Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Fitness náramky jsou obvykle skvělou volbou pro ty z vás, co mají rádi pohyb a o svých aktivitách chtějí mít sice přehled, ale zároveň nechtějí nic komplikovaného. Samsung v této době představil svůj nový fitness Galaxy Fit3. Ten na první pohled zaujme povedeným designem a je nabušený různými funkcemi. Ale je to opravdu dobrý parťák pro váš pohyb? A co jeho zdravotní funkce, dá se na ně spolehnout?

Povedený design a barevné varianty

Samsung Galaxy Fit3 můžete mít ve třech designových variantách – černé tělo s černým sportovním řemínkem, stříbrné s bílým a zlaté s růžovým. Design kombinuje lehkost a styl vhodný pro každou velikost zápěstí, i když testovaný kousek se stříbrným tělem a bílým řemínkem působí přeci jen více žensky. Jeho měkký sportovní řemínek se nejen dobře zapíná, ale je pohodlný i při celodenním nošení. 

Větší, obdélníkový, 1,6palcový (4 cm) AMOLED displej zajišťuje snadnou čitelnost a nabízí vysokou kvalitu zobrazení s nádhernými barvami. Vzhled ciferníků můžete měnit, ale podle mého názoru nejlépe využije potenciál hodinek černý ciferník, který zároveň skryje poněkud širší rámeček kolem displeje. 

Jedno tlačítko a doteky 

Pro ovládání máte k dispozici jedno tlačítko na boku a dotykový displej. Tlačítko má příjemně odstupňovaný stisk a snadno ho nahmatáte i ve slabší rukavici. Jednou stiskněte pro návrat na základní ciferník, dvakrát pro spuštění cvičení a dlouhým stiskem vypnete náramek, nebo zobrazíte zdravotní informace. Případně je možné tlačítko využít pro přivolání pomoci, a to pěti stisknutími v řadě. 

Další ovládání zajistí posuvy a klepnutí na dotykový displej. Přestože jde o zařízení z nižší cenové kategorie, reaguje na dotek rychle a plynule a obrazovka se posouvá bez záseků nebo prodlev. Dotykový displej s sebou přináší drobnou nevýhodu šmouh a nečistot, což je u těchto displejů již známé, a ani Galaxy Fit3 v tomto směru není výjimkou. Občas bude potřeba sklíčko trochu přeleštit. Pozor! Displej reaguje i na posun obrazovky rukávem, čemuž ale jde snadno zabránit zamykáním obrazovky. 

Kompatibilita

Pro nastavení a fungování náramku je samozřejmě potřeba propojení s chytrým telefonem. Samsung Galaxy Fit3 je aktuálně možné připojit pouze k telefonům se systémem Android, a to konkrétně od verze 8.0 nahoru. Samotné párování proběhlo naprosto bez problémů.

Jdeme se hýbat

První věc, kterou byste měli vědět o Galaxy Fit3 a měření aktivit je, že nemá vlastní GPS. Může se připojit přes Bluetooth k GPS vašeho telefonu, ale pokud neradi běháte s telefonem, pak vám bude muset stačit vzdálenost spočítaná z počtu vašich kroků. To je sice značné omezení, ale je třeba si přiznat, že mnoho dalších fitness náramků v této cenové kategorii také GPS nemá.

Za velké plus počítám obrovské množství podporovaných druhů cvičení. Samsung Galaxy Fit3 jich umí změřit více než 100 a díky odolnosti proti vodě se s ním nemusíte bát sportu ani v dešti nebo bazénu.

Sám jsem Fit3 vyzkoušel při běhání a jízdě na cyklotrenažeru. Pro základní měření a záznam aktivity jsou schopnosti Fit3 dostatečné a je potřeba držet na paměti, že náramek je primárně určený lidem, pro které je pohyb zpestřením života, nikoliv pro výkonnostní sportovce. 

Spánek a zdravotní funkce

Hodinky nabízí sledování spánku a v této oblasti přináší Samsung zajímavou hříčku. Po několika nocích sledování spánku vám náramek přiřadí vaše „spací zvíře“. Podle toho, jak spíte, se můžete stát jedním z následujících zvířat:

  • Bezstarostný lev – je pro lidi, kteří spí déle než doporučených osm hodin.
  • Citlivý ježek – přirovnává vás k ježkovi, který často spí během dne a je aktivní a ostražitý v noci.
  • Nervózní tučňák – popisuje lehkého spáče, který má potíže usnout znovu, jakmile se probudí.
  • Krtek, který nemá rád slunce – je pro někoho, kdo raději bývá aktivní v noci, tedy spí raději během dne.
  • Opatrný srnec – je pro někoho, kdo má neklidný, přerušovaný spánek.
  • Pohodový mrož – je ten, kdo může být déle vzhůru než většina lidí, ale pak snadno spí více než osm hodin.
  • Aligátor na lovu – je pro lidi, kteří pracují noční směny, a kteří jsou během spánku ve střehu.
  • Vyčerpaný žralok – je pro člověka s velmi viditelným nedostatkem spánku, který nemůže dohnat spánek kvůli práci nebo jiným důvodům.

Samozřejmě nejde o vědecky podložené spánkové typy, ale je to zábavný prvek, který dělá sledování spánku zajímavější a zábavnější. Pokud vám nestačí srovnání se zvířetem, můžete prozkoumat i přesnější data – dobu spánku nebo jeho stádia, a to i při malém šlofíčku v průběhu dne.

Zdraví a bezpečnost

Samsung Galaxy Fit3 umí měřit srdeční tep a okysličení krve pomocí optického senzoru přímo ze zápěstí. Při běžném nastavení probíhá měření tepu každých deset minut, ale je možné nastavit i nepřetržité. Okysličení krve měří náramek během spánku, ale i v tomto případě lze nastavení upravit podle potřeby. Z hodnot naměřených optickým senzorem pak Fit3 umí odvodit i úroveň vašeho stresu a frekvenci dýchání. Samotné měření je poměrně přesné v klidu a při běžných aktivitách. U intenzivních aktivit může vykazovat docela podstatné odchylky, ale i v tomto směru je třeba mít na paměti, že náramek není určený výkonnostním sportovců, kteří potřebují tepovou frekvenci sledovat s vysokou přesností. 

Náramek Galaxy Fit 3 nabízí i několik funkcí, které mohou zvýšit vaší bezpečnost. Na pět stisků tlačítka je možné přes připojený telefon přivolat pomoc z předem nastaveného bezpečnostního čísla. Přilvolání pomoci umí například i funkce detekce pádu, a to v případě, že nad vámi zvítězí zemská přitažlivost a následné přistání proběhne poněkud tvrdším způsobem.

Vydrží dlouho a rychle se nabíjí

Samsung slibuje až 13 dnů používání na jedno nabití, ale pokud zvolíte možnost neustále zapnutého displeje, je tedy velmi intenzivně využíván, pravděpodobně dosáhnete průměru kolem čtyř dnů. Nabíjení probíhá prostřednictvím dodávaného proprietárního kabelu, který má magnety usnadňující připojení. Plné nabití trvá něco málo kolem hodiny. 

Galaxy Fit3 – měli byste si ho koupit?

Pokud hledáte fitness náramek pro měření aktivit a zdravotních funkcí, oceníte elegantní design a dlouhou výdrž baterie, je velká šance, že si Galaxy Fit3 oblíbíte. Dejte si ale dobrý pozor na kompatibilitu telefonu a pamatujte na to, že náramek nemá vlastní GPS pro záznam trasy. Celkově jde o povedený kousek a můžeme ho s klidným svědomím doporučit všem, co hledají zařízení, které nejen dobře vypadá, ale nabídne především jakousi prodlouženou ruku telefonu při pohybu a sportovních aktivitách.

Samsung Galaxy Fit3

  • displej: AMOLED 1,6″
  • baterie: až 13 dní
  • senzory: optické měření tepu, barometr
  • funkce: přes 100 druhů aktivit, sledování spánku, bezpečnostní funkce
  • doporučená cena: 1 349,-

pozitiva

  • povedený design
  • hezký, dobře čitelný displej
  • dobrá výdrž baterie
  • zdravotní a bezpečnostní funkce
  • velké množství měřených aktivit

negativa

  • kompatibilní pouze s telefony Android
  • nemá vlastní GPS

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2