Test: nové Mizuno Wave Mujin X. Robustní, stabilní a připravené na jakýkoliv terén

Mizuno Wave Daichi 8, foto: Karel Holub

Japonská značka Mizuno je známá především mezi silničními běžci, ale její nabídka pro trailové běhání je stejně tak kvalitní, i když se zaměřuje na omezený počet modelů. Mezi nejvýraznější modely patří Mizuno Wave Mujin X (10), který je určen především pro dlouhé vzdálenosti a náročnější terén. Tento model přináší v desáté verzi několik vylepšení, která ocení jak zkušení běžci, tak ti, kteří hledají boty s vysokou mírou stability a odolnosti.

Pohodlný a odolný svršek:

Svršek boty je vyroben z pevné, ale prodyšné AIRMesh síťoviny, která zajišťuje skvělou ventilaci a ochranu nohy. Přidaná obsázka a zesílené boční části poskytují potřebnou podporu v technickém terénu. Šněrovací systém je jednoduchý a efektivní, což umožňuje snadné přizpůsobení a komfort při dlouhých bězích.

Pohodlný a prodyšný svršek

Svršek Mizuno Wave Mujin X je vyroben z pevné, ale prodyšné AIRMesh síťoviny, která zajišťuje skvělou ventilaci, a zároveň ochranu nohy. Přidaná obsázka a zesílené boční části zajišťují potřebnou podporu v technickém terénu. Šněrovací systém je jednoduchý, ale efektivní, což umožňuje přizpůsobit si fit přesně podle vašich potřeb. DynamotionFit systém přispívá k perfektnímu obepnutí chodidla a minimalizuje riziko odření nebo nepohodlí. Doladit šněrování tak, aby bota poskytovala dobrou oporu jak v běhu do kopce, tak v sepětích nebyl žádný problém, a svršek je opravdu pohodlný i při dlouhých bězích.

Stabilní tlumení a spolehlivá podrážka

Zvýšená stabilita je zajištěna díky širokému tvaru boty a kombinaci dvou typů pěn v mezipodešvi – Mizuno Enerzy a U4icx. Bota poskytuje dostatek prostoru pro prsty, zachovává si pevný střed a patu, což je klíčové pro stabilitu při běhu na nerovném povrchu. Drobné nedostatky jsem vnímal při bočním zatížení, kdy se vnitřní strana přední části chodidla dostává na hranu vložky, a svršek ji tak nedrží úplně pevně. 

Mizuno opět využívá svou osvědčenou kombinaci tlumících pěn Enerzy a U4icx, která poskytuje vynikající tlumení, a zároveň dobrý odraz. Mujin X je postavený s ohledem na dlouhé vzdálenosti, což se odráží v jeho relativně vyšší váze, ale také v extrémně dobré ochraně a stabilitě. Drop 8 mm spolu s vysokým profilem (32 mm vpředu a 42 mm vzadu) zajišťuje, že bota dobře absorbuje nárazy, a přesto poskytuje solidní cit pro terén, což je pro trailové běhání klíčové. Na rozdíl od lehčích trailových modelů, Wave Mujin X upřednostňuje robustní konstrukci, což může být výhodou pro těžší běžce nebo pro ty, kteří preferují spolehlivost a odolnost před rychlostí.

V technických pasážích a sebězích po kamenitých stezkách jsem se nebál pustit do rychlosti, protože tlumení pochytá většinu tvrdých nárazů, a zároveň je dostatečně agilní pro změny rytmu a směru. Tlumení není zbytečně měkké, jak tomu bývá u některých maximalistických modelů, a jednoduše ho vystihují slova jako čitelnost a spolehlivost.

Vibram místo Michelin

Významnou změnou, oproti předchozím verzím, je použití Vibram Megagrip na podrážce, která poskytuje vynikající přilnavost na různých površích, včetně mokrých kamenů a bahna. Podrážka má poměrně agresivní vzorek s robustními výstupky, které se spolehlivě zakousnou do měkkého terénu a dobře drží i na kamenných stezkách. Přestože jsou Mizuno Wave Mujin X zaměřeny na těžký terén, zvládnou i přeběhy po tvrdším podkladu bez ztráty komfortu. Při testech na různých typech povrchů, včetně skalnatých stezek a bahnitých cest, se Mujin X osvědčily jako spolehlivý a stabilní partner. Vzhledem k ročnímu období jsem Wave Mujin X samozřejmě neměl možnost testovat na sněhu a ledu, ale věřím, že i tam si v rámci možností poradí.

Stabilita a ochrana jsou hlavními přednostmi tohoto modelu. Wave Mujin X je vybaven ochrannou vrstvou proti kamenům, která chrání chodidlo před ostrými předměty a přispívá k pohodlí při dlouhých bězích. Při náročných sestupech a technických pasážích se bota chová velmi jistě, což je dáno nejen kvalitou podrážky, ale také celkovou konstrukcí a výztužemi, které poskytují stabilitu bez omezení pohybu. Mizuno Wave Mujin X je botou, která exceluje v odolnosti a stabilitě. Její hmotnost kolem 340 gramů ji sice neřadí mezi nejlehčí modely, ale pro běžce zaměřené na dlouhé vzdálenosti a technické traily je to více než přijatelná daň za robustnost a bezpečnost, kterou tato bota nabízí. 

Skvělá na dlouhé trasy a s vysokou odolností

S Mizuno Wave Mujin X jsem naběhal nízké stovky kilometrů. Bez problémů jsem s nimi absolvoval běhy v délkách přes 30km v poměrně náročném, horském terénu. Boty mě v ničem nezklamaly, rád je budu brát na delší tréninky, případně i ultra závody v terénu. Po pár týdnech testování nejeví Wave Mujin X žádné známky nadměrného opotřebení a ze zkušeností s ostatními modely Mizuno se dá předpokládat, že v pohodě zvládnou odběhat přes 1000km, aniž by výrazně ztratily na svých vlastnostech.

Celkově jsou Mizuno Wave Mujin X (10) určeny pro běžce, kteří hledají odolnou a stabilní trailovou obuv pro náročné podmínky a dlouhé trasy. I přes svou robustní konstrukci zůstávají dostatečně flexibilní a přizpůsobivé, což oceníte především na různorodých terénech. Ať už se chystáte na dlouhý ultramaraton, nebo potřebujete boty, které zvládnou i technicky náročné stezky, Wave Mujin X by měly být na vašem seznamu. Tento model je ideální volbou pro běžce, kteří upřednostňují ochranu, stabilitu a univerzálnost před čistou rychlostí a hledají spolehlivého partnera do terénu, kde na ně čekají nejrůznější výzvy.

Mizuno Wave Mujin X (10)

  • Určení: Trailová bota, náročné terény, dlouhé vzdálenosti
  • Klíčové technologie: Enerzy, U4icx, Vibram Megagrip
  • Drop: 8 mm
  • Váha: 340 g (velikost 10 US)
  • Došlap: neutrální až mírně stabilní
  • Cena (doporučená): 4 190,-

Pozitiva:

  • Vynikající stabilita a ochrana v náročných terénech
  • Dobrá přilnavost díky podrážce Vibram Megagrip
  • Robustní konstrukce, ideální pro dlouhé vzdálenosti
  • Dobrá odolnost proti opotřebení

Negativa:

  • Vyšší hmotnost, nevhodná pro rychlostní tréninky
  • Měkčí střední část může působit nestabilně pro těžší běžce

Podobné příspěvky

Test: špičkový cyklocomputer Bryton Rider S800E pro náročné cyklisty. Má se Garmin bát?

Test: New Balance Rebel v4 jsou neskutečně lehké a rychlé. Tohle si zaslouží vaši pozornost

Test: proč běžci milují Mizuno Wave Daichi 8? Zjistěte, jak tyto boty změní váš běh