu hodně vydrží. Takže parťák na platební kartu, kartičku pojištěnce, občanku, klíč, drobáky a nějakou tu papírovou bankovku konečně mám. Už aby tu bylo hezké počasí na dlouhé tréninky a výlety.

Dobrý batoh do města je základ. Představuje se Ráfek

Batoh od malé české firmy Ráfek. Foto: Marek Odstrčilík

Není nic horšího, než když máte na zádech něco, co se neustále povoluje, časem se trhá a zipy zůstanou urvané na půl cesty. Tohle se vám u malé české značky Ráfek rozhodně stát nemělo. Mám od nich jednokomorový batoh do kterého nacpu vše, co do města většinou potřebuji. Šustku, velká náhlavní sluchátka, blok, techniku na nahrávání rozhovorů, peněženku, prostě vše pro mě důležité a potřebné. Myslím, že někdo šikovný a s rozumnějšími centimetry na výšku než já, tak se do něho zabalí klidně i na víkend. Batoh zvládne běžnou venkovní spršku, takže se o své cennosti bát nemusíte. Na zádech sedí fakt dobře a a ni po čtyřech hodinách mě z něho záda nebolí.

„Lidi se mohou stát součástí výroby vlastního batohu a říct mi, co od něj potřebují a já se budu snažit jejich přání vyplnit,” říká tvůrkyně brněnské značky Ráfek, Zuzka Zorníková. Každý kousek má navíc své vlastní pořadové číslo.

Dobrý servis na kolo? Jeden aby pohledal

Mobilní Kolofix pointy míří do menších měst. Foto: se svolením Kolofix

Většinu života se potýkám s tím, že hledám opravdu dobrý servis na kolo. Chci takový, který mě vezme co nejrychleji, nebude mě to stát “nesmysl” a udělá vše opravdu dobře a precizně. Přiznám se, že spoustu věcí si na kole udělat neumím a hrabat se do něčeho, čemu nerozumím, radši nebudu. Už v létě jsem v nouzi zkusil Kolofix v Ostravě a byl jsem opravdu spokojený. Potřeboval jsem opravit na počkání elektrické řazení u silničního kola. Místní servisy kolem Čeladné měly dlouhé čekací doby, tak jsem zavolal na info linku Kolofixu. Bylo super, že mě spojili přímo se servisem, kde mi řekli, že můžu přijet hned. Servisák mě vzal mezi objednanými opravami a během tří minut jsem měl vše spravené. Stálo to nula korun. 

Druhou pozitivní zkušenost jsem měl v Brně, kam jsem se s kolem objednal na ten největší servis přes web. Našel jsem si den a hodinu a kolo dovezl. Kromě celkové prohlídky kola, promazání, dotažení, jsem ještě měnil brzdové destičky, řetěz a omotávku. Kolo bylo odpoledne hotové. Třešničkou bylo to, že o kola se v Brně stará osobně bývalý skvělý český biker Pavel Boudný. Já byl moc spokojený. A vy můžete svému cyklistovi darovat třeba poukaz nebo kartu s kreditem na servis. 

Tipy předešlých let:

2021

2020

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky